Mesele îmbelşugate de Sărbători, vizitele în familie, cadourile ce constau în dulciuri şi sticle de vin, târgurile de Crăciun pline cu bunătăţi, toate acestea vă scot din ritmul de viaţă obişnuit şi vă afectează dieta, oricât de stricţi şi de responsabili aţi fost până acum.
Atenția se reduce și parcă viața se oprește în loc, umplând spații goale cu excese de tot felul. Mâncăm și bem de parcă este ultimul Crăciun din viața noastră sau de parcă cozonacul, piftia și cârnații vor fi interziși începând de mâine. Astfel, după sărbători îngroșăm rândurile din fața farmaciilor, sau ne înghesuim în camerele de gardă a spitalelor de urgență.
Sărbătorile, ca și vacanțele, fac parte din viața noastră și nu trebuie să spunem stop atenției la ce mâncăm, pentru ca apoi să revenim cu câteva kilograme în plus. Ne putem bucura de toate dacă împărțim bucatele de Crăciun în cele 3 zile de sărbătoare, nu să o ținem într-o petrecere de dimineața până seara. Dacă respectăm programul celor 3 mese principale și două gustări pe zi, mâncăm din toate, dar împărțit pe 3 zile, iar greșelile alimentare le facem în prima parte a zilei, nu vom lua niciun kilogram în plus. Persoanele care respectă meniurile care fac parte din #MetodaDrBălănică se bucură de sărbătoare și nu iau nici un gram în plus. Experimentați și nu mă credeți pe cuvânt!
Greșelile alimentare și riscurile lor pentru sănătate
Pentru sărbătorile de Crăciun gătim de toate, după cum e obiceiul, și tot de toate punem pe masă. Avem și aperitiv și fel principal și desert și alcool. Aceste combinații alimentare ne pun la grea încercare stomacul. Cea mai mare greșeală este să amestecăm toate alimentele la aceeași masă, să mâncăm minimum trei feluri de mâncare, să asociem alcoolul cu grăsimile și cu dulcele. Dacă o ținem așa trei zile, riscurile sunt mari. Vorbim despre patologii gastroduodenale și accentuarea unor patologii preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul.
Nu sunt adeptul meselor compuse din felul 1, 2 și desert, uneori chiar și alcool. Dar, având în vedere că este o masă de sărbătoare, putem aborda un aperitiv și un fel principal. De exemplu: ciorbă de porc și friptură sau piftie și friptură de porc slabă. Alcoolul sau dulcele îl putem muta la a doua gustare, cea de după-amiază, adică la distanță de minimum o oră de masa de prânz. Pentru o digestie ușoară, nu este potrivit să asociem la aceeași masă carnea cu ouăle și lactatele. Sunt trei tipuri de proteine animale care, combinate, se digeră extrem de greu. Soluția stă în cumpătare și măsură, experimentare, dar cu limite rezonabile, bucurie în familie, dar cu echilibru și sănătate.
1. Cumpărăturile de sărbători
Atenţie în primul rând la calitatea ingredientelor pe care le cumpăraţi din supermarketuri şi pieţe! Citiţi cu atenţie eticheta şi aveţi grijă să nu conţină prea mult zahăr, sare şi E-uri. De cele mai multe ori, consumăm altceva decât scrie cu litere mari pe etichetă. Dacă vom cumpăra din supermarket și nu de la producători tradiționali, trebuie să urmărim ca produsul să nu conțină mai mult de 2-3 E-uri. În ceea ce priveşte dulciurile, «curat» înseamnă câteva ingrediente de bază, fără zahăr mult, coloranţi şi grăsimi vegetale. Ciocolata este permisă dacă e neagră, cu peste 70% cacao.
2. Metoda de gătit
În afară de calitatea ingredientelor şi metoda de preparare a lor e importantă. Prin prăjire, prin folosirea de grăsimi şi zahăr, un preparat poate deveni “bombă calorică”. Puteţi găti mai dietetic. Adică nu mai folosiţi uleiuri suplimentare la o mâncare ce conţine carne grasă, cârnaţii pot fi din curcan, din amestecuri de cărnuri mai slabe. Sarmalele pot fi şi ele din carne slabă de porc, mixată cu vită şi amestecată cu mirodenii. Mâncarea e bine să o preparaţi cu supă, nu cu rântaşuri sau prăjeli, spre exemplu, sarmalele se pot fierbe în supă, adăugând şi rădăcinoase după gust.
