Ce vom mânca de Paște? Aceleași bucate ca și anul trecut, sărbătoarea făcând uitate, pentru cei mai mulți, cauzele reale ale contactării virusului sau complicațiilor acestuia: bolile cronice specifice modernității – obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și alte patologii pulmonare/vasculare.
Meniul pentru masa de Paști
Ce propun eu oamenilor, în calitate de specialist, pentru masa de Paște: din toate, dar cu reguli!
Mic dejun: 1 felie de cozonac/pască cu iaurt slab
Gustare 1: ou
Prânz : friptură de miel/ied cu salată verde, ceapă și usturoi
Gustare 2: drob cu castravete
Cină: 5/6 albuș sau curcan cu legume de culoare verde
Optează pentru porţii mici
Fiți atenți la dimensiunea porțiilor de mâncare, nu trebuie să fie mari. Mâncați încet și bucurați-vă pe deplin de fiecare mușcătură, întotdeauna calitatea contează, nu cantitatea. În acest mod, se va instala mult mai repede și senzația de sațietate și vei reuși să mănânci mai puțin decât de obicei. Astfel, nu vă veți supraîncărca organismul din prima zi.
Prin urmare, mâncăm puţin, iar dacă ați ţinut post, încercați să faceți uşor trecerea către alimentaţia care include ouă, carne şi lactate. Important de reținut este să nu combinați sursele de proteine animale, să alegeți alcoolul şi dulciurile la gustare. După cum am propus pentru meniu, la micul dejun puteți opta pentru o felie, două de cozonac cu iaurt degresat, salată de boeuf cu maioneză de muştar fără zahăr sau o felie de drob cu verdeţuri.
Poți consuma desert, dar cu moderaţie
Deserturile nu pot lipsi de pe masa de Paşte, bineînțeles, însă limitaţi-vă la o felie de cozonac sau pască! În același timp, vă puteţi îndulci și cu puţină ciocolată neagră, care este extrem de hrănitoare şi ne ajută să avem o stare de bine, dacă este consumată cu moderaţie. Rețineți că moderaţia este cheia unui stil de viață echilibrat.
Mult iubitul cozonac reprezintă o imagine a sărbătorii, dar este bogat caloric, de aceea v-am recomandat să-l savuraţi dimineaţa, cu un iaurt, sau drept gustare. Cum masa de Paște nu este completă fără deserturi, încercați să le faceți în casă, în detrimentul celor pe care le găsim în comerţ. Alegeți să puneți în compoziție cât mai puțin zahăr, pe cât posibil; o soluţie poate fi să înlocuiți zahărul cu îndulcitorul xylitol. Dulciurile din comerț conţin tot felul de ingrediente nesănătoase, cum ar fi conservanţii, coloranţii, agenţii de îngroşare sau emulsifianţii. De aceea, vă recomand să le preparați în casă, să folosiţi ingrediente naturale, cât mai puţin zahăr, umplutură şi să renunţaţi la orice tip de glazură.
Să nu uităm, această sărbătoare nu este ultima din viața noastră, doar în cazul în care alegerile noastre de stil de viață vor dăuna grav sănătății! Trăiți Sărbătorile Pascale!