Skip to main content

Pentru o bună parte a oamenilor, Sărbătorile înseamnă, pe lângă tradiții, și excese culinare de tot felul. Tradițiile fac parte din viața noastră, numai că uităm că nu mai avem aceeași viață în mișcare așa cum trăiau bunicii noștri. După sărbatori, cuprinși de vină sau panicați de kilogramele în plus, dacă am scăpat de camera de gardă a spitalelor de urgență, începem pentru a nu știu câta oară dietele. Ori ne înfometăm, ori căutăm soluții rapide cum ar fi pilulele și shake-urile de tot felul. Niciuna nu funcționează, pentru că nu reprezintă soluții pe termen lung, ci doar aparenta rezolvare pe termen scurt a kilogramelor în plus acumulate. Și așa 3-4 kg de Crăciun, 3-4 kg de Paște, nu mai vorbesc de vacanțe, ajungem să ne mirăm de ce suntem obezi și bolnavi.

Rezoluții de Anul Nou care vizează sanatatea sau aspectul plăcut necesită efort și nu toți sunt dispuși să-l și facă. Și nu-i ușor, iar acest lucru vi-l spune un fost obez. Până nu apare motivația reală nu mișcăm un deget, iar aceasta poate fi un exemplu de reușită din anturajul nostru sau apariția unei boli care ne sperie. Este evident că ar trebui să facem ceva mânați de exemple, dar din păcate, marea majoritate a persoanelor care se ajung la mine sunt motivați de frica apariției unei boli.

De ce nu este de ajuns să mâncăm doar foarte puține calorii 

Dacă reducem numărul de calorii, slăbim, dar nu reprezintă o soluție pe termen lung, întrucât nu putem menține o stare bună de sănătate și nici controlul alimentației astfel. În nutriția modernă, caloriile nu mai reprezintă un focus, pentru că omul modern nu reușeste să cântărească porții sau să contabilizeze calorii pe termen lung. Cheia stă în echilibrul nutrienților, adică proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale. Corpul uman nu recunoaște felurile de mâncare, doar papilele gustative de la nivelul limbii recunosc gusturile. În rest, contează numai nutrienții. Ne hrănim cu nutrienți, iar echilibrul acestora este cheia. O nutriție echilibrată presupune toți nutrienții, bazându-ne pe vitamine, minerale și proteine de bună calitate, echilibrând cantitatea și tipul de grăsime și reducând cantitatea de carbohidrați.

Cele mai bune surse de grăsimi, proteine și carbohidrați care ne ajută să slăbim

Nu există surse bune și mai puțin bune, nutrienții trebuie să fie preponderent din sursă naturală, iar proveniența este animală sau vegetală. Promovez consumul de legume de culoare verde, bogate în antioxidanți, fibre și sărace în zaharuri, proteine ușoare de origine animală cum ar fi peștele alb, fructele de mare și curcanul, lactatele degresate cum ar fi iaurtul și brânză slabă, cerealele de origine integrală cum ar fi orz, ovăz sau hrișcă, pâinea integral, grăsimile de origine vegetală cum ar fi uleiurile presate la rece, fructele cu o cantitate mică de zaharuri cum ar fi ananasul, mărul verde, kiwi, fructe de padure și mai la coada listei, carnea roșie și legumele colorate.

Activitățile fizice care pot ajuta în procesul de slăbire

Orice activitate fizică adaptată sexului, vârstei, gradului de pregatire fizică și eventualelor patologii asociate este benefică pentru starea de echilibru și sănătate. În afara faptului că mișcarea poate să constituie un bun prilej de socializare, ajută la o mai bună circulație limfatică și sangvină, contribuie la o osatură puternică, la o masă musculară adaptată și la echilibrul hormonal. Sunt adeptul și promotorul mișcării funcționale, un tip de mișcare științific, adaptat fiecăruia în parte și care înseamnă combinația între mișcarea cu greutatea propriului corp, mișcarea cu aparate, gimnastică și fizioterapie. Mișcarea funcțională mai are un avantaj: timpul redus alocat zilnic acestei activități versus beneficii. Omul modern nu poate aloca ore din zi pentru sport și atunci are nevoie de o soluție optimă și la îndemână, dar în același timp, eficientă.

Cum mâncam înainte și după sport ca să slăbim

Sportul este o știință, iar combinația cu alimentația corectă reprezintă cheia pentru sănătate și aspect armonios. Alimentația se adaptează momentului în care dorim să facem mișcare. Sugerez pacientilor mei să-și programeze activitatea fizică în prima parte a zilei, pentru eficiența mișcării asupra organismului. Tot atunci secreția de testosteron, hormonul răspunzător de masa musculară, este maximă, scăzând spre partea a doua a zilei. Nu recomand activitatea fizică seară, în special după ora 19-20, chiar dacă omul modern, ocupat fiind, alocă timp pentru el seara târziu, când metabolismul se pregătește de culcare! Masa trebuie luată cu 1-2 ore înainte de activitatea fizică și, în funcție de obiectiv și gradul de pregătire fizică, trebuie să cuprindă toți nutrienții, adică proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale. Un exemplu ar fi: carne de curcan cu broccoli și două felii de pâine integrală prăjită sau iaurt slab cu un baton proteic sau omletă din albușuri cu spanac și două felii de pâine prajită sau mușchi de vită cu 2-3 linguri de orez integral și salată verde. Alimentația trebuie adaptată tipului de exerciții și gradului lor de dificultate. După activitatea fizică, putem să consumăm un lapte fermentat cu maximum 2% de grăsime sau un sandwich dintr-o felie de pâine integrală cu ardei gras și curcan sau un shake proteic. Totul se adaptează individului și trebuie să fie concordant cu vârsta, gradul de pregătire fizică și eventualele patologii asociate.

Leave a Reply