A venit momentul să înţelegem altfel termenul de „sănătate”: nu doar în termeni medicali, ca o simplă manifestare fizică, ci ca o stare complexă, care include şi latura psihică sau emoţională a unei persoane. E timpul ca actul medical oferit de instituţiile din România pacienților să se transforme într-un act complex, corect şi continuu ghidat, adaptat nevoilor personale ale pacienţilor şi care depăşeşte limitele unei specialităţi sau teoriile învăţate din tratatele de medicină.
Calitatea vieţii fiecăruia dintre noi şi chiar apariţia bolilor sunt influenţate de o mulţime de elemente, de la preocupările nostre de zi cu zi sau mediul în care lucrăm şi până la evenimentele emoţionale din viaţa noastră privată. De prea multe ori, însă, medicina clasică se concentrează atât de tare pe tratarea punctuală a simptomelor unei afecţiuni, încât uită să-şi ridice privirea pentru a vedea imaginea de ansamblu alcătuită de toţi factorii din viaţa unui pacient. Înţelegerea globală a contextului în care apare o boală este esenţială pentru tratarea eficientă şi eliminarea definitivă a problemei.
De ce este un model nou de gândire?
Medicina integrativă reprezintă un model de gândire diferit şi inclusiv, care ia în calcul toate elementele care pot influenţa sănătatea unei persoane şi toate tipurile de tratament care pot fi abordate pentru restabilirea pe termen lung a acestei sănătăţi. Cu alte cuvinte, medicina integrativă nu tratează doar boala, ci se concentrează pe vindecarea întregii persoane, prin combinarea medicinei convenţionale şi a celei complementare, în scopul restabilirii stării de bine emoţionale şi fizice a pacientului.
Nu întâmplător, am preferat să spun că medicina integrativă este „un model de gândire” şi nu doar un mod de tratament. Asta pentru că presupune o abordare diferită din partea specialistului de sănătate, bazată pe o analiză detaliată a istoricului medical al pacientului, pe buna înţelegere a stilului de viaţă al acestuia, dar şi pe o relaţie de parteneriat între el şi pacient, construită pe comunicare şi încredere.
Cum se implementează medicina integrativă?
Primul pas în implementarea acestui model este o anamneză completă şi detaliată, care să scoată în evidenţă istoricul medical, precum şi toţi factorii care pot influenţa apariţia unei afecţiuni: bagajul genetic, stilul său de viaţă, hobby-urile, alimentaţia, habitatul, evenimentele din viaţa privată, eventualele traume emoţionale, precum şi o mulţime de alte elemente care ţin de personalitatea pacientului.
Al doilea pas constă în efectuarea analizelor specifice, pentru identificarea problemei şi punerea unui diagnostic corect, şi îndrumarea pacientului către specialiştii potriviţi din domeniu..
Abia apoi urmează etapa alegerii celui mai potrivit tratament, iar aici intervine din nou abordarea inclusivă a medicinei integrative. În loc să se rezume la tradiţionalul tratament medicamentos, medicina integrativă combină în mod inteligent resursele oferite de medicina clasică şi de cea complementară, oferindu-i pacientului o plajă foarte largă de opţiuni.
Spre exemplu, pentru eliminarea cauzei unei afecţiuni, specialistul poate propune tratarea laturii fizice a bolii atât prin metode clasice (medicamente, intervenţii chirurgicale, programe de recuperare etc.), cât şi prin tratamente alternative (acupunctură, masaj, chiropractică, tratamente homeopatice etc.). În acelaşi timp, va aborda latura emoţională a bolii prin metode care pot include consilierea psihologică, meditaţia, yoga sau tehnici de reducere a stresului.
Toate aceste soluţii sunt menite să trateze global problema de sănătate şi nu doar manifestarea fizică a acesteia. Aşa cum spune Dr. Esther Sternberg, cercetător în cadrul National Institutes of Health, „pacienţii îşi doresc să fie văzuţi ca fiinţe umane complexe, în contextul universului lor”. Iar medicina integrativă răspunde perfect la această nevoie a lor, oferindu-le o viziune globală şi un model de tratament inclusiv şi complet.
Dacă vrei să descoperi şi tu beneficiile medicinei integrative, te invit să mă contactezi cu încredere.