Skip to main content

Ma bucura faptul ca din ce in ce mai multi oameni inteleg ce inseamna preventie si se prezinta la cabinetul meu atunci cand sunt aparent sanatosi, nu doar atunci cand „ii doare”. Medicina omului sanatos sta la baza unei comunitati pentru care sanatatea fizica si emotionala reprezinta perspectiva corecta asupra vietii. O comunitate de oameni sanatosi porneste de la sanatatea fiecaruia dintre noi, iar sanatatea este mai intai de toate o responsabilitate individuala.

Medicul Generalist are rolul de a fi aproape de familie, empatic si bun ascultator, disponibil atunci cand pacientul are nevoie, dedicat si profesionist. El este acela care face mai intai de toate preventie, indiferent ca vorbim de preventia primara – care are ca scop promovarea sanatatii si evitarea riscurilor pentru sanatate, inainte de aparitia bolii, de preventia secundara – care se face pentru a depista bolile in faza incipienta, asimptomatica, sau de prevenția tertiara – care are ca scop oprirea sau intarzierea evolutiei bolii spre complicatii.

Totodata, Medicul Generalist trebuie sa fie liantul intre medicii de specialitate, construind echipe medicale complexe pentru investigarea sau diagnosticarea pacientului sau. Cred cu tarie ca echipele medicale formate din specialisti de diverse specializari reprezinta solutia optima pentru pacientii mei. Asa cum este poate firesc, medicii de specialitate privesc lucrurile prin prisma specializarii lor si nu le este usor sa gandeasca cazul in complexitatea sa.

Pacientii nu reprezinta niste diagnostice, ei sunt individualitati, iar buna lor cunoastere intra tot in responsabilitatea Medicului Generalist. Acesta este cel care trebuie sa aiba ragazul de a asculta pacientul si de a-i construi un profil de la care se pleaca mai apoi la drum, fie ca vorbim de un Plan de Preventie sau de un Plan de Tratament.

Toate acestea au loc doar atunci cand pacientul si medicul sunt multumiti de relatia dintre ei, fie ca vorbim de comunicare sau de relatie financiara. Nici un sistem medical din lume nu poate multumi pe toata lumea. Sistemele se bazeaza pe statistici, dar ce faci atunci cand nu te incadrezi in statistici si te confrunti cu o situatie medicala careia nu-i poti face fata singur? Medicul Generalist este primul pe care trebuie sa-l suni, pentru ca el cunoaste intreg istoricul tau medical si este acolo pentru a gasi o solutie pentru tine, nu una rupta din context. Acesta are obligatia de a se informa si instrui continuu, tocmai pentru a propune intotdeauna rezolvarea optima pacientului sau.

Preventie pentru toate bolile, luand in calcul toti factorii de risc posibili, la nivelul intregii populatii, nu se poate face decat in teorie. Tocmai de aceea mi-am propus pentru pacientii mei un program de priorități bine alese si adecvat sustinute financiar, astfel incat intr-o perioada medie de timp, sa fie acoperite cat mai multe dintre problemele lor de sanatate.

Omul modern nu are timp, face lucrurile pe fuga, si are nevoie de servicii medicale moderne, dar cat mai la indemana. Medicina alopata, clasica, si medicina complementara sunt ambele de partea pacientului, asa cum Medicul Generalist si pacientul se afla in aceeasi barca, cand cel din urma trece printr-o situatie medicala.

In cabinetul meu ajut oamenii sa-si adapteze stilul de viata starii fiziologice si activitatii de zi cu zi, intr-o maniera specializata, dar in acelasi timp usor de pus in practica de catre pacient. Nu trebuie sa-ti dai demisia, sa te muti la tara, sa-ti schimbi religia sau sa emigrezi ca sa fii sanatos. Astfel, fiecare dintre pacientii mei poate trai sanatos si fara dizabilitati importante pe tot parcursul vietii, gasind in fiecare clipa a existentei lui motivatia de a se trezi a doua zi dimineata.

Sunt aici ca sa gasesc cea mai buna solutie medicala pentru pacientii mei, in tara sau in strainatate, si sa consiliez in mod corect si profesionist. Consultantul Personal de Sanatate este Medicul Generalist cel mai aproape de tine si familia ta, indiferent ca vrei doar sa te informezi despre starea ta de sanatate sau te confrunti cu o situatie medicala serioasa.

Leave a Reply