Skip to main content
Sindromul Metabolic

Ce am învățat din izolare?

By 3 iulie 2020No Comments

Contextul schimbă întotdeauna datele situației, iar acum contextul Pandemiei ne-a lovit în cap fără să ne așteptăm. Ne-a prins nepregătiți, bolnavi, cei mai bolnavi din UE, și ne-a trimis pe toți în case, unde experimentăm frica. Suntem considerați printre cei mai bolnavi din UE, și cei care trăim cel mai puțin, iar acest lucru nu îl spun eu, ci statisticile Organizației Mondiale a Sănătății!

Nu suntem confortabili să ne spună cineva ce TREBUIE să facem, pentru că am înțeles democrația așa cum ne-a convenit: putem face ce vrem; însă nu putem face ce vrem fără să existe riscul să îl deranjăm pe cel de lângă noi! Un popor needucat în ale nutriției a fost lăsat singur să aleagă, și a ales împotriva sănătății. Sigur că noi, obișnuiți cu porcul crescut la țară și cu zarzavaturile din grădină, am fost ademeniți de gustul E-urilor, al aditivilor și am căzut în capcană. Libertatea ne-a adus Fast Food, și atunci ne-am comportat precum câinele scăpat din lanț. Nu mai spun că structura noastră genetică nu era obișnuită cu elementele chimice ale mâncării rapide, importate din occident.

Tipuri de oameni în izolare

V-ați pus oare întrebarea, de ce într-o societate modernă, unde zilnic apar studii și noi descoperiri în medicină, trăim atât de puțin și experimentăm simptomele unor boli cronice? Unde greșim? Ce nu facem bine? Cu toate că avem acces la informație nu facem nimic, nici un pas! De ce? Pentru că trăim cu impresia că nouă nu ni se poate întâmpla nimic, iar dacă se întâmplă, căutăm fatidic rezolvarea rapidă! În acest context, ne-am îmbolnăvit, iar acum, bolnavi fiind, ne luptăm cu virusul. Consider că oamenii s-au împărțit în 2 categorii în această perioadă de izolare:

“Fricoșii”, sunt cei care au așteptat în izolare, au așteptat să se întâmple ceva și nu au trăit, din teama de-a nu se îmbolnăvi. Sunt aceeași care nu fac lucruri, cum ar fi mișcarea, tot din frică. Limitarea le accentuează disconfortul, stresul, și alte temeri necunoscute. Pentru situațiile limită pot scoate, din nou, acțiuni limită. Aceștia sunt cei care mănâncă compulsiv, nu cumpără online, nu comunică online, nu “merg” la medic online, nu citesc online, și în general, nu folosesc acest timp pentru a se dezvolta. Adică îl vor cheltui, în loc să-l investească în ei! Vor lua în greutate, vor experimenta depresii majore sau minore, atacuri de panică sau patologii cardiovasculare. Sunt acei oameni care blochează, frânează și nu se dezvoltă, din frică!

“Adaptabilii”, persoanele care au reușit să trăiască chiar și în izolare, pentru că au înțeles seriozitatea momentului: faptul că viața și economia trebuie să meargă înainte, pentru că tot ei trebuie s-o repornească. Iar cu cât este mai gripată, cu atât se pornește mai greu! Acești oameni folosesc timpul pentru introspecție și dezvoltare, fac schimburi, trăiesc, cumpără și vând, comunică și înțeleg. Înțelegerea este cheia spre adaptare, iar vremurile sunt ale celor adaptabili. Acești oameni vor scădea în greutate sau își vor menține greutatea, datorită faptului că fac mișcare și mănâncă corect, folosesc servicii medicale online, cumpără online produse și servicii.

Nevoia majoră nu o reprezintă neapărat vreun medicament sau rețetă, ci schimbarea modului de viață către a mă adapta structurii individuale, către a mă adapta social sănătos. Stilul de viață este responsabil pentru 80% din bolile de care suferim și sfârșim, iar boala este o alegere individuală!

Cum alegem să ne trăim viața mai departe?

În toată tulburarea cauzată de COVID-19, fiecare dintre noi învață lecții noi, indiferent dacă le dorim sau nu. În afară de datele medicale, logistice, financiare și politice pe care le absorbim zilnic, învățăm multe despre noi înșine. Unul din lucrurile pe care trebuie să le învățăm este că sănătatea nu înseamnă comportamente extreme date de alternarea dietei cu îmbuibarea; ci înseamnă nutriție adecvată, mișcare potrivită, managementul stresului și al mâncatului compulsiv.

Viața pe fugă, trăită până în contextul pandemiei, ne făcea să nu ne mai gândim la ziua de mâine, la urmașii care trebuie să continue, și nu realizam responsabilitatea procreerii; vă spun că suntem responsabili și transmitem starea fizică și emoțională încă din momentul concepției! În concluzie, modul în care alegem să trăim viața este responsabil atât de calitatea vieții, starea de sănătate și longevitate, cât și de numărul urmașilor noștri! Așadar, trăiți și adaptați-vă, nu așteptați în frică!

Urmând etapele #MetodeiDrBalanica, vei reuși să faci managementul stresului și al mâncatului compulsiv. Mișcarea adaptată și nutriția corectă caracterizează persoanele cu o stare mentală echilibrată, productivă, care fac față stresului și sunt încrezătoare referitor la viitor. Dragii mei, stilul de viață este “pilula” miraculoasă la îndemâna omului modern! Vă invit să o administrăm corect!

Leave a Reply