Medicina nutrițională – Medicina pentru oameni:

România se află pe primele locuri în UE la incidență și mortalitate prin orice boală cronică specifică omului modern: obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare, boala oncologică, etc. Totodată, avem o speranță de viață redusă și o creștere exponențială a diabetului zaharat și a obezității la copii și adolescenți.

Din observațiile mele clinice, am constatat că oamenii se adresează târziu medicului, atunci când boala este instalată, iar costurile  emoționale, fizice și financiare sunt ridicate. Percepția generală fiind că dieta se ocupă de managementul greutății, iar bolile se  tratează cu medicamente.

În realitate, este cunoscut faptul că majoritatea bolilor cronice pot fi prevenite printr-un mod de viață adaptat, într-un mediu social sănătos. Tratamentul medicamentos și cel chirurgical sunt absolut utile, dar atunci când avem nevoie de  acestea înseamnă că boala deja s-a instalat.

Așadar, dacă ești sănătos și vrei să scazi în greutate 2-3 kg, o poți face punctual, printr-o dietă, fără probleme. Dar dacă vrei să tratezi o boală cronică sau ai multe kilograme de slăbit, folosește ca prim pas intervenția nutrițională personalizată, adică medicina nutrițională. Aceasta reprezintă știința de a folosi mâncarea și nutrienții ca și medicină/tratament, pentru prevenția proactivă, terapia bolilor cronice și promovarea unui stil de viață adaptat.

Medicina nutrițională identifică dezechilibrele nutriționale și metabolice care au dus la apariția bolilor. Apoi, prin intervenție nutrițională și la nivelul stilului de viață, se adresează cauzei bolii și nu numai efectului.

Medicina nutrițională presupune dezvoltarea unui plan personalizat de tratament, folosind nutrienții ca și terapie individuală pentru bolile metabolice. Este primul pas în terapia oricărui tip de patologie și optimizează starea de  sănătate prin creșterea imunității și buna funcționalitate a organelor interne.

Medicina nutrițională se bazează pe dovezi științifice validate și nu este o dietă! Medicul este singurul calificat să construiască programul personalizat de tratament adaptat condiției fizice a fiecărei persoane! Meniul este unul personalizat, adaptându-se nevoilor specifice bolii și luând în calcul întregul context personal, obiective, istoric personal și familial, preferințe culturale  și intoleranțe potențiale.

Psihonutriția reprezintă o ramură a nutriției care studiază conexiunea dintre psihic și comportamentul alimentar. Împreună vom descoperi care este legătura dintre nutriție și psihic/emoție, și cum îți afectează rezistența la schimbare obiceiurile alimentare și de consum. Atât medicina nutrițională cât și psihonutriția sunt „armele” specialistului în nutriție pe drumul de la VREAU la POT!

CE EFECT ARE:

 • optimizează meniul folosind nutrienți cu rol synergic
 • echilibrează corpul din punct de vedere biochimic
 • crește imunitatea
 • echilibrează sistemul hormonal
 • îmbunătățește somnul
 • scade rezistența periferică la insulină
 • îmbunătățește viața sexuală
 • scade nivelul de stres
 • adaptează mișcarea funcțională

CE BOLI PREVINE ȘI TRATEAZĂ:

 • creștere în greutate și obezitate
 • diabet zaharat
 • boli cardiovasculare
 • coxartroză / gonartroză
 • ficat gras / dislipidemie intoleranțe alimentare gută
 • sindrom metabolic
 • pacient bariatric

VIZITA ÎN CABINET:

Consultația inițială durează 45 de minute și este un timp folosit pentru a te cunoaște din punct de vedere medical Iată ce vom face:

1. Vei completa un formular de cunoaștere metabolică, a istoricului medical și a stării de sănătate în general.
2. Vei afla rezultatele scanării prin impedanță, adică greutatea și raportul mușchi/oase/apă/grăsime/grăsime viscerală.
3. Îți voi citi și explica rezultatele investigațiilor medicale existente, nu mai vechi de 6 luni și vom evalua împreună istoricul medical.
4. Evaluarea istoricului metabolic și nutrițional.
5. Identificarea rutinelor alimentare.
6. Identificarea relației tale cu mâncarea.
7. Identificarea cauzei kilogramelor în plus sau a disfuncției metabolice.

La final, după stabilirea obiectivului individual, vei pleca cu:

1. Recomandare de analize paraclinice și investigații personalizate.
2. Meniu personalizat de trecere de la rutinele anterioare la cele adaptate obiectivului individual, construit simplu, ușor de pus în practică, cu alimentele cu care ești obișnuit, pornind de la viteza cu care îți dorești să scazi în greutate, activitatea fizică, patologiile asociate (dacă există) și programul tău zilnic.
3. Sugestii pentru modul de preparare a alimentelor.

