Skip to main content
Obezitatea

‘GRAS SI FRUMOS’ NU MAI ESTE DE ACTUALITATE!

By 9 iulie 2021No Comments

50% din populatia Romaniei este supraponderala! 40% din copiii din Romania sunt obezi!!!
1,000,000,000 de persoane supraponderale in lume!!!
(conf. statisticilor Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”din Bucuresti/OMS)

Oamenii nu se pot imparti in grasi si slabi. Nu! Nu cred ca putem face aceasta categorisire, in schimb ii putem imparti in sanatosi si nesanatosi. Iar cu siguranta cei grasi, sunt nesanatosi. Va spun din practica clinica, nu vorbesc din carti. ‘Gras si frumos’ nu mai este de actualitate!

Atunci cand vreti sa dati jos kg acumulate, nu uitati ca nimeni nu se ingrasa de la mancare, ci din motivul pentru care mananca. Poate fi stres, poate fi lipsa unui program de masa prielnic, pot fi obiceiuri nesanatoase, poate fi anturajul – toate duc insa la un singur lucru: pierderea sanatatii.

Iar cand te-ai decis sa slabesti, incepe cu un plan, nu cu un abonament la sala, pentru ca vei regreta aceasta decizie mai repede sau mai tarziu. Daca esti supraponderal, nu ti se potrivesc orice tip de exercitii si executate oricum. Si nu uita: baza oricarei diete de succes consta in rezolvarea motivului pentru care ai luat in greutatea. De aici trebuie sa incepi.

Hai sa o luam pe rand! Mai intai conteaza numarul meselor, apoi ora de masa si nu in ultimul rand, combinatia alimentelor. Astfel ajungi incet dar sigur, sa te hranesti si nu sa mananci, adica doar ‘sa umpli matul’. Miscarea te ajuta fara dubii, dar te ajuta sa ai o circulatie buna, sa dezvolti masa musculara, sa te simti mai bine si poate sa contribuie la scaderea in greutatea, dar nu o determina. Sportul inadecvat pentru un obez duce la modificari ireversibile ale articulatiilor, pentru ca nu trebuie sa uitam ce greutate apasa pe ele. Iar articulatiile nu sunt facute sa reziste la infinit. Iar grasi perfect sanatosi, n-am intalnit pana acum.

Asa ca: fa-ti un plan, seteaza numarul meselor, misca-te recreational si gandeste pozitiv. Iar daca nu reuseti, ia-o de la capat!

Stiu ce presupune acest demers, pentru ca sunt medic si am fost obez. Si stiu ca nu este usor! Dar daca eu am reusit sa dau jos 89 kg in 8 luni, poti si tu!

Pe 21 mai a fost Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO) – o initiativă paneuropeana independenta a organizatiilor pacientilor obezi, a comunitatii medicale si comunitatii politice. ZEIO a fost initiata de catre Dr. David Haslam, Presedintele si Managerul Medical al Forumului National de Obezitate (NOF) si Jean-Paul Allonsius, Presedintele si fondatorul Asociatiei Pacientilor Obezi din Belgia (BOLD) si a fost lansata de catre fostul deputat european Magor Csibi în Parlamentul European pe 15 aprilie 2009.

Leave a Reply