“Dar, eu vreau sa fac muschi, sa merg la sala, de cate ori pe saptamana trebuie sa fac asta sa am rezultate?” spune A, adolescent in varsta de 15 ani.
Mama raspunde: “sunt ingrijorata, vrea sa ia tot felul de prafuri, daca se imbolnaveste, am citit tot felul de lucruri!”
Tatal completeaza: “sunt proteine, iau toti prietenii lui din grup, au invatat de la baiatul acela cu muschi de la sala”.
Asa l-am cunoscut pe A si familia lui, parintii doresc sa aiba un stil de viata sanatos, sa manance adaptat si sa doarma la timp, A doreste sa faca muschi.
Suna cunoscut?
Majoritatea adolescentilor baieti care se programeaza pentru o consultatie isi doresc sa creasca masa musculara, sa arate bine, sa impresioneze fetele si au modele “de la sala”, baieti care au reusit acest lucru, la varste diferite.
Raspund: “inteleg A, cum crezi ca te pot eu ajuta?” “Sa-i spuneti mamei sa nu se mai ingrijoreze, vreau sa stiu cum sa mananc si de cate ori pot merge la sala sa cresc masa musculara.”
”Trebuie sa slabeasca, spune mama, uitati si Dvs analizele, masuratoarea pe care i-ati facut-o, are burta, isi gaseste greu haine. Adolescentii sunt pretentiosi!”
“Ce parere ai A?” “Da, ar trebui sa mai dau ceva, in ultimii ani am luat ceva kg, dar nu credeam ca atat de mult. Ies seara cu prietenii!”
Si?
“Stiti si dvs, mai o shaorma mai un mec, stam pana tarziu!” “Da, da, sa-i spuneti sa se culce mai devreme, intervine mama, de-abia il trezesc pe la pranz.”
“Multi adolescenti petrec timp cu prietenii, nu este ceva neobisnuit. Nu este usor de gasit echilibrul!”
In etapele de evolutie si crestere, parcurgem cateva etape in care suntem influentati ori de mama, contextul familial, scoala sau grupul social din care facem parte. Adolescentii sunt atrasi de grupul de prieteni, se simt neintelesi in familie, iar rolul nostru, al parintilor este acela de a le fi alaturi fara a contesta deciziile acestora, ajutandu-i sa inteleaga cum isi pot atinge obiectivele fara a-si afecta starea de sanatate.
Imi amintesc cazul unui tanar, 22 de ani, care isi construise meniul dupa sugestiile “baietilor de la sala” si care consuma suplimente proteice in cantitate tripla fata de nevoile energetice, chiar si pornind de la obiectivul “vreau sa fac muschi”. Muschii, nu se pot face peste noapte, “fortand” lucrurile. Analizele de laborator, aratau o crestere importanta a valirilor transaminazelor, enzime ale ficatului care arata afectarea acestuia si distructia celulara, afectarea renala acuta si valori ridicate ale glicemiei. In timp, acest tanar isi poate putea afecta ireversibil atarea de sanatate, acum a inteles ca este sanatos pentru el sa ceara opinia unui medic.
“A, iti doresti sa scazi in greutate, sau este dorinta parintilor?” “Imi doresc, dar sa fac si muschi, daca se poate!” “Vei pierde si din masa musculara, dar pentru ca vei pierde preponderent din grasime, masa musculara o sa fie mai buna, ce parere ai?” “Nu suna rau, putem incerca!”
“Conteaza numai ce-ti doresti tu, noi iti putem fi alaturi, parintii cu suportul acasa, eu cu partea de motivatie si suport nutritional pentru schimbare, farfuria potrivita, putem discuta oricand.”
Oricat de mult dorim noi parintii sa se intample ceva repede cu adolescentii, acest lucru nu se poate intampla fara decizia acestora, fara sa fie “despre ei” si “cu participatia lor” totala. “Trebuie” sau “sa-l convingeti dvs” nu functioneaza! Ceea ce functioneaza din experienta mea clinica este “am ales sa schimb ceva” iar schimbarea se face cu “pasi mici” urmarind “progresul si nu performanta” si intotdeauna premiind partea plina a paharului, oricat de gol ar fi acesta.