3. Reguli la masă și combinații alimentare
Cea mai mare greşeală pe care o fac oamenii la mesele de Crăciun sau de Revelion este legată de combinaţiile alimentare nefericite. O mâncare grasă, “stropită” cu un pahar de vin, plus desert, reprezintă o mare provocare pentru sistemul digestiv. Alcoolul se bea întotdeauna la o oră de la masă, nu se combină cu mâncarea, mai ales dacă aceasta e grasă. Explicaţia este aceea că în ficat există o singură enzimă care metabolizează atât alcoolul, cât şi mâncarea, în această ordine. Adică metabolizează alcoolul şi va depune grăsimea. Consumul de alimente grase combinate cu alcool, masa servită dupa ora 20, reprezintă baza steatozei hepatice și motivul principal pentru care depunem grăsime la nivelul organelor interne. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul dulciurilor. Şi ele trebuie consumate la minimum o oră de mesele principale. Dacă mâncăm desert imediat după masă, nutrienţii conţinuţi în desert vor fi folosiţi pentru metabolizarea nutrienţilor ce compun masa principală. Nici fructele pe post de desert nu sunt o alegere inspirată. Ele se digeră mai uşor decât oricare aliment consumat anterior, vor rămâne blocate în stomac şi vor fermenta, cauzând balonare.
4. Meniul de sărbătoare
Sărbătoarea înseamnă bucuria timpului petrecut cu familia și prietenii, nu un moment de exces și lipsă de control. Este important să trăim și să mâncăm conștient. Sugerez pacienților mei să se gândească la întreaga perioadă de sărbătoare și nu doar la ziua de Crăciun, împărțind bucatele pe cele 3 zile. De exemplu:
Ziua 1
Mic dejun: piftie de porc, muștar fără zahar, 1-2 felii pâine integrală prăjită
Gustare 1: afine/măr verde
Prânz: ciorbă de porc sau friptură de porc slabă cu legume de culoare verde
mișcare
Gustare 2: iaurt slab
1 -2 pahare vin sec (opțional)
Maxim ora 20! Cină: pește alb cu legume de culoare verde
Ziua 2
Mic dejun: mezeluri din porc cu muștar fără zahăr, 1-2 felii pâine integrală prăjită
Gustare 1: iaurt slab
Prânz: sarmale din carne de porc slabă cu mămăliguță
mișcare
Gustare 2: 1 pahar lapte de migdale fără zahăr
Maxim ora 20! Cină: curcan cu legume de culoare verde
Ziua 3
Mic dejun: salată de boef cu 1-2 felii pâine prăjită
Gustare 1: 3-4 albușuri de ou cu legume de culoare verde
Prânz: ‘’pomana porcului’’ sau friptură de porc la grătar cu castraveți murați în saramură
mișcare
Gustare 2: iaurt slab
1-2 pahare vin sec (opțional)
Maxim ora 20! Cină: pui la grătar/rotisor cu legume de culoare verde
5. Mișcare, mișcare și iar mișcare
Poate nu mai aveţi timp şi chef de mers la sală în această perioadă, poate sunteţi plecaţi din localitate, în vacanţă. Însă asta nu înseamnă că puteţi renunţa la mişcare. Excesul din această perioadă trebuie compensat neapărat cu sport. Urcaţi scările în loc să luaţi liftul, mergeţi mai mult pe jos, faceţi plimbări în parc sau, dacă sunteţi la munte, schiatul şi drumeţiile ard multe calorii, inclusiv curăţenia în casă sau exerciţiile la salteluţă, cu greutatea propriului corp, sunt benefice.
Cum îi „păcăleşti” pe cei din jur
Un alt lucru care vă poate sabota programul de slăbit este anturajul. Mai ales dacă sunteţi musafiri, veţi fi serviţi cu de toate, îmbiaţi, provocaţi să ciocniţi la masă un pahar de vin. „Vai, dar nu aţi mâncat nimic, mai luaţi friptură, vă pun şi salată de boeuf…”, parcă le auziţi pe gazde. Refuzurile ar însemna o jignire. Gazda poate interpreta că nu vă place mâncarea. Încercați să compensaţi prin bună dispoziție, să fiţi dinamici în discuție, în dialog, și să distrageţi atenția de la aspectele ce ţin de dietă şi nimeni nu se va prinde cât v-aţi pus în farfurie. De asemenea, luaţi un pahar de vin pe care să-l ciocniţi o seară întreagă, nu trebuie să beţi mult.