Skip to main content

O buna perioada de timp (chiar si acum, de fapt) obezitatea a fost tratata simplist, pe principiul mananci mai mult decat consumi. Ai un aport energetic mai mare decat consumul energetic, fara sa tinem cont de contextul social, familial si emotional si fara sa tinem cont de rutinele personale.

Intr-adevar principalele cauze ale obezitatii sunt reprezentate de un aport crescut de alimente bogate in grasimi si zaharuri si de inactivitatea fizica indiferent de motiv (loc de munca care implica sedentarism, program incarcat care presupune lucru sedentar prelungit, anumite rutine precum utilizarea autoturismului pentru orice deplasare etc), insa exista si alti factori care favorizeaza obezitatea:

  • Somnul insuficient
  • Genetica (unele gene pot sa contribuie la aparitia obezitatii prin senzatie de foame crescuta si implicit a cantitatii de alimente consumate)
  • Anumite boli (Sindrom Cushing spre exemplu) si medicamente (steroizi si unele antidepresive)
  • Tulburarile alimentare – asa cum este cazul mancatului pe fond de stres
  • Factori sociali – posibilitatea de a achiziona anumite alimente, accesibilitatea unor produse, reclame si oferte.

Obezitatea este o afectiune de cauza multifactoriala, tocmai de aceea abilitatea medicului nu vine numai din construirea unei farfurii, ci din identificarea cauzei si mai apoi din abordarea personalizata a pacientului. Pacientul este singurul care decide pentru starea sa de sanatate, dar medicul este cel care trebuie sa furnizeze informatia corecta si indrumarea necesara.

Terapia obezitatii – diete versus stil de viata sanatos

Terapia complexa a obezitatii nu are nici o legatura cu dietele si pierderea unui numar de kg! Nicio legatura! Iar de aici vine confuzia! Piata de servicii de nutritie marketeaza scaderea in greutate pornind de la principiile dietei si nu de la principiile unui stil de viata sanatos, adaptat individual. Pacientul obez, priveste aceasta piata si pune in aceeasi galeata nutritionistul, dieteticianul, instructorul sportiv, ceaiurile, pilulele, injectiile … cu stiinta medicala. Fiecare are rolul lui, dar pacientul cu obezitate trebuie tratat de medic, intrucat obezitatea este o boala.

Tot din cauza acestei confuzii, persoanele cu obezitate nu se considera bolnave. Atunci cand intreb in clinica o persoana cu obezitate morbida, ce boli stie ca are, raspunde: „Eu nu am nicio boala, vreau sa dau jos cateva kg! ”. Nu despre cateva kg discutam”, ci despre terapie corecta, asa cum tratam orice boala cronica.

Efectele obezitatii

Cea mai mare parte a persoanelor cu obezitate prezinta si alte patologii cronice severe, care pot pune in pericol sanatatea sau chiar si viata. Acestea sunt:

  • Prediabet sau diabet
  • Boli cardiovasculare – AVC
  • Hipertensiune arteriala
  • Dislipidemie
  • Ficat gras (steatoza hepatica)
  • Patologii digestive cum ar fi boala de reflux
  • Ronhopatia cronica – boala sforaitului
  • Patologii osteoarticulare acute sau cronice
  • Sindrom depresiv
  • Anxietate
  • Cancer (endometrial, de san, ovarian, de prostata, ficat, vezica biliara, rinichi si colon).

Pe langa acestea, merita mentionate si calitatea scazuta a vietii, dezechilibre emotionale si afectiuni mintale (depresie, anxietate), dar si durerea fizica provocata de efectuarea unor activitati fizice obisnuite, mobilitatea redusa care macheaza toate aspectele vietii pacientului cu obezitate – de la viata de familie la parcursul profesional si interactiunea sociala.

Calculator obezitate (IMC)

Obezitatea este cuantificata prin IMC – Indicele de Masa Corporala, iar atunci cand acesta este de peste 40, discutam despre obezitate morbida, patologie de care ma ocup de mai bine de 22 de ani prin #MetodaDrBalanica cu o rata de succes de peste 97%.

In #MetodaDrBalanica acest indicator este important, dar fiecare pacient este abordat personalizat, asociind IMC cu evaluarea fizica prin investigatii paraclinice si examinare clinica, evaluare emotionala, posturala, a calitatii somnului, compulsiilor alimentare, a relatiei individuale cu mancarea si a pozitionarii sanatoase in grupul social.

In fapt, rata mare de succes vine din aceasta evaluare profunda a fiecarui pacient in parte si identificarea cauzei obezitatii, fizice sau emotionale, mai apoi in sustinerea schimbarii si a corectarii relatiei individuale cu mancarea si nu numai din scaderea in greutate a unui numar de kilograme.

Ne concentram prea mult pe mancare si prea putin pe schimbarea! Reusita pe termen lung vine din schimbarea relatiei cu mancarea si capatarea de rutine sanatoase.

Interventia nutritionala trebuie sa fie primul pas in terapia oricarei boli cronice, iar terapia medicamentoasa trebuie sa intervina la recomandarea medicului. In cazul obezitatii, reducerea cantitatii de grasime, scade rezistenta periferica la insulina si riscul de diabet. Totodata, toate patologiile enumerate mai sus sunt reversate, multi pacienti renuntand la terapia medicamentoasa. Acest lucru, adica “scoaterea” unor medicamente, cum ar fi cele impotriva hipertensiunii, se face numai de catre medical de specialitate.

Cei mai multi dintre factorii implicati in aparitia obezitatii sunt reversibili, ei pot fi corectati sau inlaturati cu suportul medical potrivit. Alege sa faci o schimbare in bine pentru sanatatea ta pe termen lung.

Leave a Reply