Skip to main content

Cancerul mamar este o boală din ce în ce mai răspândită, atât la nivel naţional, cât şi la nivel global. Statisticile arată că, în lume, la fiecare 3 minute, se pune un nou diagnostic de cancer mamar. În anul 2003, în România existau aproximativ 50.000 de cazuri, iar această valoare a crescut anual cu 5.500 de cazuri noi. În prezent, cancerul de sân ocupă locul 2 ca incidenţă după cancerul de piele, 1 din 8 femei din România fiind diagnosticată cu cancer mamar.

Paradoxul este că această afecţiune este tratabilă! Detectat precoce, cancerul de sân se poate vindeca. Dr. Cristian Nicolae, Medic Primar Radiologie-Imagistică, ne spune că, în ultimii ani, datorită introducerii mamografiei în screening, s-au depistat precoce un număr tot mai mare de cazuri, fapt care a dus la o creştere a ratei succesului în tratament.

Diagnosticarea corectă este primul pas din procesul de vindecare. Dr. Cristian Nicolae ne explică faptul că această formă de cancer poate fi diagnosticată prin mai multe metode:

Autoexaminarea – recomandată pacientelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani
Mamografia – o analiză esenţială pentru pacientele de peste 40 de ani
IRM – imagistică prin rezonanţă magnetică
PET-CT – diagnosticul molecular al celulelor infestate canceros, utilizând izotopi cu viaţă scurtă
Diagnosticarea genetică – ce depistează moştenirea directă a defectelor genetice specifice sau transmiterea unor gene modificate
Elastografia – o metodă modernă de diagnostic diferenţial al tumorilor maligne faţă de cele benigne, ţesutul tumoral fiind mai dur şi mai puţin elastic decât cel benign.

În ciuda tuturor metodelor de diagnostic aflate la dispoziţia pacienţilor, Dr. Cristian Nicolae ne spune că femeile ezită, însă, să se prezinte la medic. Ceea ce le împiedică este de multe ori fie nepăsarerea faţă de riscuri, fie spaima faţă de diagnostic, iar în lipsa unor programe naţionale de diagnosticare în masă, numărul de cazuri e în continuă creştere.

E păcat că populaţia din ziua de azi nu conştientizează faptul că, prin câteva gesturi simple, ar putea detecta din timp instalarea cancerului la sân şi şi-ar putea salva, astfel, viaţa. Iar printr-un Plan de Prevenţie bine gândit, riscul de instalare a acestei boli ar scădea simţitor, prin eliminarea factorilor care pot duce la apariţia ei, cum sunt alimentaţia bogată în grăsimi, fumatul, obezitatea, stilul de viaţă din mediul urban etc.

E nevoie de un efort minim pentru a transforma această „sentinţă”, care este azi cancerul de sân, într-o boală perfect tratabilă. Dacă vrei să te bucuri şi tu de ultimele tehnici în materie de diagnostic sau dacă îţi doreşti un plan personalizat de prevenţie a bolii, contactează-mă cu încredere!

Leave a Reply