4. Propunerea pentru programul personalizat potrivit! Tu decizi, tu ești în controlul stării tale de sănătate!

Întrebări frecvente:

Ce se întâmplă după ce termin programul?

La finalul programului personalizat recomandat, poți să intri în etapa de stabilizare, dacă simți că mai ai nevoie de parteneriatul nostru medical. Programul de stabilizare te învață regulile pentru a mânca orice îți dorești (nu oricât!), fără să te simți vinovat și fără să iei în greutate. Tu decizi perioada de timp pentru stabilizare, recomandarea mea este de 12 luni. Aceasta recomandare are la bază fundamentarea științifică și expertiza mea clinică practică.

Trebuie să fac analize înainte?

Nu, îți voi recomanda eu în timpul consultatiei inițiale, dar te ajută să ai la tine investigațiile făcute în ultimele 6 luni.

Trebuie să măsor porții și calorii?

Nu, după mai bine de 20 de ani de observație clinică și studiu științific, am identificat modalitatea prin care pacienții își pot atinge obiectivul de a scădea în greutate și a-și trata bolile metabolice fără să măsoare porții și calorii. Îți voi explica pe îndelete la prima noastră întâlnire.

Câte kg slăbesc cu metoda dvs.?

De la caz la caz, suntem diferiți! O femeie poate să scadă în greutate între 0,8-1,5 kg/săptămână, iar un bărbat între 1,2-3 kg/săptămână. Ceea ce contează este echilibrarea raportului mușchi/oase/apă/grăsime/grăsime viscerală care dă sănătatea metabolică. Pacienții nu sunt deranjați de cifra din dreptul kilogramelor, ci de faptul că această cifră este compusă din prea multă grăsime raportat la mușchi și apă.

Pot începe cu un program scurt, iar apoi să continui cu alt program

Sigur, tu alegi programul personalizat pentru care ești pregătit! Eu îți propun programul raportat parametrilor corporali și obiectivului, pe baza expertizei medicale de mai bine de 20 de ani, dar tu alegi ce vrei să faci pentru sănătatea ta. La final, poți continua cu orice alt program. De exemplu, dacă eu consider că din punct de vedere medical ți se potrivește un program personalizat de 6 luni, iar tu ești pregătit/ă pentru un efort de doar 3 luni, poți alege acest program iar la final poți intra într-un nou program de 3 luni sau îți reevaluezi obiectivele.

Cât durează un program personalizat?

În urma consultației inițiale vă propun programul personalizat care vi se potrivește. Acesta poate dura 3, 6, 9 sau chiar 12 luni. Durata programului depinde de obiectiv: diagnostic, evaluarea parametrilor corporali, recăpătarea stimei de sine, prevenția sau terapia unor boli cronice cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. Tu decizi programul pentru care ești pregătit, tu ești în controlul stării tale de sănătate!

Testimoniale:

As far as I know, in the post treatment phase the specially and individually developed “method Dr. Bălănică” supports the recovery and the stabilisation of those patients in an extraordinary way. The success of this special method can be observed already in many patients.

Prof. Dr. Wolf Ferdinand WielandChairman of the urological department of the University Regensburg.

Ajunsesem la 123,3 Kg, pentru o înălțime de 1,74 m, cu afecțiuni grave de diabet și hipertensiune. Nu știam cum să mă ajut, nu știam dacă mai pot fi ajutat. La doctorul Bălănică am primit: disciplină, metodă, suport, monitorizare, motivație și recompense. Așa am slăbit 22,7 Kg în aproximativ 4 luni.

Lucian MarinManaging Partner Marco Polo CEE

Un om, un prieten, un doctor cu o putere de convingere extraordinară care oferă sănătate pe termen lung și un stil de viață sănătos. O personalitate care are capacitatea să te convingă și să te țină într-un regim adaptat nevoilor. O spune un pacient care a pierdut aproape 30 kg în 10 Luni.

Felix MihaiFinance Director CE South Iron Mountain

Florin Bălănică este un om simpatic și un prieten care, dacă ai încredere totală în el, te scapă de grăsimea din organism și slăbești mâncând aproape orice, fără să te înfometezi și fără constrângeri! E beton omul frate! Eu am slăbit 12 kg și nu le-am mai pus la loc.

