Skip to main content
Sindromul Metabolic

CANCERUL DE PROSTATĂ SE TRATEAZA UȘOR DACĂ ESTE DEPISTAT PRECOCE

By 20 aprilie 2021No Comments

Aş vrea să-ţi vorbesc astăzi despre o boală paradoxală: una care provoacă foarte multe decese în rândul bărbaţilor, deşi poate fi uşor de tratat atunci când este depistată din timp. Una care afectează serios calitatea vieţii şi relaţia de cuplu a multor bărbaţi, deşi tratamentul corect ar putea să le asigure în continuare o viaţă sexuală normală şi şanse mari de vindecare.

Mă refer la cancerul de prostată, un duşman care ameninţă 1 din 5 bărbaţi şi provoacă decesul a 3% dintre ei. Cu alte cuvinte, dacă eşti bărbat, ai un risc de 20% să dezvolţi cancer de prostată în cursul vieţii, iar statisticile la nivel european arată că acest procent ste în creștere.

Partea bună este că, totuşi, în cazul diagnosticării din timp, rata supravieţuirii la 5 ani şi peste, este foarte mare, de peste 90%! Însă esenţial este să faci tot ce trebuie pentru a te asigura că nu vei fi luat prin surprindere de această boală. Pentru mai multe răspunsuri pe această temă, am stat de vorbă cu Profesorul Wolfgang Wieland (Germania) – Prof. de Urologie la Universitatea Regensburg şi Prof. Asociat la Spitalul Clinic din Regensburg, care face parte din echipa de specialiști cu care colaborez pentru soluționarea problemelor pacienților mei.

De ce rata mortalităţii continuă să fie atât de mare?

Din păcate, una dintre cauzele principale este lipsa de interes a pacienţilor, care nu-şi efectuează screening-urile periodice şi ajung să descopere foarte târziu că suferă de această boală. Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer specifică bărbatului, care, în cazul depistării târzii, duce la o rată de mortalitate de 11%.

Cu toate acestea, dacă depistăm boala din timp, șansele de supraviețuire a pacientului sunt foarte mari.  De ce? Pentru că atâta timp cât cancerul este limitat la nivelul prostatei, el poate fi vindecat. Boala devine cu adevărat periculoasă în momentul în care se extinde la alte organe şi ţesuturi din organism, motiv pentru care este foarte important să o diagnosticăm încă de la primele semne.

Iată de ce este important screeningul și în rândul bărbaţilor tineri. Cancerul de prostată se manifestă în principal după vârsta de 50 de ani, ceea ce înseamnă că un screening corect, efectuat la timp, poate duce la depistarea bolii în faze incipiente şi la creşterea ratei de supravieţuire. Trebuie sublinita faptul că, în fază primară, cancerul de prostată nu are simptome și nu doare. Așadar, dacă ești bărbat și ai peste 40 de ani, Consultantul Personal de Sănătate îți va recomanda, cu siguranță, și investigații specifice pentru diagnosticarea unor posibile probleme la prostată. Este foarte important faptul că și în România puteți beneficia de serviciile unui Consultant Pesonal de Sănătate, așa cum se întâmplă în Europa de Vest și SUA.

Ce faci dacă ai fost diagnosticat cu cancer de prostată?

În momentul în care boala a fost depistată, ea necesită un management corect, de la diagnostic şi până la alegerea tratamentului potrivit. Managementul Cazului a devenit un proces foarte complex, pentru că în ziua de azi pacienţii au la dispoziţie numeroase tratamente. Însă, pe lângă rezultatele bune, multe dintre ele au şi efecte secundare, motiv pentru care trebuie ales cu grijă cel potrivit tratament.

Din fericire, “oferta” de tratamente este destul de variată, iar inovaţiile medicale din ultimii ani ne oferă posibilitatea de a trata cu succes cancerul de prostată, reuşind să menţinem în acelaşi timp calitatea vieţii pacientului, în paralel cu prezervarea funcţiei erectile şi a unei vieţi sexuale normale.

Dacă vrei să afli în ce constau aceste inovaţii medicale, urmăreşte articolele viitoare, în care vei putea citi despre cele mai moderne tehnici de depistare şi tratare a cancerului de prostată şi despre modalităţile prin care poţi avea în continuare o viaţă de cuplu normală, chiar şi dacă ai fost diagnosticat cu această boală.

Leave a Reply