Cum “facem față“ meselor îmbelșugate?
Toți ne pun la mese bogate și ne îmbie cu de toate. Dacă îi refuzăm, se supără. Nici să fii gazdă nu e tocmai ușor, căci nu poți face notă discordantă la masa plină cu mâncare și băutură. Ce-i de făcut? Integrarea socială sau grupul social din care facem parte reprezintă Pilonul 4 al #MetodeiDrBălănică! Metoda este singura metodă românească înregistrată și certificată internațional, bazată pe cercetare clinică, concentrată pe patru paliere, din care integrarea socială e parte importantă, alături de nutriție adaptată, postură și mișcare funcțională și managementul stresului.
Obiceiul românesc și ospitalitatea specifică înseamnă forțarea de a mânca, de a bea și apoi de a o lua de la capăt. Soluția: nu greșim dacă mâncăm cantități mici de carne cu legume de culoare verde, din fiecare fel prezentat. De exemplu, din aperitiv alegem un mezel cu castravete, sărim ciorba și mâncăm puțină carne cu salată. Lăsăm să treacă minimum o oră și bem un pahar de vin sec sau mâncăm o prăjitură.
Sunt reguli simple, ușor de urmat, de bun simț, care vă permit să mâncați din toate, fără să simțiți vreo urmă de frustrare, de foame sau de poftă. Țineți cont de ele și veți fi mândri de voi după aceea, pentru că este foarte important să trăim prezent și să mâncăm conștient.
Cum “păcălim” gazdele ospitaliere
Anturajul vă poate sabota programul de slăbit sau orice intenție de a mânca sănătos. Studiile Framingam au arătat că în cazul în care 2 prieteni din anturaj au obiceiuri nesănătoase și noi avem șansa de a căpăta aceleași obiceiuri. Iar noi mergem cu turma, că doar nu o să facem notă discordantă! Cui nu-i place să mănânce bine? Dar, să nu uităm, pe parcursul vieții vom participa la numeroase evenimente familiale! Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru pentru a “păcăli” o gazdă ospitalieră, fără să o faceți să se simtă prost. Astfel, nu veți încălca nici programul de slăbit/alimentar pe care-l urmaţi.
- Fiți binedispuși și dinamici în discuție. Astfel, distrageţi atenția de la aspectele ce ţin de mâncare, şi nimeni nu se va prinde cât v-aţi pus în farfurie.
- Un pahar de vin pe care să-l ciocniţi o seară întreagă este suficient, nu trebuie să beţi mult.
- Alegeți bucatele care fac parte din alimentația voastră și care vă ajută să nu luați în greutate, de exemplu: carnea slabă, legumele de culoare verde.
- Faceți pauză între feluri minim 30 de minute.
- Nu amestecați mâncarea cu băutura. Lăsați să treacă minim o oră între mâncare și băutură sau dulciuri.
- Faceți mișcare între feluri. De exemplu, dansați!
Sunt promotorul întoarcerii la natură și obiceiuri, gătitului acasă și al socializării, dar toate acestea adaptate omului modern și nevoilor particulare ale acestuia. Modernitatea ne-a adus avantaje, dar ne-a depărtat de natură și natural, iar pierderea adaptării la mediu este o armă redutabilă împotriva noastră. Nu uitați, soluția este reprezentată de lucrurile simple și la îndemână, iar stilul în care alegem să trăim viața este pilula cea mai potrivită.