Obezitatea este privita de multe ori ca fiind o problema mai mult de aspect si mai putin o boala care poate duce la complicatii. Usurinta cu care in mediul online sunt prezentate cazuri ale unor pacienti care folosind o bulina, ceai, solutie miraculoasa, au scazut rapid in greutate un numar mare de kilograme, duce oamenii la ideea ca mai au timp, ca se poate si incepand de maine, “e usor”.
Nu este nici pe departe asa, iar daca aceste solutii ar functiona, Romania nu ar fi pe primele locuri in Uniunea Europeana atat din punct de vedere al incidentei si complicatiilor obezitatii, cat si din perspectiva diabetului zaharat de tip 2, iar acest lucru se intampla atat la adulti, cat si la copii. O persoana care a scazut in greutate, poate mentine rezultatele daca este motivata pentru a transforma schimbarea in noul stil de viata si nu numai daca este motivata sa slabeasca. Ne concentram mult prea mult pe mancare si pe kilogramele pierdute si prea putin pe schimbare si stil de viata adaptat. Pacientii care experimenteaza #MetodaDrBalanica au o rata de mentinere a rezultatelor de peste 97%.
Obezitatea este o boala cu efecte devastatoare atat in plan fizic, emotional, cat si social. Cu toate ca stim acest lucru, vedem exemple in jurul nostru, totusi gandirea “doar nu o sa mi se intample tocmai mie” inca mai exista si functioneaza impotriva noastra. Scaderea in greutate este un proces care are o anumita durata si niste etape de parcurs, pacientul fiind “expert” in ceea ce priveste starea lui de sanatate. Declaratia “imi doresc sa slabesc” nu are legatura intotdeauna cu posibilitatile, cu ceea ce poate pune in practica pacientul si nici cu motivul real al scaderii in greutate. Majoritatea oamenilor isi doresc o schimbare speriati de iminenta unei boli.
Ce implica gastric sleeve din punctul de vedere al pacientului
Atunci cand discutam despre operatia de “micsorare a stomacului”, in termeni medicali Gastric Sleeve, discutam despre o munca in echipa care incepe inaintea interventiei chirurgicale. Din pacate, aceasta interventie este una la moda, pacienti care nu se “califica” din punct de vedere medical opteaza pentru interventie suportand consecintele medicale ulterioare. Totodata, pacienti care nu sunt pregatiti din punct de vedere emotional, acceseaza aceasta interventie, pornind de la principiul “eu nu pot, e mai simplu asa, chirurgul face toata treaba”. Din pacate, atunci cand isi dau seama ca nu este asa, este prea tarziu, aproximativ 80% din suprafata stomacului fiind inlaturata.
Sigur, interventia de micsorare a stomacului, ca si alte interventii din sfera chirurgiei bariatrice sunt necesare pacientilor cu obezitate morbida sau/si diabet zaharat decompensat, acolo unde nu numai sanatatea, dar si viata pacientului este in pericol.
Dupa o expertiza clinica de peste 20% cu pacienti diagnosticati cu obezitate morbida, consider ca etapele fiziologice si in favoarea pacientului sunt urmatoarele:
- Evaluarea gradului de obezitate si a complicatiilor asociate
- Prezentarea solutiilor medicale optime, fiecarui pacient in parte
- Daca pacientul alege chirurgia bariatrica, atunci:
- prezentarea etapelor din punct de vedere chirurgical
- prezentarea complicatiilor potentiale (este important sa ne asiguram ca pacientul a inteles)
- igiena alimentatiei post-operator
- consiliere psihologica/psihiatrica pre-operator si post-operator
- consiliere nutritionala pre-operator si post-operator
- consiliere in ceea ce priveste managementul excesului de piele.
Pacientul care a optat pentru interventia de micsorare a stomacului, calificat fiind din punct de vedere medical, trebuie sa aiba la dispozitie toate informatiile pentru a putea fi avertizat referitor la viata dupa operatia de micsorare a stomacului, care il transforma intr-o alta persoana. Ideea ca, “noi nu facem nimic, face chirurgul” nu este tocmai cea mai sanatoasa, pacientul este cel care decide si isi asuma starea lui de sanatate.
Program nutritional personalizat dupa gastric sleeve
Daca pacientul alege un program nutritional personalizat, atunci este important sa fie informat de catre medic cu privire la:
- Prezentarea etapelor din punct de vedere medical
- Prezentarea etapelor prin care trece pacietul din punct de vedere metabolic, fizic, emotional si social (este important sa ne asiguram ca pacientul a inteles)
- Meniuri adaptate fiecarui pacient in parte
- Consiliere psihologica/psihiatrica pe tot parcursul procesului de scadere in greutate
- Prezentarea etapelor schimbarii si identificarea continua a factorilor motivationali
- Consiliere nutritionala pe tot parcursul scaderii in greutate
- Importanta mentinerii
- Consiliere in ceea ce priveste managementul excesului de piele.
Un numar important de pacienti care au reusit sa scada in greutate prin Gastric Sleeve, apeleaza la #MetodaDrBalanica pentru a putea mentine rezultatele pe termen lung. Este un proces educational pe termen lung si nu este usor. In egala masura, din pacate, un numar mai mare de pacienti care au optat pentru operatia de miscsorare a stomacului experimenteaza complicatii si se ingrasa la loc.
