Cei mai multi dintre noi nici nu vrem sa auzim de grasime. Mai ales daca e vorba de grasimea de pe burta, solduri sau picioare! Altii insa sunt cu adevarat „pasionati” de diete si imediat ce identifica o urma de grasime depusa, apeleaza la o dieta. Printre noi mai sunt si cei care tin diete doar motivati de ocazii: ‘vine vara si trebuie sa arat bine in costumul de baie’, ‘trebuie sa incap in rochia/costumul preferat’ etc. Cand insa vine vorba sa facem ceva pe termen lung pentru sanatatea noastra, niciodata nu gasim momentul potrivit pentru a incepe, mai ales daca nu ne doare ceva.
Stiinta progreseaza si ne ajuta, face lucrurile sa fie mai simple. De exemplu, cercetatorii americani au descoperit ca indivizii mai zvelti aveau mai multa grasime bruna decat cei supraponderali, sugerand astfel ideea utilizarii acesteia ca arma in combaterea obezitatii.
Da, ati citit bine, exista doua tipuri de grasime: alba si bruna. Ca in cazul zaharului, veti spune! Cea bruna este implicata in termoreglare si se intalneste preponderent la bebelusi, mamifere de mici dimensiuni si persoane nevoite sa se adapteze frigului, cum ar fi taietorii de lemne care lucreaza in conditii extreme. Iar, daca persoanele obeze au grasime bruna in cantitate mai mica, inseamna ca sunt dezavantajate din start.
De aceea, o mare parte a cercetarilor actuale asupra BAT (grasimea bruna) se concentreaza asupra unor cai de a spori cantitatea acesteia din corp si de a transforma grasimea alba in grasime bruna. S-a reusit la soareci deocamdata, cu ajutorul unei injectii.
Ma intreb, oare cand se va gasi o solutie moderna pentru rezolvarea obezitatii – o injectie sau o pastila – ce o sa facem? O sa devenim din ce in ce mai grasi, pentru ca stim ca starea noastra poate fi reparata oricand? Oare vom manca si mai prost, si mai mult, si mai la intamplare? Cred in stiinta si ma bazez in fiecare zi pe descoperirile ei, dar si mai mult cred ca modul de viata este responsabil pentru majoritatea bolilor de care sufera si prin care sfarsesc românii.