Skip to main content
„Prețul medicamentelor a crescut cu 14%!”
Titlu mare, discuție aprinsă, reală și tristă…
Medicamentele sunt utile atunci când boala a apărut, indiferent dacă discutăm despre o boală acută, cum ar fi o răceală sau o boală cronică și care necesită abordare complexă, holistică și de multe ori multi-specialitate. Daaar nimic, nici un cuvințel despre PREVENȚIE! NIMIC!
Lipsa medicamentelor, prețul acestora în condițiile scăderii puterii de cumparare a românilor, duce la rezolvări mai mult decât nesănătoase: oamenii cumpără de pe site-uri sau de la vreun descurcăreț” și își pun mai mult sănătatea în pericol. La fel de grav, pleacă urechea la tot felul de vindecători, aparent ieftini și cu mesaj bine marketat pe suferința oamenilor. În continuare, NIMIC despre PREVENȚIE!
În clinică, vin pacienți din ce în ce mai bolnavi, cu patologii complexe, așteaptă până în ultimul moment, până nu se mai poate. Încearcă variante permisive financiar, ușor de înțeles pentru aceștia, iar când a ajuns cuțitul la os vin la medic.
Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare ne fac candidații perfecți pentru medicamente. Nu ne gândim la drumul până la boală, este mai ușor să iei o bulină și să trăiești cum vrei, că e…democrație! Educația pentru un stil de viață sănătos pornește de la PREVENȚIE și informare corectă, de la soluții practice, ușor de pus în practică de oameni. Și atunci nu vor fi mai mici cozile la medicamente? Nu este aceasta soluția pentru a ieși din cercul vicios stil de viață nesănătos – boală – medicamente – întoarcere la stilul de viață nesănătos?
Terapia modernă a patologiilor cronice și acute trebuie să pornească de la implicarea activă a oamenilor/pacienților, întrucât este despre ei, oricare dintre noi putând ajunge în ipostaza de pacient. Și eu, medic fiind, am fost pacient și am învățat din această experiență, m-a ajutat să înțeleg nevoia oamenilor care îmi devin pacienți. Cum ar fi să începem odată pentru totdeauna cu educația pentru un stil de viață sănătos, în mod real, fără să inventăm roata (vezi modelul Finlanda în prevenția bolilor cardiovasculare)? Să trecem de la vorbă la faptă și să fim perseverenți în planul nostru… În acest fel depindem de noi și de alegerile nostre, nu de cursa fără de sfârșit de a prinde din urmp prețul medicamentelor.

Leave a Reply