Skip to main content

Refluxul gastroesofagian este o patologie care presupune atenție la ceea ce mâncăm, întrucât persoanele care experimentează refluxul au simptome diferite, care depind de alimentele consumate. Este o afecțiune funcțională, în cea mai mare parte a cazurilor, iar acest lucru înseamnă că se poate reversa dacă schimbăm modul de viață, adică alimentația în special și mai apoi mișcarea. Dar, haideți să le luăm pe rând!

1. Lactatele cu un conținut redus de grăsimi, sunt bogate în probiotic și nu „utilizează” intens pancreasul. Preferăm brânza de vaci, cea moale, urda sau cașul în combinație cu cereale integrale, cum ar fi orzul, ovăzul sau hrișca. Combinația brânză de vaci cu cereal integrale, poate fi un mic dejun potrivit. Mâncarea trebuie să fie cât mai solidă, pentru a evita refluxul.

2. Carnea slabă de culoare albă (pui, pește, curcan, fructe de mare și iepure de casă), proaspătă sau congelată, poate fi consumată în siguranță, preparată la cuptor, grătar sau abur, dar fără a adăuga condimente. În fapt, toleranța la condimente este diferită în cazul refluxului, fiind diferită de la o persoană la alta.

3. Ouă fierte sau posate, consumate integral, adică albuș și gălbenuș, sau doar albuș, reprezintă o sursă de proteină de bună calitate și ușor de digerat. Pot fi consumate aproape la orice masă, oul integral în prima parte a zilei, albușurile atât la masa principală, cât și ca gustare.

4. Cereale integrale, pâine integrală, paste integrale cu un conținut scăzut de grăsimi și bogate în fibre, se pot consuma în funcție de parametri corporali, preponderent în prima parte a zilei. Cu toate acestea, sunt carbohidrați, și pe lângă aportul de fibre și energie, contează și cantitatea de grăsime corporală, grăsime care se produce în special din consumul în exces de carbohidrat.

5. Legumele în special de culoare verde, prelucrate ușor prin foc, la abur sau cuptor, inclusiv cele rădăcinoase. Legumele pot fi proaspete sau congelate, dar obligatoriu prelucrate termic. Cantitatea de legume nu trebuie să fie mai mare de o mână, iar legumele colorate sunt de evitat din cauza cantității de zaharuri mai mare.

6. Fructele cu un conținut redus de zaharuri/fructoză, cum ar fi kiwi, ananas, fructe de pădure, proaspete sau fierte în compoturi. Evităm citricele, dar și aici reactivitatea diferă de la o persoană la alta. Fructele le consumăm la prima gustare, nu în partea a doua a zilei.

7. Apa plată fără gaz și ceai din plante neîndulcit, în cantități moderate și la distanță de o oră de masă. Evităm băuturile carbogazoase, acidulate, chiar dacă acestea sunt freshuri din fructe. Chiar și sucurile din fructe sunt bogate în zaharuri, în fapt reprezintă „apa cu zahăr”.

8. Grăsimile de origine animală trebuie evitate maximum posibil, dar putem folosi cu moderație grăsimile de origine vegetală, în special cele presate la rece. Să nu facem confuzia, dacă este de origine vegetală este bun, iar dacă e de origine animală este nesănătos pentru toată lumea. Nu este așa! Avocado de exemplu este sănătos, dar are 40% grăsimi de origine vegetală, adică este bogat în grăsimi și nu este sănătos pentru toată lumea. Excesul de grăsimi vegetale este la fel de nesănătos ca și cel de origine animală. Folosiți uleiuri vegetale de diferite tipuri, presate la rece, adăugate în salate și la prepararea alimentelor.

9. Carbohidrații sunt necesari pentru susținerea energiei utile bunei funcționări a organismului. Este sănătos să consumăm carbohidrați care nu au pierdut fibrele, adică cei din sursă integrală, cum ar fi pâinea integrală, cerealele integrale, pastele integrale, sigur ținând cont de proporția de grăsime a organismului.

10. Condimente și ierburi, pot fi folosite atât proaspete cât și uscate, în funcție de nivelul de toleranță al fiecărei persoane în parte. Putem folosi cu încredere pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, cimbru, chimen, dafin, scorțișoară, enibahar, anașon, cuișoare, muștar fără zahăr, iar în ceea ce privește piperul sau chili, cu moderație. Sunt persoane cu boală de reflux care nu tolerează deloc piperul sau chili.

Boala de reflux poate fi reversată prin alimentația potrivită și prin scăderea în greutate. Simptomatologia se reduce sau dispare cât timp stilul de viață este unul adaptat. Nu trebuie să considerăm boala de reflux un stigmat, dar trebuie să ținem cont de ceea ce mâncăm.

Leave a Reply