Mulți copii și adolescenți au susținut examenul de Capacitate și Bac-ul! Examene care duc la stres, emoție, frică și comportament alimentar compulsiv. Adică, mănâncă fără să le fie foame, preponderent carbohidrați, la ore nepotrivite și în cantități nepotrivite. Care sunt consecințele?
Pe lângă creșterea în greutate, în special a % de grăsime, formarea unor rutine nesănătoase, discutăm despre „stricarea” diversității și a compoziției microbiomului intestinal. Adică, acele trilioane de bacterii de la nivel intestinal care sunt din ce în ce mai studiate în ultimul timp, datorită rolului lor fundamental în prevenția și terapia unor boli cronice. Persoanele cu o diversitate mai scăzută a bacteriilor intestinale au o greutate mai mare, semnificativ mai mare, deși tranzitul intestinal al acestora a fost mai rapid. Și aici gasim studii publicate în Microbiome, Nature Medicine sau studiile cercetătorilor de la Universitatea Chalmers – Suedia, care au reușit să dezvolte un model matematic al conexiunii alimentației și reacției individuale la aceasta.
Digestibilitatea înseamnă ce și cât folosesc din ce consum, ce și cât elimin după ce am consumat! Timpul de digestie al alimentelor este diferit, la fel cum fiecare persoană are o digestie proprie. În timpul scăderii în greutate, aparent unii pacienți se constipă, dar în fapt nu au bol fecal abundent așa cum erau obișnuiți. Un tranzit rapid nu este garanția sănătății! Cea mai mare parte a nutrienților se absorb până la ajungerea în intestinul gros: lipidele – integral, proteinele între 60-90% și carbohidrații până la 85%. Microbiomul nepotrivit este responsabil pentru pierderea la nivelul colonului a restului de nutrienți, fără ca aceștia să fie folosiți ca sursă de energie. Enerotipul B – Bacteroides prezintă o diversitate bacteriană mai scăzută, o energie reziduală în scaun redusă și un timp de tranzit scăzut, versus alte tipuri de microbiom.
Consumul de carbohidrați în exces, mai ales în rândul copiilor și adolescenților, duce la tulburări de creștere prin reducerea secreției hormonului de creștere, tulburări digestive, inflamație, celulită, crește riscul apariției DZ, strică dinții, afectează aspectul, stima de sine și încrederea. Fiul meu cel mare a susținut examenul de Capaciate, am trecut împreună prin această provocare, vă spun și vouă ce i-am spus lui: este un examen important, dar care face parte dintr-un lung șir de provocări, examene, teste, impuse de sistem sau decise de fiecare în parte. Examenul trece, obiceiurile alimentare rămân și contează cu ce rămâi…poate mai mult decăt rezultatul…