Skip to main content

Femeile vor sa arate bine si sa fie slabe, in marea lor majoritate! Cu toate acestea fiziologia feminina nu favorizeaza acest lucru, estrogenul – hormonul feminin ducand la acumularea de grasime. Tocmai de aceea, noi specialistii, trebuie sa fim alaturi de femei in diferitele etape fiziologice ale vietii lor. Dispozitia feminina a grasimii, adica in jurul coapselor si a abdomenului inferior, poate fi inestetica daca este in exces sau disproportionata. Cu toate acestea “protejeaza” femeile in fata bolilor cardiovasculare.

Chiar si asa, disproportia parametrilor corporali, adica raportul muschi, oase, apa, grasime, in favoarea grasimii este nesanatoasa si inestetica.

Care sunt cele 5 principii de baza pentru a scadea in greutate, daca esti femeie 40+:

 

1. Planul

Fa un plan realizabil si usor de pus in practica incepand de maine.

Planul trebuie sa porneasca de la obiceiuri si stilul de viata actual si este bine sa il pui in practica urmarind progresul si nu performanta. Planul trebuie sa se adreseze nutritiei, miscarii, managementul stresului, mancatului compulsiv si grupului social din care faci parte. Putin din fiecare, nu exista reguli general valabile, informeaza-te si concepe propria strategie.

 

2. Motivatia

Ce te determina sa lupti? De ce o faci? Nu esti multumita de cum arati in rochia preferata? Nu te poti apleca sa te legi la sireturi? Te sperie apropierea menopauzei? Oricare ar fi motivatia, pe termen lung sau scurt, important sa gasesti elementul motivator. In viata ne pot motiva modelele de reusita, adica oameni care au facut sau disperarea, adica boala. Este important sa gasim motivatia in noi sau in semenii nostri, pentru ca atunci cand boala a aparut poate fi prea tarziu.

 

3. Program zilnic pentru o saptamana

Programeaza-ti ziua si saptamana si nu lasa nimic la voia intamplarii. Programul trebuie sa cuprinda lucrurile importante, stabile si care reseteaza obisnuinta:

✔ Numarul de mese, 3 principale si 2 gustari;
✔ Programul de activitate fizica, minim 20 min/zi;
✔ Programul de lucru, care sa include pauze pentru mese principale si gustari;
✔ Program de relaxare “tu cu tine”;
✔ Program cu familia;
✔ Program cu prietenii;
✔ Program de somn si odihna de minim 7 ore, incepand cu ora 22-23;
✔ Intervalele ramase neacoperite le “umplem” cu activitati placate.

 

4. Resetarea obiceiurilor

Observa obiceiurile tale, invatate in mica copilarie si adapteaza-le vietii tale moderne. Incearca sa intelegi ca mancarea traditionala romaneasca este una gustoasa, dar adaptata taranului roman care muncea fizic si producea tot ceea ce manca. Noi am continuat si am luat din traditii doar ce ne-a convenit si este gustos, dar nu si munca fizica. Asa ca, replica “asa am vazut la mama acasa” nu se mai potriveste din punct de vedere nutritional si al prepararii alimentelor. Schimba cu pasi mici si obisnuieste-te cu noile rutine prin repetitivitate!

 

5. Tu esti managerul de sanatate al familiei

Femeia este managerul de sanatate al familiei, provider-ul primar de educatie, sanatate si obiceiuri! Daca intelegi acest lucru, vei putea fi un model prin ceea ce faci si nu prin ceea ce spui, atat pentru parintii tai, cat si pentru copii si/sau partener. Tu esti cea care a cumparat mancarea, a prezentat copiilor alimentele, le-a preparat. Tu esti cea care a pregatit mancarea pentru partenerul tau si care a setat obisnuintele de a lua masa impreuna, ora mesei, un eventual pahar cu vin. Tot tu esti cea care, incepand cu momentul conceptiei, prin accesul sau lipsa de acces la anumite alimente ai determinat comportamentul alimentar ulterior al copilului. La fel s-a intamplat si cu perioada de alaptare.

 

In primii 7 ani de viata se formeaza numarul de celule grase, iar formula “sa manance micutul sa se faca mare” nu functioneaza. Noi suntem cei care formam noile generatii de obezi sau nu.

 

Stiu, veti spune, “dar ce toata responsabilitatea este pe umerii nostrii, al femeilor?” Nu, fiecare sex are rolul sau, iar societatea moderna a dus la o inversiune de roluri. Femeia ocupa din ce in ce mai mult din teritoriul barbatului, devin masculine si nu mai are timp de rolul ei fundamental, acela de a educa. Barbatul devine din ce in ce mai fragil, sensibil si se indeparteaza de rolul de provider care asigura femeii contextual de a educa. Si tot asa, cuprinsa de febra egalitatii cu barbatul, in dorinta de a arata ceva pentru care nu este facuta, femeia uita sa fie femeie si mama. Unul din motivele pentru care suntem asa de bolnavi, am pierdut fundatia, educatia primara pentru sanatate. Bona, gradinita, vreun bunic sau vecin, nu pot inlocui eductia data de mama. Iar aceasta s-a imbracat in costum si conduce corporatii. Apropo, in ultimul timp si din acest motiv, femeile se confrunta din ce in ce mai des cu boli specific barbatilor si acest lucru vi-l spun din practica clinica de zi cu zi, care iata ca a depasit 65,000 de pacienti, 88% din acestia fiind femei.

 

Asa ca, informeaza-te si educa-te pentru a fi femeie, pentru a educa la randul tau si lasa barbatul sa fie provider. Nu concura cu el in domenii care nu-ți sunt specifice si care te vor dezavantaja atat pe tine cat si el, prin faptul ca o sa pierdeti energie inutil. Pe termen lung vei avea de castigat atat tu, copii tai, partenerul tau, familia ta cat si intreaga societate!

Leave a Reply