Skip to main content
Să slăbiți corect, sănătos, fără frustrări și chin, fără riscul de a reapărea kilogramele în plus, nu e lucru tocmai ușor. Trebuie să știți cum funcționează organismul, cum să-l faceți să „vă asculte”, cum să-l „păcăliți”. Nutriția este un domeniu vast și, dacă nu sunteți medici, vă va fi greu să alegeți calea care vi se potrivește. Și eu am dus o luptă personală cu kilogramele din care am ieșit învingător și cu multe lecții bune de împărtășit. Din experiența mea clinică și personală, aa observat că oamenii fac frecvent 5 greșeli atunci când urmează un program de slăbit. Chiar dacă fiecare organism este unic și răspunde în felul lui, există anumite principii de bază universal valabile. Printre ele se numără și aceste greșeli care afectează invariabil „dieta”.

1. Mâncați prea puține mese

Oamenii cred că slăbesc dacă se înfometează, dacă mănâncă puțin și rar. Greșit! Într-o astfel de situație, celula informează creierul că este o perioadă de restricție, de foamete, iar el va recurge la reducerea termogenezei. Metabolismul își încetinește motoarele și, încet, încet, scădeți în dinamică și energie. Apoi, în momentul în care mâncați și îi dați organismului prima sursă de energie, el o va depune integral, pentru a se „aproviziona” în caz că apar noi perioade de înfometare.

2. Dați iama în alimente sănătoase

Omul citește că un aliment (miere, semințe, ulei presat la rece) e sănătos și vrea să mănânce mult din sănătatea aceea, iar asta e o mare problemă. Pacienții mei mă întreabă: „dar ce, domnule doctor, mierea nu e sănătoasă?!” E bine ca ea să înlocuiască zahărul, dar asta nu înseamnă că e fundamental sănătoasă. Mierea nu ne face bine tuturor, mai ales dacă nu ne place mișcarea, suntem supraponderali, avem boli digestive, cardiovasculare. Trebuie să ne lămurim că nu există alimente care ne fac doar bine, cum nu există alimente care ne dăunează exclusiv.

3. Vă demoralizați la sală

Dacă duci un bărbat supraponderal la sală, alături de mulți băiețași musculoși, îl mai și forțează un antrenor, devine timorat. Mi-am dat seama că o astfel de persoană e în egală măsură și foarte ocupată sau nu-i place sportul. Din acest motiv, eu propun mereu mișcarea funcțională, o combinație între gimnastică, fizioterapie, mișcare cu greutatea propriului corp și cu echipamente. E o mișcare ce implică foarte multă știință, care se adresează persoanelor de toate vârstele, pe care o poate face oricine, relaxat, fără emoții că e gras sau slab, fără să fie comparat, fără să se simtă frustrat.

4. Mâncați după ora 20.00

O altă greșeală pe care am observat-o la pacienții mei și pe care, probabil, o faceți și voi este să luați prea târziu cina sau să ronțăiți ceva înainte de culcare. E un principiu fundamental să nu depășești ora 20.00. Ce mănânci după această oră nu se metabolizează.

5. Vă e teamă să nu faceți notă discordantă în grupul de prieteni

O altă problemă pe care o întâmpină multe persoane care sunt într-un program de slăbit este adaptarea la grupul social. Nu pot ieși cu prietenii în oraș fără să ciocnească un pahar de alcool sau fără să mănânce când toți ceilalți își comandă mâncare. De aceea, #MetodaDrBalanica se concentrează pe 4 paliere: nutriție adaptată, postură și mișcare, managementul stresului și integrarea socială. De toate m-am lovit în experiența mea și am ajuns să le perfecționez. Integrarea socială e importantă. Eu le spun pacienților mei, printre altele, să nu facă prea mult caz de stilul lor alimentar atunci când ies cu prietenii în oraș. Să compenseze prin bună dispoziție, să fie dinamici în discuție și, astfel, să distragă atenția de la faptul că doar au ciugulit ceva. În plus, îi învăț câte un set de trucuri pentru fiecare situație care îi scoate din rutina alimentară.

Leave a Reply