Skip to main content

Am observat în ultima vreme tot mai multe situații în care persoane fără pregătire medicală își atribuie rolul de a oferi sfaturi de sănătate celorlalți. Vedem acest lucru la TV, în presa scrisă, la tot pasul pe internet si chiar la serviciu. Ceea ce este și mai grav este faptul că multe persoane cad adesea în capcana de a da curs acestor recomandări neavizate, având certitudinea că își fac un bine, în loc să meargă la un specialist în sănătate.

De la medicamentele miraculoase promovate de vedete, diete-minune și poziții ferme nefondate față de vaccinuri, la sfaturi și îndemnuri oferite de persoane publice fără pregătire medicală, toate aceste informații au un impact major asupra modului în care pacienții aleg să aibă grijă de sănătatea lor. De aici până la probleme medicale severe, drumul nu este chiar atât de lung. Tulburările digestive sunt în mare parte cauzate de alimentația incorectă și aceleași diete-minune, anumite boli pot apărea în urma refuzului de a ne vaccina copiii la vârsta potrivită, oboseala acută nu va trece niciodată datorită suplimentului fabulos de la pagina X, iar exemplele pot continua.

Fiecare persoană este unică și ar trebui să se raporteze la sine ca atare, iar acest lucru include și sănătatea sa. De aceea, în loc să se grăbească în a adopta părerile și obiceiurile unor persoane publice, le recomand cu tărie să meargă la specialist pentru o abordare adaptată organismului și nevoilor lor.

Iată câteva dintre situațiile frecvente în care pacienții fac greșeala de a-și pune sănătatea în mâinile unor persoane sau surse care rareori dețin un răspuns medical corect, în loc să meargă la medic:

Diete care nu sunt potrivite organismului lor. Fiecare organism are caracteristicile lui, având o anumită toleranță la alimente sau un ritm propriu de funcționare. O dietă alimentară greșită poate duce la tulburări digestive serioase și chiar la afecțiuni de altă natură. Este cu atât mai îngrijorător cu cât uneori „sfaturile nutriționale” neadecvate se adresează copiilor, de orice vârstă, lipsa echilibrului în alimentația lor având urmări pe termen lung. În nutriție nu există mode, ci doar fiziologia fiecărui organism în parte.

Afecțiunile de natură dermatologică. Cauzele apariției unei astfel de afecțiuni pot fi interne sau externe, dintre cele mai diversificate. Este important ca simptomele să fie puse într-un context și să fie identificat tratamentul potrivit. Produsele cosmetice care pot interfera cu anumite afecțiuni dermatologice trebuie să fie recomandate de un medic specialist.

Vaccinurile pediatrice. Create pentru a preveni anumite boli, vaccinurile trec prin nenumărate teste până la aprobare, iar efectele și restricțiile asociate sunt explicate clinic. Decizia de a vaccina copilul le aparține părinților, după o discuție detaliată cu medicul și o informare corectă și completă.

Problemele de concentrare și oboseală continuă. În spatele unor astfel de simptome se pot ascunde probleme de sănătate serioase. O abordare personalizată și profundă a acestora dă ocazia Consultantului Personal de Sănătate să ajungă la sursa acestor stări și să identifice tratamentul potrivit. Chiar dacă suplimentele nutriționale par inofensive la o primă vedere, ele trebuie să fie recomandate de medicul care cunoaște întreaga stare de sănătate a pacientului său.

Proceduri de chirurgie estetică. Chirurgia estetică oferă astăzi proceduri de o finețe remarcabilă pentru corectarea anumitor imperfecțiuni și, în anumite cazuri, reconstrucția în urma unui accident. În același timp, intervențiile chirurgicale estetice excesive sunt o tendință care s-a accentuat în ultimele două decenii, pe fondul unei raportări la o falsă imagine a perfecțiunii. Mai mult, în anumite cazuri, efectuate greșit, aceste intervenții pot declanșa de la disconfort, până la complicații medicale. Pacienții care decid să apeleze la un estetician ar trebui să aleagă cu grijă specialistul în mâna căruia își încredințează sănătatea și aspectul fizic.

Bolile cronice. Tratamentul potrivit pentru o boală cronică este cel adaptat fiecărui pacient în parte. La fel stau lucrurile și în cazul stilului de viață, care nu poate fi „împrumutat” de la altă persoană, chiar dacă aceasta suferă sau a suferit de o afecțiune similară. Este foarte important pentru pacient ca specialistul în sănătate să pună cap la cap informația medicală complexă și de neînțeles pentru pacient și să ia în calcul orice element care poate da cheia tratamentului potrivit.

România se află pe locul 30 dintr-un total de 50 de țări europene în ceea ce privește nivelul de informare al pacienților. Totodată, România înregistrează date alarmante referitoare la sănătatea populației: cazurile de obezitate sunt duble în 2014 în raport cu 2007, suntem pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea provocată de cancer de col uterin și incidența cazurilor de tuberculoză, pe locul al doilea privind decesul în urma bolilor hepatice și avem circa 2 milioane de bolnavi de diabet. În aceste condiții, avem nevoie de informare corectă și competentă, de specialiști și tehnologii care să facă diferența, avem nevoie de medicină de precizie. Totul începe însă de la buna informare a pacienților, care trebuie să se îndrepte către specialiști atunci când vine vorba despre sănătate.

Astăzi, când bolile nu mai respectă toate descrierile din tratatele de medicină, Consultantul Personal de Sănătate este cel care poate construi o echipă multidisciplinară de medici pentru a-i oferi fiecărui pacient soluția medicală potrivită.

Leave a Reply