Skip to main content

Hipertensiunea arteriala afecteaza peste 1 mld de oameni din toata lumea, numarul persoanelor cu hipertensiunea dublandu-se in ultimii 40 de ani. Totodata, perspectiva evolutiei bolii nu este una favorabila, conform statisticilor OMS. Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in Romania si in lume, iar modelul alimentar joaca un rol important in cresterea nefiziologica a tensiunii arteriale.

Valoarea normala a tensiunii arteriale este de 120/80 mmHG, incepand cu 140/90 mmHg discutam despre primul stadiu al hipertensiunii arteriale. Interventia majora a Stilului de viata in preventia proactiva a hipertensiunii arteriale se intampla in intervalul 120-140 pentru tensiunea sistolica si 80-90 pentru cea diastolica. Stilul de viata contribuie si la terapia oricarui stadiu al hipertensiunii arteriale, alaturi de terapia medicamentoasa si nu numai.

Hipertensiunea arteriala reprezinta un obiectiv de sanatate publica mondiala, atat prin efectele asupra individului, societatii, dar si al complicatiilor pe care le determina. Tocmai de aceea, specialistii cauta solutii pentru preventia si terapia eficienta a hipertensiunii arteriale cu scopul cresterii sperantei de viata fara dizabilitatii si a calitatii vietii.

Vom luam in discutie Dieta DASH versus #MetodaDrBalanica, evaluand plusurile si minusurile, atat din perspectiva preventiei proactive, cat si a terapiei hipertensiunii arteriale.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ce este Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)?

  • Dieta dezvoltata pentru preventia hipertensiunii arteriale si scaderea valorilor tensionale in cazul pacientilor hipertensivi;
  • Se bazeaza preponderant pe fructe, vegetale, cereale si carne slaba;
  • Este o dieta “plant – based”, pornind de la premiza ca incidenta hipertensiunii arteriale este mai mica pentru persoanele vegetariene sau vegane;
  • Contine cantitati mici de carne rosie, grasimi de origine animala, sare si zahar adaugat;
  • Cantitatea de sare este una redusa, 1 lingurita/zi (2-3 g Na/zi); exista si varianta low salt care inseamna ¾ dintr o lingurita, adica 1-1,5 g Na/zi);

Beneficii potentiale:

  • Reducerea tensiunii arteriale;
  • Reducerea riscului de boala oncologica;
  • Reducerea riscului de sindrom metabolic;
  • Reducerea riscului de diabet zaharat;
  • Scaderea in greutate (nu este structurata cu acest obiectiv).

Scaderea tensiunii arteriale:

  • Tensiunea arteriala reprezinta forta cu care sangele traverseaza vasele de sange si organele interne;
  • Masuram 2 valori: tensiunea arteriala sistolica, adica presiunea din vasele de sange cand inima bate; tensiunea arteriala diastolica, adica presiunea din vasele de sange intre 2 batai, cand inima se odihneste;
  • tensiunea arteriala scade chiar daca persoana respectiva nu scade in greutate, sau reduce aportul de sare;
  • tensiunea arteriala scade in urma dietei DASH atat pentru persoanele normotensive cat si pentru persoanele hipertensive;
  • scaderea tensiunii arteriale se produce in special prin scaderea aportului de Na, astfel: pentru hipertensivi: sistolica cu pana la 12 mmHg, diastolica cu pana la 5 mmHg; pentru normoponderali: sistolica cu pana la 4 mmHg, diastolica cu 2 mmHg;

Reducerea tensiunii arteriale nu inseamna intotdeauna scaderea riscului de boala cardiovasculara!

Functioneaza pentru toata lumea?

NU, in special pentru persoanele care consuma sare in exces si hypertensive!

Restrictionarea consumului de sare este sanatos?

NU, restrictionarea consumului de sare poate duce la:

  • risc de boala cardiovasculara;
  • rezistenta periferica la insulina;
  • retentie de lichide.

Atat excesul in consumul de sare, adica 10-12 g/zi, cat si restrictia adica sub 5 g/zi sunt nepotrivite pentru sanatatea umana.

Ce mananci

  • dieta DASH nu specifica o lista de alimente, dar specifica grupe de alimente, cum ar fi:
  • cereale integrale, cum ar fi painea integrala, cerealele integrale, orez brun, bulgur, etc
  • toate tipurile de legume;
  • toate tipurile de fructe;
  • carne slaba alba sau rosie;
  • lactate degresate;
  • seminte si samburi;
  • uleiuri vegetale;
  • minimum de zahar adaugat.

Exemplu de meniu

Mic dejun:

1 lingura de cereale integrale cu 1 bol de lapte degresat, 1 lingura de afine si o jumatate pahar fresh de portocale

Gustare 1:

1 mar mediu sau 1 bol de iaurt low fat

Pranz:

Sandwich: Ton cu maioneza, 2 felii paine prajita si un bol de salata verde

Gustare 2:

O banana de dimensiune medie

Pranz:

Piept de pui cu broccoli, morcov si orez brun preparate cu o jumatate lingura de ulei vegetal;

Ce este #MetodaDrBalanica?

