In urma expertizei mele clinice de peste 20 de ani, am luat decizia de a asterne pe hartie informatie medicala relevanta, practica si utila oamenilor. Atat din perspectiva medicala, cat si de tata si fost obez, ma preocupa abordarea personalizata a fiecarei persoane in parte si reversarea bolilor care au legatura cu excesul de grasime, numite “Fat related diseases”, si anume:
- Obezitatea adultului si copilului
- Diabetul zaharat al adultului
- Hipertensiunea arteriala si Boala cardiovasculara
- Sindromul metabolic (obezitate, diabet, hipertensiune arteriala, dislipidemie/uricemie)
Consider ca bolile sunt conventii medicale care au primit denumiri utile in abordarea structurata stiintifica. Diferenta majora in #MetodaDrBalanica o constituie faptul ca abordarea medicala este una personalizata, holistica, atat din perspectiva fizica cat si emotionala si nu doar un diagnostic. Iat stilul de viata reprezinta „pilula” moderna, la indemana si care functioneaza pentru reversarea bolilor cornice, 80% din bolile de care suferim si sfarsim fiind din cauza stilului de viata neadaptat si neadecvat.
Hipertensiunea arteriala – Boala Cardiovasculara
Ce este?
Hipertensiunea arteriala si boala cardiovasculara sunt doi termeni cunoscuti atat romanilor cat si oamenilor din intreaba lume, din cauza frecventei acestor afectiuni. Boala cardiovasculara si in special hipertensiunea arteriala reprezinta principala cauza de mortalitate in Romania si in lume, urmata de boala oncologica. Vin tare din urma afectiunile mintale si emotionale, de genul atac de panica, anxietate si depresie.
Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale peste valoarea de 130/80 mm Hg! Aceste valori sunt considerate a fi normale, valoarea de 140/90 este borderline, mai apoi urmeaza celelalte stadii.
Cine este predispus?
Sexul masculin, seniorii si obezii sunt predispusi catre boala cardiovasculara, femeile fiind egalele barbatilor in fata bolii cardiovasculare abia dupa menopauza. Barbatii au frecvent incluse in obiceiurile alimentare grasimea de origine animala si alcoolul, astfel nivelul de grasime viscerala este unul crescut in comparatie cu femeile. Aceasta se numeste hipertensiune arteriala esentiala sau primara. Exista si anumite disfunctii endocrine care pot duce la hipertensiune arteriala, numita secundara.
In medicina de precizie, in functie de cumulul de simptome si reactivitatea la tratament, putem sa identificam si alte forme, cum ar fi cea maligna sau refractara la tratament. Mai exista si urgentele hipertensive, adica asocierea HTA cu alte boli, cu care eu ma intalnesc rar in ambulator.
Cum se manifesta?
Simptomele sunt variate, de cele mai multe ori hipertensiunea arteriala fiind descoperita intamplator. Acestea pot fi:
- Cefalee – durere de cap
- Greturi
- Ameteli
- Durere in piept
- Roseata fetei
- Tulburari ale vederii
- Epistaxis – pierdere nazala de sange
- Tulburari de dinamica sexuala
- Stare de lesin si chiar pierderea constientei
Cum se previne?
Preventia hipertensiunii arteriale si a bolii cardiovasculare, chiar daca in istoricul familial nu exista astfel de patologii, trebuie sa includa:
- Alimentatie adaptata,
- Managementul mancatului compulsiv
- Activitate fizica constanta, de intensitate moderata
- Managementul stresului
- Integrarea intr-un grup social sanatos
Nu voi insirui un numar de alimente premise si altele interzise, intrucat sunt adeptul abordarii personalizate in medicina. Fiecare persoana este o individualitate si nu poate fi tratata la gramada, chiar daca bolile sunt toate descrise la fel, oamenii care le experimenteaza sunt diferiti.
Cum se trateaza?
- Monitorizarea TA dimineata si seara, pentru o perioada de 2-3 saptamani. TA poate sa creasca la efort sau in urma unui stres major, iar acest lucru nu inseamna ca persoana respectiva este hipertensiva.
- Prin schimbarea stilului de viata pentru stadiul 1
- Prin schimbarea stilului de viata si terapie medicamentoasa incepand cu stadiul 2
Obiectivul este scaderea TA la valori de 130/80 mm HG, iar pentru persoanele care experimenteaza DZ la 120/80 mm HG si mentinerea constanta a acestora. Totodata, un rol important il au factorii agravanti, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, sedentarismul si cantitatea de sare din alimentatie, care trebuie redusa sub 5-6 g/zi! Toate aceste fac parte din stilul de viata al fiecaruia dintre noi.
Concluzie: Schimbarea stilului de viata reprezinta preventia si parte importanta a terapiei hipertensiunii arteriale, indiferent de tipul acesteia. Din experienta mea clinica de peste 20 de ani, va spun ca HTA arteriala in cazul persoanei cu obezitate si nu numai este reversibila prin schimbarea modului de viata. Mai mult de 50% din pacientii cu obezitate care au apelat la #MetodaDrBalanica experimentau diferite forme de HTA.