Skip to main content
Diabetul este o afecțiune de care suferă mult prea mulți români. Diabetul este de mai multe tipuri, doua dintre ele fiind specifice obezului și seniorului. Acestea pot fi reversibile integral prin schimbarea modului de viață, adică modul în care mâncăm sau ne mișcăm. Și stresul are un rol important, el fiind un factor favorizant. Chiar și persoanele diagnosticate cu diabet au multe modalități prin care se pot bucura de dulciuri, alegând variante fără zahăr.

Pofta de dulce

Pofta de dulce/zahăr este o realitate pentru omul modern și ne este greu să terminăm o masă fără ceva dulce. Stomacul nostru are mereu o rezervă pentru o prăjitură sau ciocolată. Zahărul a devenit dușmanul public numărul 1, consumul în exces reprezentând cauza obezității, diabetului, hipertensiunii arteriale și a sindromului metabolic. Totodată, zahărul rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii, aceasta căpătând un aspect neplăcut, îmbătrânit. Majoritatea alimentelor pe care le consumăm conțin diferite forme de zahăr sau au zahăr adăugat, pentru a obține gustul dulce cu care suntem obișnuiți. Glucoza, fructoza, lactoza, maltoza și sucroza sunt tot forme de zahăr.

Astfel, din cauza consumul nepotrivit de zahăr (peste 100 g/zi), România se află pe primele locuri la incidență și mortalitate prin orice boală cronică, atât la adulți cât și la copii. Vestea bună este că această adicție, ca oricare alta, poate fi reversibilă, iar acest lucru nu înseamnă că nu mai consumăm dulciuri, cum este cazul adicției de droguri. Și pentru că eliminarea zahărului din alimentația omului modern este aproape imposibilă și oarecum nefiziologică (optim necesar: bărbați sub 40-50 g/zi, femei sub 30-40 g/zi conform American Heart Association – AHA), vă propun un program medical testat prin care să reducem pofta și consumul de dulce.

Dulciuri fără zahăr

Sunt disponibile în majoritatea magazinelor alimentare, fiind semnalizate la raft. Acestea pot satisface pofta de dulce, produsele fiind variate: ciocolată neagră, napolitane, batoane cu cereale, biscuiți, etc. care nu conțin zahăr, ci îndulcitori naturali. Sugerez întotdeauna pacienților mei să citească eticheta produselor pe care le cumpară, în acest caz, ce fel de îndulcitori conține varianta aleasă, deoarece anumiți îndulcitori (precum sorbitolul, maltitolul, erythritolul și xylitolul) pot avea efecte laxative dacă sunt consumate în cantități prea mari.

Pe lângă produsele fără zahăr din supermarketuri, putem să preparăm în casă câteva gustări sau deserturi care nu sunt nici prea dulci și care pot face parte din dieta diabeticilor.

  • Prăjituri fără zahăr – înlocuim zahărul cu xilytolul sau siropul de agave, iar făina din grâu cu făina de migdale;
  • Smoothie – uri – iaurt cu scorțișoară și cereale integrale;
  • Fructe – numai în prima parte a zilei, la gustare, preferăm fructele bogate in antioxidanti si fibre cum ar fi: fructele de padure, ananas, mar verde, kiwi.

Cât de periculos este zahărul

Atunci când mâncăm o prăjitură delicioasă sau niște bomboane de ciocolată, în corpul nostru se secretă insulină, un hormon care este necesar pentru metabolizarea glucidelor. Pe lângă acest rol, insulina vine și cu dezavantaje: inhibă folosirea pe post de energie a grăsimii stocate de către organism, atenuează hormonii de creștere și favorizeaza dezvoltarea celulelor tumorale. Apoi scade la fel de brusc cum a crescut, ba chiar scade sub nivelul de bază, moment în care dorim din nou ceva dulce. Este calea sigură spre îngrășare pentru că zahărul se va transforma în grăsime. Noi nu putem să depozităm zahăr. Singura formă de depozit a zaharurilor este glicogenul care rămâne la nivelul mușchilor și ficatului pe o perioadă limitată de timp și apoi, dacă nu e folosită, se transformă în grăsime care se depune în principal pe organele interne. Consumat în exces și pe termen lung, zahărul duce la multe alte probleme de sănătate: diabet, boli de inimă, ficat gras, obezitate, probleme cu dinții și chiar cancer.

Zahărul și pielea

Tenul are și el de suferit. Zahărul, prin fenomenul de glicare, rupe fibra de colagen și elastină din structura pielii și de aici aspectul neplăcut. O femeie care își dorește să arate bine și investește în aspect prin proceduri de înfrumusețare, o face degeaba dacă mănâncă mult zahăr.

Bărbații se predispun la ficat gras, boli metabolice și cardiovasculare, tulburări de dinamică sexuală.

Diabeticii, atât bărbații cât și femeile, se expun atât unor schimbări de aspect, cât și funcționale, care le afectează calitatea vieții.

Leave a Reply