Mitul nr. 1: Mănânc puţin, deci slăbesc!
Creierul uman a dezvoltat în decursul evoluţiei un mecanism de apărare şi adaptare la mediu. Adică, creierul nostru ne vrea graşi! Când nu aducem organismului numărul potrivit de calorii şi nutrienţi, prin reducerea mecanismelor de termoreglare, metabolismul încetineşte, adică arde mai puţin. A mânca corect presupune a mânca adaptat sexului, activităţii fizice zilnice, vârstei, etc., pentru a avea o greutate în echilibru metabolic şi un aspect fizic plăcut.
Mitul nr. 2: Vreau să slăbesc, deci îmi fac abonament la sală!
Reducerea greutăţii din motive estetice sau odată cu apariţia unor boli îngrijorătoare este un proiect de echipă, ce presupune muncă în echipă. Primul pas îl reprezintă alegerea partenerului potrivit în acest demers – adică a medicului – şi ulterior, în colaborare cu acesta, stabilirea planului de bătaie. Sportul este important, dar până acolo, o alimentaţie nepotrivită, stresul și lipsa somnului reduc ritmul metabolismului, iar un organism obosit şi stresat nu poate reacţiona corespunzător scopului propus.
Mitul nr. 3: Vedeta „X” a slăbit cu dieta „Y”, deci trebuie să o încerc şi eu!
Corpul fiecărui individ reacţionează diferit în ceea ce priveşte procesul de scădere în greutate. Soluții general valabile nu există şi nici o dietă nu fucţionează pe termen lung! Nu există solutii rapide serioase, pastile magice sau diete minune. Cel mai eficient mod de a pierde în greutate este să ajungi să îţi cunoşti organismul suficient de bine, încât să știi cum reactionează la aportul diverşilor nutrienţi. Modul de viaţă reprezintă cheia, iar trecerea de la unul nesănătos la unul sănătos presupune, mai întâi de toate, o schimbare de mindset.
Mitul nr. 4: Trebuie să mănânc dulciuri, creierul funcţionează cu glucoză!
Nu, nu trebuie sa mâncăm dulciuri, şi în special nu dulciuri rafinate. Putem furniza organismului carbohidraţi de bună calitate consumând pâine şi cerealele integrale, fructe si legume de culori cât mai diferite. Dulciurile sunt cei mai mari inamici în procesul de scădere în greutate, carbohidraţii fiind cei care se transformă în grăsimi. Dispunem de energie suficientă şi fără a consuma dulciuri rafinate.
Mitul nr. 5: La vârsta mea nu mai contează cum arăt!
Cum nu se poate mai fals! Vârsta reprezintă doar o cifră. Bătrâneţea se instaurează odată cu acumularea unei cantităţi mari de grăsime corporală şi odată cu reducerea masei musculare. Adică, un nivel ridicat de grăsime corporală = îmbătrânire, pe când un raport masă musculară – nivel de grăsime echilibrat = tinereţe. Dacă odată cu înaintarea în vârstă respectăm o dietă potrivită organismului nostru, dacă ne miscăm permanent şi păstrăm conexiunile sociale, avem şansa la o viaţă mai lungă, în sănătate. Femeile au o speranţă de viaţă mai mare decât bărbaţii, aproape în toate colţurile lumii, în special datorită capacităţii lor sporite de socializare, de a se aduna în grupuri cu aceleaşi interese, de cele multe ori fiind vorba de interese sănătoase, benefice trupului şi minţii.
Mai ales atunci când vine vorba de sănătate, este bine să nu cădem pradă miturilor şi să alegem un mod de viaţă sănătos, ca sursă a tuturor schimbărilor pe care dorim să le obţinem.