Skip to main content

Puterea este fără dubiu importantă, avem nevoie de mușchi puternici, articulații puternice, imunitate potrivită, minte puternică, iar lista poate continua. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, forța scade, masa musculară scade, iar toate acestea sunt legate de sistemul nostru hormonal, metabolism și scăderea activității fizice. De cele mai multe ori, seniorii din România trăiesc această parte a vieții fără să facă mișcare, alimentându-se nepotrivit și în general, apăsați de griji financiare. Viața este despre echilibru în toate etapele ei, iar înțelegerea nevoilor individuale este cheia pentru un mod de viață adecvat, sănătos și fără dizabilități. Mai mult, longevitatea nu este suficientă dacă este însoțită de o calitate a vieții redusă. Conform studiilor, intervalul de vârstă în care începem să pierdem masă musculară este 40-60 ani. Prin urmare, trebuie să luptăm pentru starea noastră de sănătate, pentru ca vârsta să devină un semn de experiență și maturitate, nu de boală și calitate redusă a vieții.

Putem consolida și crește masa musculară prin exercițiu continuu, printr-o perspectivă sănătoasă asupra vieții noastre și mereu “în mișcare”. Nu există “nu pot“ și “nu am timp“, există numai “nu vreau“ sau “nu m-am organizat“. Trebuie să avem un plan de mișcare, mâncare, odihnă și recuperare. Așadar, să trecem la treabă! Cum putem transforma o viață sedentară într-una activă și sănătoasă, în 5 pași simpli și realizabili?

Stabilește-ți obiective pe termen lung

Gândește totul pe termen lung, nu punctual, atunci când nu mai încapi în rochie sau în costum. Nu există rezultate peste noapte, soluția stă într-un mod de viață sănătos și o perspectivă asupra vieții pe termen lung. Orice se poate, trebuie doar să îți dorești! Însă orice obiectiv măreț trebuie împărțit în etape mai mici astfel încât să devină realizabil. Pe termen lung, această strategie înseamnă sănătate și echilibru. Totul depinde de noi și de nimic exterior nouă, pentru că nimeni nu o să vină să stabilească strategia de viață pentru noi.

Creează-ți o rutină zilnică care să includă 15-20 de minute de mișcare

Rutina ta zilnică este unică, iar găsirea unei soluții care se încadrează în programul tău ocupat este esențial pentru succesul pe termen lung. Începe prin a-ți evalua obiceiurile zilnice, ce este și ce nu este sănătos și pornește la drum. “Sunt ocupat și nu pot să fac sport sau să mănânc sănătos“ nu există! Există doar “nu m-am organizat pentru a fi sănătos“. Oricât de ocupat ai fi, nu uita că ești cea mai importantă persoană pentru tine. Progresul poate fi lent, însă poți trece de la “nu am timp” la “pot” doar dacă integrezi obiceiurile sănătoase în viața ta. Odată ce vei vedea progresul, apare și motivația de a reuși. Reține că ceea ce funcționează este “puțin și zilnic“, nu “mult și sporadic“ sau întâmplător.

Fă exerciții fizice adaptate

Suntem mai sedentari decât oricând, așa că trebuie să găsim o cale de a redeveni activi. O opțiune este de a face un program zilnic care să includă mișcarea și care să ne facă să ne mișcăm. Putem să punem chiar și telefonul să sune! Mișcarea trebuie să fie adaptată și progresivă, pentru că dacă ne accidentăm suntem tentați să renunțăm și apoi vom avea o reacție de respingere față de sport. În clinică întâlnesc frecvent cazuri de persoane care nu vor să mai facă mișcare din cauza accidentărilor în sălile de sport și a abordării nepotrivite.

Construiește o bază pe care poți progresa

Este important să evaluăm capacitatea noastră fizică și să fim conștienți de posibilitățile de moment. Nu trebuie să forțăm și nici să așteptăm rezultate peste noapte. Urmărim progresul, nu performanța! Nu cred că trebuie să ne propunem ca obiectiv să devenim sportivi de performanță, dar ne putem propune să fim funcționali. Pare ușor să trecem peste etape, dar pe termen lung nu funcționează în favoarea noastră. Progresul “doare’’, dar fără durere nu există progres. Nimeni nu a realizat nimic cât timp a rămas în zona de confort!

Acordă atenție somnului și recuperării fizice

Recuperarea și somnul după activitate fizică sunt fundamentale. Studiile au arătat ca persoanele care aleg să facă numai sport pentru a pierde kilograme, renunță repede. Când dau de greu sau se accidentează, renunță! Într-un proces sănătos de slăbire, nutriția reprezintă 70%, iar mișcarea 30%. Recuperarea după mișcare și somnul sunt fundamentale în atingerea obiectivului. Totodată, exercitiile de respirație și cele pentru postură sunt esențiale echilibrului fizic. De fapt, noi avem 3 arme cu care luptăm: mintea, trupul și sufletul!

Dragilor, după 22 de ani de expertiză clinică medicală, după ce am experimentat obezitatea și am avut șansa de a redeveni sănătos slăbind 104 kg în 8 luni acum 10 ani, vă spun că trebuie să ieșiți din zona de confort și să deveniți puternici. Mintea și muschii merg împreună și ne ajută să fim noi. Alegeți să fiți puternici și nu slabi, alegeți să aveți o calitate bună a vieții și nu numai să existați!

Leave a Reply