Da, am ajuns și acolo, iar dacă vreodată am spus că nu se poate, iată că se poate: burgerul este făcut din plante! Nutriția nu este o modă ci este știință, dar din păcate acest lucru nu este unul bine înțeles, în special de consumatori. “The plant-based diet” este un concept internațional, care se extinde și cuprinde atât latura consumului cât și cel al resurselor planetare. Astfel, industria burgerilor din plante are câteva puncte-forte pe care dorește să le evidențieze. Cel mai important este faptul că întreținerea animalelor ar reprezenta o povară imensă pentru planetă. Burgerii fără carne ar necesita mai puțină apă și mai puțin pământ. În modul acesta, creează mai puține emisii de gaz decât burgerii din carne de vită, spre exemplu.
Oare cine o să câștige?
Întrebarea este cine va câștiga bătălia burgerilor: cei cu „carne adevărată” sau cei cu „carne falsă”? Lupta o sa fie acerbă. Pe de o parte producătorii de carne și produse derivate, de cealaltă parte susținătorii alimentației exclusiv vegetale. Mă duc cu gândul la margarină și promovarea ei ca soluție “sănătoasă” la banalul unt, responsabil parcă de toate bolile de inimă. Ce aleg, originalul sau copia procesată? Pot să am măsură și să consum unt sau mă umflu fără limită cu margarină, că de nu, mă îmbolnăvesc de inimă?
Burgerii făcuți din plante arată la fel, au același gust, textură și miros, ca și cei din carne. Este evident că vorbim despre un produs superprocesat și care ne “păcălește” vigilența în ceea ce privește alegerile alimentare. O parte din conținutul lor provine de la plante, însă au, în același timp, și “înlocuitori“ de carne care nu sunt atât de sănătoşi precum ai crede.
Proba gustului burgerului din plante
Un “test de gust“ al burgerilor vegetali a concluzionat că au un gust foarte bun. Exact ca niște hamburgeri cu carne. Cu acest rezultat, noile produse au un viitor. Însă, o problemă majoră ar putea interveni. Pentru a arăta și a avea gustul celor reali, au nevoie de multă “falsificare“. Iar dezbaterea ingredientelor este controversată. Burgerii fără carne sunt mai buni pentru sănătatea ta? Răspunsul nu este clar. Cantitatea mare de sodiu conținută este un factor de luat în considerare.
Am găsit și în România un produs similar și l-am încercat. Poți să juri că este carne, aș spune că este un fake bine făcut. Am citit și lista ingredientelor care este cel puțin îngrijorătoare. Sugerez tuturor să citească eticheta produselor pe care decid să le consume; numărul E-urilor nu trebuie să fie mai mare de 3 și termenul de valabilitate cât mai scurt. Voi mai consuma sau voi recomanda pacienților mei? În mod cert, nu! De ce? Pentru că sunt adeptul diversității în alimentație, dar și al măsurii. În mod cert, pentru o vreme, acest concept o sa aibă succes, în special în rândul consumatorilor de modă culinară. Sunt adeptul consumului de legume de culoare verde, a probioticelor naturale din lactate fermentate, a albușului de ou, cerealelor integrale, cărnii de culoare albă, în special pește și curcan, a fructelor sărace în fructoză, în special fructe de pădure. Încurajez consumul alimentelor tradiționale și care sunt produse în zona în care ne-am născut și trăim, iar aici motivația este una serioasă științifică.
Cu toții căutăm soluții sănătoase pentru noi și familia noastră și pot înțelege rațiunile care țin de resursele planetare și consumul de oxigen. Preparăm acasă burgeri, supe și diverse mâncăruri numai din legume și verdețuri. Toate sunt proaspete și preparate pe loc, urmând rețetele mele și care fac parte din conceptul de Medicină Culinară. Prepar un burger din linte și/sau năut absolut delicios, dar nu-i dau cu spray cu gust și miros de friptură de vită. Această păcăleală duce la depărtarea noastră de recunoașterea gustului natural și de mesajul corect transmis creierului nostru.
În concluzie: alegeți nutrientul și nu numai gustul, faceți un plan propriu alimentar și de mișcare, respectați-l indiferent care este acesta, iar atunci când ați decis să mâncați porc sau vită, vă rog să o faceți cu moderație, asumându-vă consecințele! Pentru un mod de viață adaptat și pentru o abordare personalizată, vă aștept să discutăm și să găsim împreună soluția potrivită.