„Dar, eu vreau să fac mușchi, să merg la sală, de câte ori pe săptămână trebuie să fac asta să am rezultate?” mă întreabă A, adolescent în vârstă de 15 ani.
Mama adaugă: „Sunt îngrijorată, vrea să ia tot felul de prafuri, dacă se îmbolnăvește? Am citit tot felul de lucruri…”
Tatăl completează: „Sunt proteine, iau toți prietenii lui din grup, au învățat de la băiatul acela cu mușchi de la sală.”
Așa l-am cunoscut pe A. și familia lui, părinții doresc să aibă un stil de viață sănătos, să mănânce adaptat și să doarmă la timp, A. dorește să facă mușchi.
Îți sună cunoscut? Majoritatea adolescenților băieți care se programează pentru o consultație își doresc să crească masa musculară, să arate bine, să impresioneze fetele și au modele de la sală, alți băieți care au reușit acest lucru, la vârste diferite.
Răspund:
-„Înțeleg A., cum crezi că te pot eu ajuta?”
-„Să-i spuneți mamei să nu se mai îngrijoreze. Vreau să știu cum să mănânc și de câte ori pot merge la sală să cresc masa musculară.”
– „Trebuie să slăbească”, spune mama. Și completează: „Uitași și dvs. analizele, măsurătoarea pe care i-ați făcut-o, are burtă, își găsește greu haine. Adolescenții sunt pretențioși!”
– „Ce părere ai A.?”
– „Da, ar trebui să mai dau ceva, în ultimii ani am luat ceva kg, dar nu credeam că atât de mult. Ies seara cu prietenii!”
– „Și?
– „Știți și dvs, mai o shaorma, mai un mc, stăm până târziu!”
– „Da, da, să-i spuneți să se culce mai devreme, de-abia il trezesc pe la prânz,” intervine mama.
În etapele de evoluție și creștere, parcurgem câteva etape în care suntem influențați ori de mama, contextul familial, școala sau grupul social din care facem parte. Adolescenții sunt atrași de grupul de prieteni, se simt neînțeleși în familie, iar rolul nostru, al părinților, este acela de a le fi alături fără a contesta deciziile acestora, ajutându-i să înțeleagă cum își pot atinge obiectivele fără a-și afecta starea de sănătate.
Îmi amintesc cazul unui tânăr, 22 de ani, care își construise meniul după sugestiile băieților de la sală și care consuma suplimente proteice în cantitate triplă față de nevoile energetice, pornind de la obiectivul „vreau să fac mușchi”. Mușchii nu se pot face peste noapte, forțând lucrurile. Analizele de laborator arătau o creștere importantă a valorilor transaminazelor, enzime ale ficatului care arată afectarea acestuia și distrucția celulară, afectarea renală acută și valori ridicate ale glicemiei. În timp, acest tânăr își poate putea afecta ireversibil starea de sănătate.
– „A., îți dorești să scazi în greutate sau este dorința părinților?”
– „Îmi doresc, dar să fac și mușchi, dacă se poate!”
– „Vei pierde și din masa musculară, dar pentru că vei pierde preponderent din grăsime, masa musculară o să fie mai bună, ce părere ai?”
– „Nu sună rău, putem încerca!”
– „Contează numai ce-ți dorești tu, noi îți putem fi alături, părinții cu suportul acasă, eu cu partea de motivație și suport nutrițional pentru schimbare, farfuria potrivită.”
Oricât de mult dorim noi, părinții, să se întâmple ceva repede cu adolescenții, acest lucru nu se poate întâmpla fără decizia acestora, fără să fie despre ei și cu participarea lor totală. „Trebuie să-l convingeți dvs.” nu funcționează! Ceea ce funcționează din experiența mea clinică este „am ales să schimb ceva”, iar schimbarea se face cu pași mici, urmărind progresul și nu performanța și întotdeauna premiind partea plină a paharului, oricât de gol ar fi acesta.