Multi copii si adolescenti au sustinut examenul de Capacitate si Bac-ul! Competitia acestor copiii duce la stres, emotie, frica si comportament alimentar compulsiv. Adica, mananca fara sa le fie foame, preponderent carbohidrati la ore nepotrivite si in cantitati nepotrivite.
Care sunt consecintele?
Pe langa cresterea in greutate, in special a % de grasime, formare unor rutine nesanatoase, discutam despre “stricarea” diversitatii si a compozitiei microbiomului intestinal. Adica, acele trilioane de bacterii de la nivel intestinal care sunt din ce in ce mai studiate in ultimul timp, datorita rolului lor fundamental in preventia si terapia unor boli cronice.
Persoanele cu o diversitate mai scazuta a bacteriilor intestinale au o greutate mai mare, semnificativ mai mare, desi tranzitul intestinal al acestora a fost mai rapid. Si aici gasim studii publicate in Microbiome, Nature Medicine sau studiile cercetatorilor de la Universitatea Chalmers – Suedia, care au reusit sa dezvolte un model matematic al conexiunii alimentatiei si reactiei individuale la aceasta.
Digestibilitatea inseamna ce si cat folosesc din ce consum, ce si cat elimin dupa ce am consumat! Timpul de digestie al alimentelor este diferit, cum fiecare persoana are o digestir proprie. In timpul scaderii in greutate, aparent unii pacienti se constipa, dar in fapt nu au bol fecat abundent asa cum erau obisnuiti. Un tranzit rapid nu este garantia sanatatii!
Cea mai mare parte a nutrientilor se absorb pana la ajungerea in intestinul gros: lipidele – integral, proteinele intre 60-90% si carbohidratii pana la 85%. Microbiomul nepotrivit este responsabil pentru pierderea la nivelul colonului a restului de nutrienti, fara ca acestia sa fie folositi ca sursa de energie. Enerotipul B – Bacteroides, prezinta o diversitate bacteriana mai scazuta, o energie reziduala in scaun redusa si un timp de tranzit scazut, versus alte tipuri de microbiom.
Consumul de carbohidrati in exces, mai ales in randul copiilor si adolescentilor, duce la tulburari de crestere prin reducerea secretiei hormonului de crestere, tulburari digestive, inflamatie, celulita, creste riscul aparitiei DZ, strica dintii, afecteaza aspectul, stima de sine si increderea.
Fiul meu cel mare a sustinut examenul de Capaciate, am trecut impreuna prin aceasta provocare, va spun si voua ceea ce i-am spus lui: este un examen important, dar care face parte dintr-un lung sir de provocari, examene, teste, impuse de sistem sau decise functie de fiecare in parte, examenul trece, obiceiurile alimentare raman, conteaza cu ce ramai…poate mai mult decat rezultatul…