Skip to main content

Vă apucați de sport când vreți să slăbiți sau când treceți printr-o perioadă mai dificilă, știind că mișcarea e bună pentru psihic, ori pur și simplu pentru că vreți să fiți sănătoși. Sportul are, pe bună dreptate, numeroase beneficii, însă atâta timp cât e practicat corect. Contează încălzirea, tipul de mișcare, folosirea corespunzătoare a aparatelor la sală, durata antrenamentului, chiar și momentul zilei ori alimentația dinainte și după. Sportul e o întreagă știință pe care o puteți folosi în avantajul vostru. În caz contrar, vă poate face mai mult rău.

Greșeli care se fac la sală

Foarte multe greșeli se fac în luna ianuarie, la sală. Cuprinși de remușcări pentru cât de mult au mâncat de sărbători, hotărâți să mai dea jos câteva kilograme, oamenii își fac abonamente și iau cu asalt sălile de sport. Acolo, fie fac mișcare după ureche, fie intră în programe de grup prea avansate care îi complexează. Mulți abandonează, alții, mai grav, se accidentează.

În ultimul timp se adresează clinicii noastre un număr mare de pacienți interesați de sănătate care înainte au fost la diverse săli de sport unde, în urma programelor neadaptate, au experimentat rupturi musculare, afectări articulare de diverse grade și care, pe termen lung, devin ireversibile. Avertizez asupra faptului că mișcarea este o știință. Ea trebuie adaptată sexului, vârstei, nivelului de pregătire fizică și eventualei patologii existente. Scopul mișcării este funcționalitatea individului, raportul optim de mușchi și grăsime, adică sănătatea, nu etalarea musculaturii sau a cunoștințelor îndoielnice ale antrenorilor.

Ce este mișcarea funcțională

„Rețeta” de mișcare corectă combină inteligent gimnastica, fiziokinetoterapia, mișcarea cu greutatea propriului corp și mișcarea cu aparate. Aceasta se face într-un cadru organizat, adaptat nevoilor fiecărui om. Mișcarea funcțională mai are un avantaj – timpul redus alocat zilnic acestei activități, versus beneficiu. Omul modern nu poate aloca ore din zi pentru sport și atunci are nevoie de o soluție optimă și la-ndemână, dar în același timp eficientă.

Momentul din zi optim pentru sport

Când e cel mai bine să faceți mișcare? Dimineața, sau în mijlocul zilei, ori seara, după serviciu? Sugerez pacienților mei să își programeze activitatea fizică în prima parte a zilei, pentru că este mult mai eficient. Tot atunci, secreția de testosteron, hormon răspunzător de masa musculară, este maximă, scăzând spre partea a doua a zilei. Nu recomand activitatea fizică seara, în special după ora 19-20, deoarece atunci metabolismul își încetinește motoarele și se pregătește de culcare.

Ce e bine să mâncați înainte și după sport

Sportul are efectele dorite dacă e combinat cu o alimentație corectă, care să cuprindă toți nutrienții: proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale. Masa trebuie luată cu 1-2 ore înainte de activitatea fizică și poate cuprinde: carne de curcan cu broccoli și două felii de pâine integrală prăjită, sau iaurt slab cu un baton proteic, sau omletă din albușuri cu spanac și două felii de pâine prăjită, ori mușchi de vită cu 2-3 linguri de orez integral și salată verde. Alimentația trebuie adaptată tipului de exerciții și gradului lor de dificultate. După sport, recomand să consumați un lapte fermentat cu maximum 2% grăsime sau un sandviș dintr-o felie de pâine integrală cu ardei gras și curcan sau un shake proteic.

Sportul, ca și dieta, nu se „copiază” de la colegul la care pare că dă rezultate. Trebuie adaptat nevoilor și particularităților fiecăruia. Pentru a beneficia la maximum de efectele sale, lăsați-vă ghidați de un specialist. Spor și sănătate!

Leave a Reply