Când spun „îngrijire paliativă”, te gândeşti probabil la un pacient aflat într-un stadiu terminal al unei boli, pentru care nu se mai poate face nimic. Dar această idee este eronată, ştiai că dacă suferi de o boală gravă, îngrijirea paliativă te poate ajuta pe tine şi pe familia ta încă din momentul diagnosticării? Sprijinul fizic și emoțional în fiecare moment al tratamentului poate face minuni pentru confortul oricărei persoane aflate într-o situație medicală dificilă.
Ca să înţelegi mai bine în ce fel te poate ajuta îngrijirea paliativă să te acomodezi cu tratamentul şi să faci faţă eventualelor efecte secundare, am rugat-o pe Dr. Oana Donea, medic specialist în oncologia clinică, care face parte din echipa de specialiști cu care colaborez pentru soluționarea problemelor pacienților mei, să ne ofere mai multe informații.
Ce este, de fapt, îngrijirea paliativă?
Aceasta este întrebarea pe care am auzit-o cel mai des de la pacienţii mei şi la care mi-am dorit să le răspund prin discuţia cu un specialist. Dr. Oana Donea ne spune că îngrijirea paliativă este modul prin care se poate îmbunătăţi calitatea vieţii unei persoane care a fost diagnosticată cu o boală gravă, indiferent de momentul bolii: când se pune diagnosticul, pe parcusul tratamentului sau chiar şi în etapa în care tratamentul nu mai este eficient, dar echilibrul şi confortul pacientului sunt în continuare foarte importante. De asemenea, îngrijirea paliativă ajută familia pacientului să facă față mai ușor situației.
Chiar dacă vestea că ai fost diagnosticat cu o boală care îţi poate ameninţa viaţa este greu de acceptat, specialiştii care te îngrijesc te vor ajuta să ai o atitudine pozitivă pe tot parcursul tratamentului şi să înţelegi că, de multe ori, diagnosticul nu înseamnă şi un verdict. Dacă lupţi alături de medicii tăi şi urmezi corect tratamentul, şansele de reuşită cresc simţitor şi felul în care te simţi fizic şi emoţional se va îmbunătăţi, spune Dr. Oana Donea.
Cine oferă îngrijirea paliativă?
Îngrijirea paliativă înseamnă că o echipă multidisciplinară de specialişti, strânsă în jurul Consultantului Personal de Sănătate și coordonată de acesta, se va asigura în orice moment că faci faţă bine tratamentului şi eventualelor efecte secundare pe care le poate avea acesta asupra stării tale fizice sau emoţionale. De asemenea, specialiștii vor depune toate eforturile ca tu să te simţi în siguranţă, să accepți existența bolii şi să încerci să îți continui viaţa în limite normale, bucurându-te de cei dragi şi de activităţile pe care le poţi susţine.
Am cunoscut în cariera mea medici excelenţi, precum este și Dr. Oana Donea, cu care lucrez în sprijinul pacienților mei care au nevoie de îngrijire paliativă. Alături de acești specialiști extraordinari, le ofer pacienților consiliere medicală, sprijin emoțional și ajutor pentru reducerea durerii și a disconfortului aferent unor afecțiuni severe.
Cum poate fi îmbunătăţită viaţa pacientului?
Nevoia de îngrijire paliativă este resimţită mai ales la pacienţii cu cancer. Pe parcursul tratamentului (radioterapie, chirurgie, chimioterapie), calitatea vieţii lor poate fi afectată simţitor, ceea ce se întâmplă și în momentul în care boala a avansat, iar tratamentele administrate au ca rol diminuarea durerii. În acest moment, este foarte important ca ei să se bucure de tot sprijinul şi de îngrijirea specială de care au nevoie, pentru a trece mai uşor peste provocările bolii.
De exemplu, atunci când o persoană bolnavă de cancer face chimioterapie, chiar dacă tratamentul poate duce la vindecare, pe parcurs pot să apară o serie de efecte secundare care afectează pacientul în activităţile de zi cu zi. Îngrijirea paliativă va diminua efectele secundare, astfel încât pacientul să le facă faţă cât mai bine şi să nu renunţe la tratament, crescând astfel şansele de vindecare.
Iată de ce este important să ţii minte că îngrijirea paliativă are rolul de a ajuta orice persoană diagnosticată cu o afecțiune severă, nu numai pacienții aflați în stadii terminale ale unor boli. Important este ca echipa medicală care oferă acest tip de îngrijire să aibă experiență și să fie alături de pacient oricând este nevoie pentru a-i oferi acestuia sprijin medical și susținere emoțională.