Andrei DubanActor

Interacțiunea mea cu dr. Bălănică a fost benefică și eficientă, am slăbit cu ușurință 10 kg în două luni, fără să simt discomfort, ba chiar văzând, cu uimire, că mâncam deseori mai mult decat înainte. Metoda funcționează, mă simt bine, sunt sănătoasă, suplă, plină de energie.

Daniela NaneActriță

Am descoperit un profesionist calm, iubitor de familie, sănătate și viață, a “citit” analizele și pentru prima dată am înțeles cât de mult contează … diagnosticul, modul de viață, emoțiile, cauza și efectul. Ne-a ajutat să rezolvăm problemele de sănătate, acum privim cu încredere în viitor, vârsta noastră metabolică este adolescentă.

Mirela VescanMake-Up Artist

Am slăbit 35 kilograme în 8 luni fără să îmi fie foame niciodată. A funcționat totul foarte bine chiar dacă nu am fost niciodată în clinică. Dl dr este un profesionist care se ocupă personal și personalizat de pacienți. Vă mulțumesc că mi-ați schimbat viața!

AurelPacient

La clinica dlui dr Bălănică am întâlnit o echipă de profesioniști care în foarte scurt timp au devenit prietenii mei, care au fost și sunt lângă mine și mă susțin cu adevărat în lupta cu kilogramele. Dl doctor este și un minunat psiholog, mi-a dat încredere în mine și m-a ambiționat.

ElenaPacientă

Am reușit în cele aproximativ 11 luni să învăț să mănânc sănătos, regulat, am învățat să mă mișc, să fac sport, ceea ce a dus la o îmbunătățire vizibilă a stării mele fizice. Dr Bălănică este mai mult decât un doctor, este un prieten, un om care se apropie foarte mult de nevoile tale.

AlinaPacientă

m fost diagnosticat cu astm în copilărie, iar mai de curând, cu esofagită de reflux. Din cauza problemelor respiratorii, îmi era imposibil să fac orice efort fizic. În plus, tot ceea ce mâncam îmi venea înapoi și simțeam permanent o arsură în capul pieptului. Am fost la tot felul de doctori și fiecare avea o variantă proprie. Pe Dr. Florin Ioan Bălănică l-am contactat la recomandarea unui prieten, care i-a fost pacient. Am fost foarte surprins de abordarea Dl-ui Doctor pentru că era foarte diferită de cea a medicilor cu care mă întâlnisem în prealabil. Timp de două zile am făcut o serie de consultații de specialitate și investigații, prin rețeaua de specialiști a dumnealui. În urma acestora, o parte dintre afecțiunile de care mi se spusese anterior că sufăr au fost confirmate, însă altele, nu. Acum urmez Planul Personalizat de Tratament propus de Dr. Florin Ioan Bălănică și simt că sunt pe drumul cel bun. Pot să spun că acest Plan nu se compară cu nimic din ceea ce am primit până acum de la medici, pentru că nu pierde nimic din vedere: de la tratament medicamentos la mod de alimentație, stil de viață, program zilnic. Am început să fac mișcare zilnic și simt că pot respira mai bine, iar următorul pas este să renunț complet la fumat.

A.V., 41 ani, bărbat, manager

În urmă cu câțiva ani, am descoperit la un control medical de rutină că sufăr de hipertensiune. Tensiunea era foarte ridicată, iar medicul de familie mi-a dat trimitere pentru internare. Am fost internat de 2 ori, însă niciunul dintre medicamentele prescrise nu a ajutat la scăderea tensiunii și mă simțeam tot mai rău. În urma internărilor, ceea ce am înțeles a fost că trebuie să urmez tratamentul numai atunci când mă simt rău și am amețeli.

Fiica mea este pacienta dr. Florin Ioan Bălănică și, pentru că nu mă simțeam bine, mi-a propus să ma întâlnesc cu dumnealui. Între timp am avut si un eveniment nefericit în familie, care a determinat accentuarea bolii. Obișnuiam să-mi verific tensiunea de 2-3 ori pe zi si mă speriam de fiecare dată când vedeam valorile. Dr. Florin Ioan Bălănica m-a ascultat cu atenție și a studiat dosarul meu medical. Apoi mi-a explicat care erau lucrurile pe care eu nu le înțelegeam si care sunt următorii pași. Am fost la spital unde am făcut multe analize de sânge și m-au văzut mai mulți doctori. Nu știam că sufăr și cu prostata, dar bănuiam că am ceva și la stomac. Acum am primit tratament pentru toate și mă simt mai bine. Nu e ușor să iei un pumn de medicamente în fiecare zi, însă am înțeles că e nevoie și m-am adaptat. Mi-a fost greu până am înțeles de ce sufăr și ce am de făcut ca să trăiesc mai bine, pentru că aparatul de tensiune ajunsese să fie o obsesie pentru mine.

