Skip to main content

Pentru a fi sănătoși și a trăi mult, dar fără dizabilități – adică afecțiuni care ne afectează calitatea vieții -, este bine să reducem cantitatea zahărului din alimentație. Dar cu ce putem înlocui zahărul pentru a fi mai sănătoși?

Substituenții zahărului satisfac nevoia de dulce, dar ceea ce este important pentru organism, controlează aportul de carbohidrați și de glucoză din sânge. Există mulți înlocuitori ai zahărului, însă nu toți sunt lipsiți de calorii. Mai mult decât atât, adevărata diferența dintre acești îndulcitori este dată de impactul lor asupra nivelului glicemiei, precum și de valoarea lor nutrițională.

Dar ce reprezintă de fapt înlocuitorii zahărului? Aceștia sunt aditivi alimentari care asigură efectul zahărului asupra gustului, furnizând o cantitate mai mică de energie decât acesta. Există îndulcitori naturali și îndulcitori de natură sintetică, care poartă numele de îndulcitori artificiali.

Recomand pacienților mei – atât celor normoponderali, cât și celor supraponderali – folosirea steviei drept îndulcitor. Frunzele de stevia pot înlocui cu succes zahărul, fără a expune organismul unor efecte secundare neplăcute. Stevia nu furnizează calorii și are un impact neglijabil asupra nivelului glicemiei, de aceea o recomand în special persoanelor cu diabet. Acest tip de îndulcitor poate fi folosit în alimente – dulciuri în special – și în băuturi. Gustul dulce intens este foarte plăcut și poate face uitat zahărul tradițional, procesat și nesănătos.

Măcar acolo unde putem, să ne îndulcim viața cu o frunză de stevia!

Leave a Reply