  • Aparuta in 2009-2010,
  • Inregistrata in 2014 (OSIM – Romanian registration),
  • Certificata International in 2018 (SR EN ISO 9001/2015),
  • Inovatie si Schimbare de Paradigma in medicina moderna;
  • Singura metoda din Romania de Preventie Proactiva, Terapie si Managementul Greutatii prin schimbarea Stilului de Viata;
  • Reversarea diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, bolii de reflux, obezitatii, sindromului metabolic si intolerantelor alimentare;
  • Personalizata si adaptata sexului, varstei, capacitatii fizice, metabolismului si eventualelor patologii asociate;
  • Patients approach unic, integrator si holistic, fizic si emotional;
  • Fundamentata prin cercetare doctorala incepand cu anul 2019 (pornind de la baza de pacienti care au experimentat #MetodaDrBalanica);
  • Mai mult de 11,000 pacienti in ultimii 4 ani;
  • Rata de succes – 95%.

Beneficii potentiale dovedite:

  • Preventia bolilor cronice prin schimbarea Stilului de Viata;
  • Reversarea bolilor cronice prin schimbarea Stilului de Viata – “Fat related disease”;
  • Echilibrare metabolica si scadere in greutate;
  • Stabilizarea parametrilor corporali prin schimbarea Stilului de Viata;
  • Corectarea posturii;
  • Miscarea Functionala adaptata;
  • Managementul stresului si al compulsiilor alimentare;
  • Integrarea in grupul social sanatos;
  • Reducerea riscului de boli cronice: diabet zaharat, sindrom metabolic, cancer, etc;

Scaderea tensiunii arteriale:

  • Tensiunea arteriala reprezinta forta cu care sangele traverseaza vasele de sange si organele interne;
  • Masuram 2 valori: tensiunea arteriala sistolica, adica presiunea din vasele de sange cand inima bate; tensiunea arteriala diastolica, adica presiunea din vasele de sange intre 2 batai, cand inima se odihneste;
  • tensiunea arteriala scade chiar daca persoana respectiva nu scade in greutate, sau reduce aportul de sare;
  • tensiunea arteriala scade in urma #MetodeiDrBalanica atat pentru persoanele normotensive cat si pentru persoanele hipertensive;
  • scaderea tensiunii arteriale se produce, astfel: prin scaderea in greutate si echilibrarea raportului muschi, oase, apa, grasime si grasime viscerala; reducerea aportulului de sare la maxim 2-3 g/zi;
  • scaderea cantitatii de grasime, cresterea cantitatii de apa si muschi;
  • imbunatatirea circulatiei globale si a intoarcerii limfatice;
  • remodelarea corporala si redistribuirea grasimii;
  • normalizarea grasimii de pe organele interne;
  • activitate fizica adaptata;
  • managementul stresului si al raportarii la context;
  • integrarea in grupul social sanatos;
  • suport pe tot parcursul procesului de schimbare a Stilului de Viata.

Reducerea tensiunii arteriale prin #MetodaDrBalanica inseamna totodata si scaderea riscului de boala cardiovasculara!

Functioneaza pentru toata lumea?

DA, poate functiona!

Ce mananci?

  • Nu masuram portii si calorii;
  • Nu exista limita de cantitate pentru alimentele premise;
  • Este limitat consumul de zahar si carbohidrati rafinati;
  • Promoveaza consumul legumelor de culoare verde;
  • Consumam proteina de origine animala de buna calitate: albus de ou, zer din lapte – iaurt slab, branza slaba, carne alba slaba;
  • Consumam proteine de origine vegetala: linte verde, fasole verde, naut, broccoli, ciuperci, mazare;
  • Cereale integrale, paine integrala, paste integrale;
  • Fructe cu o cantitate minima de fructoza si maxima de fibre;
  • Grasimi de origine animala si vegetala in mod echilibrat;
  • Alcoolul se consuma moderat si raportat programului zilnic.

Exemplu de meniu

Mic dejun:

Iaurt degresat cu 1-2 linguri de hrisca sau o mana de fructe de padure; sau carne alba/rosie slaba cu legume colorate si 1-2 felii paine prajita

Gustare 1:

Iaurt slab sau branza slaba

Pranz:

Carne alba sau carne rosie slaba cu legume de culoare verde; sau,

Mancare/supa/tocanita din legume proteice: linte verde, fasole verde, naut, ciuperci, broccoli, mazare

Gustare 2:

Iaurt slab

Pranz:

Carne alba slaba sau albus de ou cu legume de culoare verde

Diferente

  • #MetodaDrBalanica este o metoda medicala si nu o dieta, care urmareste personalizat starea generala de sanatate si nu numai scaderea tensiunii arteriale;
  • Modelul alimentar din cadrul #MetodeiDrBalanica este unul personalizat si adaptat fiecarei persoane in parte, in timp ce dieta DASH nu specifica o lista de alimente, dar specifica grupe de alimente;
  • #MetodaDrBalanica presupune combinatia adaptata a alimentelor raportat digestibilitatii acestora, pe cand Dieta DASH combina alimentele raportat la numarul de calorii;
  • #MetodaDrBalanica reverseaza total sau partial hipertensiunea arteriala, scazand si riscul de boala cardiovasculara;

Concluzii

Dieta DASH a obtinut validarea internationala fiind 6 ani consecutiv cea mai buna dieta din lume, nefiind insa una personalizata si care sa se adreseze integrator, holistic fiecarei persoane in parte.

 #MetodaDrBalanica este singura metoda romaneasca de preventie proactiva si terapie, fundamentata stiintific, prin expertiza clinica medicala si experienta personala a fondatorului, fost obez – 204 kg. Reprezinta modalitatea optima de a avea un stil de viata sanatos, adaptat, de a manca sanatos si a face miscare proportional nevoilor. Metoda este una personalizata, inregistrata national, certificata international si validate de rata de succes de 95%.

Leave a Reply