Ingrasare dupa gastric sleeve
Din experienta mea cu astfel de pacienti, nu este suficienta o evaluare psihologica sau psihiatrica urmata de o adeverinta eliberata inainte de interventia bariatrica (gastric sleeve). Daca pacientul nu este pregatit din punct de vedere emotional pentru aceasta operatie, atunci acesta o sa se afle in ipostaza in care “mintea” ii dicteaza aceleasi obiceiuri si rutine care l-au dus la obezitate, dar sistemul digestiv este altul. Tocmai de aceea, managementul pacientului cu obezitate morbid este unul complex si multidisciplinar.
Mai intai de toate, un numar mai mare de 30% din pacientii cu operatie de micsorare a stomacului se intorc cel putin la greutatea de unde au pornit. Aceasta cifra este una statistica, din experienta va pot spune ca cifra este mai mare cu cel putin 10%.
Principalul motiv este credinta ca operatia o sa faca toata treaba, iar pacientul nu trebuie sa faca mai nimic. Un alt motiv il reprezinta accesul relativ facil la clinici din strainatate, unde pretul este unul permisiv unei largi categorii de pacienti. In acest moment, medicii din Romania “repara” anumite complicatii medicale aparute in urma acestor operatii. Aceste complicatii se adauga celor fiziologice interventiei in sine. Lucrez cu pacienti care experimenteaza un numar important de complicatii ale Gastric Sleeve, cum ar fi:
- Avitaminoze
- Ficat gras
- Tulburari digestive
- Tulburari de comportament alimentar
- Complicatii osteoarticulare
- Tulburari de tranzit
- Reluarea comportamentelor alimentare
- Reingrasare.
Un alt motiv il reprezinta accesul la aceasta operatie fara “calificarea” pacientului din punct de vedere medical si numai cu o adeverinta din partea psihologului/psihiatrului. Consider ca acest lucru nu este suficient si nu este in beneficiul pacientului.
Nicio dieta nu functioneaza
Daca discutam despre persoanele care au scazut in greutate prin “diete”, explicatia este una la vedere: nicio dieta nu functioneaza pe termen lung! Mai mult de atat, faptul ca in piata de servicii de nutritie sunt prezentate o multitudine de optiuni, toate atractive si cu promisiuni nerealiste, il fac pe pacient sa pozitioneze la acelasi nivel nutritionistul, dieteticianul, instructorul de sport, personalul saloanelor de infrumusetare si proceduri moderne, cu medicul. Totodata, credinta ca obezitatea este o “problema de aspect” si nu o boala, ca oricand putem slabi cu una sau alta dintre solutiile disponibile pe internet, ne face sa intarziem inceperea schimbarii si sa fim atenti la alte lucruri care fac parte din viata noastra. Mediul obezogen in care traim si care se bazeaza pe educatia noastra de a alege este un alt motiv al reingrasarii.
Astazi avem optiuni, putem alege, dar nu stim sa alegem, sau chiar daca stim ne ghidam dupa gust si usurinta accesului la alimente.
Cum se mentine motivatia pentru intretinerea stilului de viata sanatos
Intretinerea rezultatelor obtinute dupa pierderea unui numar semnificativ de kilograme este un proces continuu si fluctuant. Si eu am fost obez si pot sa povestesc experienta mea din acea perioada. Am avut 204 kg acum mai bine de 14 ani, am slabit 104 kg prin #MetodaDrBalanica si nu am mai luat un 1 gram de atunci. Un stil de viata sanatos nu trebuie sa insemne pentru toata lumea acelasi lucru, dar este bine sa insemne un set de reguli care POT fi puse in practica si nu pe care NE DORIM sa le punem in practica.
Motivatia poate sa fie si ea diferita, de la aparitia unei boli si pana la imaginea intr-un costum de baie, important sa gasim motivatia si sa alegem solutiile potrivite.
Din discutiile cu pacientii care au reusit sa slabeasca prin #MetodaDrBalanica si mai apoi sa mentina rezultatele in urmatorii 3-5 ani, va pot spune ca aud urmatoarele formulari:
- “Nu mi-am inchipuit ca este asa usor”
- “Daca stiam ca e asa simplu apelam de mult”
- “Nu mi-am inchipuit ca pot sa mananc cat vreau si sa slabesc”
- “Am crezut ca slabirea inseamna numai restrictii”
- “Nu am crezut ca pot sa mi serbez ziua de nastere, sa ma bucur de moment si sa slabesc”
- “Niciodata nu am dat jos kilograme in vacanta, acum s-a intamplat”
- “Este primul Craciun/Paste din viata mea fara kilograme in plus”
- “Era haos in viata mea, am invatat cum sa manac”
- “Am mai tinut diete, dar acum e altceva, e stil de viata”
- “Intodeauna ma ingrasam dupa dietele pe care le tineam”
- “Prietenii se mira cum mananc atat de mult si slabesc”
- “Ma ajuta mult faptul ca nu trebuie sa masor portii si calorii”.
Nutritia adaptata nevoilor individuale, exercitiul fizic, bunastarea psihica, o viata sociala activa, controalele medicale de screening, toate contribuie la cultivarea unui stil de viata sanatos. Lucrurile durabile nu se construiesc peste noapte, tot asa, nici silueta dorita nu se obtine intr-o luna de zile si nici greutatea obtinuta nu se mentine fara schimbarea comportamentului alimentar pe termen lung.