M.P., 63 de ani, pensionar

„Am făcut sport din copilărie şi evident că eram atent la alimentaţie pentru a putea face faţă efortului fizic. Timpul a trecut, acum muncesc toată ziua, am familie şi 2 copii, iar mesele mele au devenit total haotice, până în punctul în care mi-am dat seama, într-o zi, că nu mai pot merge pe jos de la birou şi până la maşină. Am încercat să slăbesc cu diverse medicamente, ceaiuri şi diete, dar imediat ce pierdeam câteva kg, puneam la loc mai mult decât pierdeam. Ajunsesem să nu mai găsesc haine şi să nu mai pot participa la niciun eveniment împreună cu familia. Picioarele îmi erau umflate, nu puteam să mă odihnesc noaptea, iar cântarul arăta 190 kg.

Căutând o soluţie medicală pe internet, l-am găsit pe Doctorul Florin Ioan Bălănică. După ce a stat de vorbă cu mine, mi-a conceput un Plan Personalizat de Investigaţii, în urma cărora am descoperit că sufăr şi de diabet şi HTA. Iniţial m-am speriat, dar Doctorul Bălănică mi-a explicat toate detaliile medicale, mi-a spus că există soluţii pentru aceste probleme şi a fost alături de mine pe tot parcursul tratamentului. Aveam nevoie de aşa ceva, de cineva care să-mi organizeze stilul de viaţă şi aşa am înţeles ce înseamnă Managementul Cazului şi cât de important a fost pentru problema mea medicală. Am fost consultat şi de alţi specialişti din reţeaua Doctorului Florin Ioan Bălănică şi am înţeles că un caz ca al meu nu se poate rezolva decât în echipă (cardiolog, nutriţionist, diabetolog). După aproape un an sunt un alt om. Am scăzut 50 de kg, îmi controlez tensiunea şi glicemia şi pot spune că acum sunt aproape un om normal. Prietenii nu m-au recunoscut, dar datorită specialistului potrivit, care a ştiut să-mi pună diagnosticul corect şi să facă legătura între specialiştii implicaţi, uite că am reuşit.”

S.F., bărbat, 39 ani, inginer

„Am făcut sport din copilărie şi evident că eram atent la alimentaţie pentru a putea face faţă efortului fizic. Timpul a trecut, acum muncesc toată ziua, am familie şi 2 copii, iar mesele mele au devenit total haotice, până în punctul în care mi-am dat seama, într-o zi, că nu mai pot merge pe jos de la birou şi până la maşină. Am încercat să slăbesc cu diverse medicamente, ceaiuri şi diete, dar imediat ce pierdeam câteva kg, puneam la loc mai mult decât pierdeam. Ajunsesem să nu mai găsesc haine şi să nu mai pot participa la niciun eveniment împreună cu familia. Picioarele îmi erau umflate, nu puteam să mă odihnesc noaptea, iar cântarul arăta 190 kg.

Căutând o soluţie medicală pe internet, l-am găsit pe Doctorul Florin Ioan Bălănică. După ce a stat de vorbă cu mine, mi-a conceput un Plan Personalizat de Investigaţii, în urma cărora am descoperit că sufăr şi de diabet şi HTA. Iniţial m-am speriat, dar Doctorul Bălănică mi-a explicat toate detaliile medicale, mi-a spus că există soluţii pentru aceste probleme şi a fost alături de mine pe tot parcursul tratamentului. Aveam nevoie de aşa ceva, de cineva care să-mi organizeze stilul de viaţă şi aşa am înţeles ce înseamnă Managementul Cazului şi cât de important a fost pentru problema mea medicală. Am fost consultat şi de alţi specialişti din reţeaua Doctorului Florin Ioan Bălănică şi am înţeles că un caz ca al meu nu se poate rezolva decât în echipă (cardiolog, nutriţionist, diabetolog). După aproape un an sunt un alt om. Am scăzut 50 de kg, îmi controlez tensiunea şi glicemia şi pot spune că acum sunt aproape un om normal. Prietenii nu m-au recunoscut, dar datorită specialistului potrivit, care a ştiut să-mi pună diagnosticul corect şi să facă legătura între specialiştii implicaţi, uite că am reuşit.”

S.F., bărbat, 39 ani, inginer

Intrebari frecvente