Skip to main content
Diabetul zaharatHipertensiunea Arteriala,NutrițieObezitateaSindromul Metabolic

Medicina nutritionala sau Stiinta nutritiei versus Dieta

By 2 august 2022mai 6th, 2023No Comments

Atunci cand ne gandim la kg in plus, asociem scaderea in greutate cu dietele, restrictia si consideram excesul ponderal o “problema de aspect”!

Intotdeauna intreb pacientii care se adreseaza clinicilor mele, ce isi doresc, ce vor sa schimbe, care este obiectivul personal? De multe ori primesc urmatoarele raspunsuri: “am rezolvat problemele de sanatate si acum vreau sa ma ocup de aspect”, sau “am fost la medic si mi-a recomandat sa merg si la nutritionist”!

Perceptia generala, intretinuta si alimentata mediatic, ca dieta se ocupa de scaderea in greutate, iar bolile se trateaza numai cu medicamente, este si o cauza a valului masiv de bolnavi cronici, obezi si pacienti cu multiple boli metabolice!

Romania se afla pe primele locuri in UE la incidenta si mortalitate prin orice boala cronica specifica omului modern: obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare, boala oncologica, etc Totodata, romanii au cea mai mica speranta de viata din UE si o crestere exponentiala a Diabetului Zaharat si a Obezitatii la copii si adolescenti. Toate aceste statistici apartin OMS!

Din observatiile mele clinice, in ultimii ani am constatat faptul ca oamenii se adreseaza tarziu la medic, arunci cand boala este instalata, severa, iar costurile emotionale, fizice si din punct de vedere financiar sunt ridicate. Ideea de Preventie Proactiva, propusa de mine pacientilor prin #MetodaDrBalanica mai are nevoie de timp pentru a putea fi inteleasa si pusa in practica!

Haideti acum sa lamurim, care este rolul nutritiei in terapia si preventia bolilor cronice, diferenta majora intre Dieta si Medicina Nutritionala!

Dietele reprezinta modele alimentare, cateodata cu un sambure de adevar stiintific, care promit rezultate rapide, scadere in greutate si accesibilitate larga. O dieta ne poate ajuta sa pierdem cateva kg, daca suntem perfect sanatosi si daca acest lucru nu devine un obicei pe termen lung! In fapt, acestea nu rezolva decat un numar de kg in plus, pe termen scurt, nu pot fi personalizate, iar studiile stiintifice au aratat ca 2 persoane din 100 pot mentine rezultatele unei diete la 2 ani! In egala masura, un alt studiu mondial, care a cuprins si tara noastra, a aratat ca dietele nepotrivite, tinute repetat duc la risc de mortalitate identic cu cel al bolii cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in Romania si in lume!

Concluzie: dietele nu sunt inofensive, niciodata nu sunt personalizate, nu functioneaza pe termen lung si ne pot afecta sanatate, uneori chiar viata!

Ce este Medicina Nutritionala prin #MetodaDrBalanica?

Medicina nutritionala reprezinta interventia prin stiinta nutritiei, la nivelul cauzei bolii, preventia proactiva terapia patologiilor cronice. Aceasta, trebuie sa fie primul pas, la indemana, atunci cand discutam despre tratament, inainte de a ne gandi la orice forma de terapie chimica, medicamentoasa. Sigur, sunt si cazuri de urgente medicale care necesita interventie chimica initiala, dar atunci discutam despre boli acute.

Obezitatea nu este o problema de aspect, ci este mai intai de toate o boala. Tratamentul obezitatii prin Medicina Nutritionala conform #MetodaDrBalanica, trateaza si complicatiile obezitatii, cum ar fi:

? diabetul zaharat

? patologii digestive si disconfort abdominal

? hipertensiune arteriala

? patologii articulare legate de excesul ponderal

? rezistenta periferica la insulina

? tulburari anxioase si depresive

? reducerea stimei de sine

? reducerea fertilitatii

? tulburari de dinamica sexuala

? predispozitia catre boala oncologica

? tulburari endocrine.

In egala masura, specialistul care se ocupa de terapia nutritionala trebuie sa fie medic, cu expertiza in terapia pacientilor cronici folosind nutrientii ca si “pilula” moderna si cu eficienta maxima.

Este important sa putem face diferenta intre medicina, stiinta si diete, intre specialisti in medicina si promovarea de marketing pseudomedical! De ce? Pentru a putea fi sanatosi si a investi corect in sanatatea noastra, intelegand ce inseamna acest lucru pentru fiecare in parte. Rezultatea Medicinei Nutritionale prin #MetodaDrBalanica constau si in reducerea sau eliminarea tratamentului medicamentos, dar numai la decizia medicului care a prescris tratamentul!

Totodata, Medicina Nutritionala prin #MetodaDrBalanica este abordarea personalizata a bolilor cronice, folosind ca instrument, interventia nutritionala stiintifica.

Concluzie:

Daca sunteti sanatosi si doriti sa scadeti in greutate 2-3 kg o puteti face, punctual, printr-o dieta!

Daca doriti sa tratati o boala cronica, folositi ca prim pas interventia nutritionala personalizata, adica Medicina  Nutritionala prin #MetodaDrBalanica, metoda medicala stiintifica inregistrata si certificata international, cu cea mai mare rata de succes in Romania si UE, peste 97%!

Leave a Reply