De cand eram copil mi-am dorit sa fiu medic si sa ajut oamenii sa fie sanatosi. Tata era medic si m-a sfatuit intotdeauna sa-mi urmez visul. Ce atunci parea doar fructul imaginatiei unui copil, astazi este realitate: sunt medic si tratez oameni. Imi plac oamenii si sunt aproape de ei. Iar toate acestea pentru ca acum aproape 40 de ani am avut un vis si l-am visat pana l-am dus la implinire. Pentru ca am avut un plan si l-am urmarit indeaproape. Si daca ar fi sa o iau de la capat – oricat de greu ar fi – tot drumul acesta l-as urma.
De multe ori noi, romanii, suntem acuzati ca nu avem un plan, ca nu suntem rigurosi si ca ne pierdem undeva pe parcurs in orice demers. Si poate pe undeva este adevarat, pentru ca fum fara foc nu iese. In orice domeniu de activitate trebuie sa ai un plan, sa stii de unde pornesti si unde vrei sa ajungi intr-un anumit termen de timp.
Nu imi place sa-mi dau cu parerea, dar experienta celor peste 20 de ani de practica medicala si management sanitar mi-au aratat ca progresul vine din educatie – din educatia pe care o primim in familie si in societate. In lipsa ei alegem gresit sau dupa principiul ‘ce o fi, o fi’ si esuam in fata unor popoare calificate ca fiind mai serioase, insa nu mai dezvoltate intelectual. Ce fac ei insa, iar noi nu facem? Ei au un plan!
Acum avem si noi unul, se numeste „Proiectul de Tara”. Nu comentez aspectele politice sau economice pe care le implica, deoarece nu tin de competenta mea profesiona. Dar atunci cand vorbim despre sanatate, consider ca experimentele nu isi mai au locul!
In calitate de Reprezentant Oficial in Romania al Organizatiei Europene de Lifestyle Medical (‘ELMO’) am un plan pentru sanatatea romanilor, plan ce are in centru pacientul. Pacientul si atat! Planul meu porneste de la modul de viata al oamenilor – care de fapt oglindeste felul in care fiecare dintre noi alege sa traiasca – si presupune prevenirea, tratarea si/sau stoparea bolilor cronice prin schimbari esentiale in stilul de viata, care este raspunzator de 70% dintre afectiunile de care sufera si sfarsesc romanii.
Un sistem de sanatate corect trebuie sa aiba 3 componente si fiecare dintre acestea sa isi indeplineasca functia. Prima componenta este Medicina de Urgenta, care poate acoperi 10-15% dintre patologii. Este nevoie de ea in cazul accidentelor, calamitatilor naturale etc.. A doua este Chirurgia, necesara in momentul in care un anumit organ nu mai isi indeplineste functia, in cazul malformatiilor etc.. Chirurgia trebuie sa acopere tot cam 10-15% dintre patologii. A treia si cea mai importanta componenta insa, este Medicina Stilului de Viata, pentru ca potrivit statisticilor modul in care ne traim viata este raspunzator de 70% dintre bolile de care suferim si sfarsim, atat in Romania, cat si in Europa. Prin aceasta a treia componenta punem in practica si un aspect al existentei aproape complet ignorat de romani: PREVENTIA.
Medicina Stilului de Viata (Lifestyle Medicine) este o ramura a medicinei alopate (bazate pe studii clinice) in care prin schimbari esentiale in stilul de viata se previn, trateaza si stopeaza bolile cronice, actionandu-se asupra cauzelor care le stau la baza.
Medicina Stilului de Viata cuprinde:
– managementul greutatii
– managementul posturii
– miscarea functionala
– managementul stresului
Educatia si sanatatea merg mana in mana, iar Medicina Stilului de Viata trebuie sa fie parte din toate specializarile clinice si nu numai. Integrarea in medicina face diferenta in favoarea pacientului.
De multe ori auzim ca sunt prea putini medici si ca acestia pleaca in alte tari. Este adevarat. Dar ati pus vreodata problema invers? Poate suntem prea multi bolnavi si ceea ce trebuie este o schimbare de paradigma. Trebuie sa avem fiecare micul nostru plan de viata – in marele plan universal – care trebuie sa includa in mod obligatoriu sanatatea si educatia.
Ma voi bate pentru planul meu. Voi lupta pentru pacientii mei si vom indeplini planul. Cu cat suntem mai multi, cu atat vom intelege mai multe si cu atat vom reusi mai repede. Cred in acest plan, pentru ca el functioneaza si da rezultate. O fac pentru oameni si o fac pentru copii mei. Vreau ca ei sa poata sa creada si sa inteleaga viata, prin educatie si sanatate!