Skip to main content

“Fat related diseses” – reversarea bolilor cronice legate de excesul de grasime prin #MetodaDrBalanica, folosind ca “pilula moderna” Schimbarea Stilului de Viata

Dragii mei, in urma expertizei mele clinice de peste 20 de ani si 65,000 de cazuri clinice reversate, am luat decizia de a asterne pe hartie informatie medicala relevanta, practica si  utila oamenilor. Atat din perspectiva medicala, cat si de tata si fost obez, ma preocupa abordarea personalizata a fiecarei persoane in parte si  reversarea bolilor care au legatura cu excesul de grasime, numite “Fat related diseases”, si anume:

 • Obezitatea adultului si copilului
 • Diabetul zaharat al adultului
 • Hipertensiunea arteriala si Boala cardiovasculara
 • Sindromul metabolic (obezitate, diabet, hipertensiune arteriala, dislipidemie/uricemie)

Consider ca bolile sunt conventii medicale care au primit denumiri, utile in abordarea structurata stiintifica. Diferenta majora in #MetodaDrBalanica o constituie faptul ca abordarea medicala este una personalizata, holistica, atat din perspectiva fizica cat si emotionala si nu numai diagnosticul. “Stilul de Viata”reprezinta pilula moderna, la indemana si care functioneaza pentru reversarea bolilor cornice, 80% din bolile de care suferim si sfarsim fiind din cauza stilului de viata neadaptat si neadecvat.

 

 

Obezitatea adultului si a copilului

 

Ce este Obezitatea?

Obezitatea reprezinta “Pandemia Secolului XXI”, atat pentru adulti cat si pentru copii. Se traduce simplu, prin excesul celulelor grase – adipocite, iar complicatiile fac din obezitate, cea mai raspandita boala metabolica. Corpul uman este constituit dintr un raport optim muschi, oase, apa si grasime, iar atunci cand acest raport este in favoarea grasimii si in defavoarea muschilor si a apei, vorbim despre exces ponderal si obezitate.

Cum imi dau seama ca sunt Obez?

Pe langa aspectul in oglinda, medicina a stabilit cateva criterii utile pentru a identifica obezitatea si gradul ei. Nu o sa punctez lucruri pe care le gasiti gratuit pe internet ci informatii venite din experienta mea clinica. In #MetodaDrBalanica, luam in calcul urmatoarele determinari:

 1. IMC, numit indice de masa corporala si care reprezinta raportul inaltime/greutate2 este util dar insuficient pentru un diagnostic de precizie;
 2. CA, numit circumferinta abdominala, reprezinta un alt indicator util, care vine in completarea IMC;
 3. Indicele de Grasime corporala, care reprezinta proportia grasimii din greutatea totala;
 4. Raportul Muschi/Oase/Apa/Grasime/Grasime visceral
 5. Dispozitia grasimii, ginoida – feminina sau androgina – central

 

Care este frecventa Obezitatii?

Traim intr un mediu obezogen, care promoveaza paradoxal oamenii slabi intr o mare de obezi. La nivel aspirational, marea noastra majoritate ne dorim sa fim slabi si cu muschi, dar suntem din ce in ce mai obezi, atat adultii cat si copiii. Frecventa este una mare, mult prea mare, statisticile OMS situandu ne pe primele locuri in UE, iar cifrele sunt in crestere. La nivelul USA, predictia este ca in urmatorii 10 ani mai mult de jumatate din populatie o sa fie obeza. Dar, peste aceste cifre, ne putem uita in jurul nostru, pe strada si la birou.

Care sunt complicatiile Obezitatii?

Obezul se predispune la orice forma de boala metabolica sau oncologica – 13 forme de cancer, precum si la patologii emotionale, cum ar fi depresia. Grasimea in exces presupune mai multe modificari la nivel fiziologic si anume:

 1. Inflamatie
 2. Secretie nepotrivita de estrogen, Disfunctii tiroidiene si Modificari in secretia glandei suprarenale
 3. Digestie deficitara prin scaderea digestibilitatii
 4. Ficat si pancreas incarcate gras, Calculi biliari si renali
 5. Afectare mecanica osteoarticulara prin compresie si modificarea posturii, dar si prin modificarea secretiilor hormonale
 6. Disfunctii tiroidiene
 7. Infertilitate si/sau tulburari de dinamica sexuala
 8. Scaderea stimei de sine si Depresie de diferite grade
 9. Diabet zaharat, Dislipidemie si Hiperuricemie
 10. Hipertensiune arteriala si Boala Cardiovasculara

Cum prevenim Obezitatea?

In #MetodaDrBalanica, preventia este una proactiva si trebuie sa inceapa din mica copilarie. In cultura romaneasca, cei “7 ani de acasa”sunt asociati cu educatia, adica “ce si cum mananc”, “cat si cum ma misc”, “cum ma comport”, “cum ma imbrac”, “cum vorbesc” si inca altele. Stilul de viata sanatos incepe in copilarie cu obiceiurile pe care le vedem in casa, replica frecvent intalnita in randul pacientilor fiind “asa am vazut la mama”. Nu stiu daca realizati cat de “puternice” sunt aceste obisnuinte pornite din copilarie, intotdeauna ceea ce facem in calitate de parinti este mai puternic decat ceea ce spunem copiilor sa faca fara ca noi sa traim asa.

Eu am ajuns obez pentru ca am fost crescut de bunici pe principiul “sa manance copilul sa se faca mare”, sau “nu lasa in farfurie, nu e frumos”! Si am mancat, manat de aceste obisnuinte, pana cand am ajuns la 204 kg acum 11 ani! Pentru ca nimeni nu se ingrasa pentru ca mananca, se ingrasa din motivul pentru care mananca nepotrivit.

Este important sa cunoastem cine suntem, care au fost dezechilibrele medicale ale parintilor si bunicilor, in asa fel incat sa traim adaptat noua si nu ca toti ceilalti. Astfel, reusim sa traim viata noastra si nu sa ne traiasca viata pe noi.

Cum tratam Obezitatea?

 1. Prin schimbarea Stilului de Viata
 • Nutritie adaptata
 • Miscare functionala
 • Managementul stresului si al Mancatului compulsiv
 • Integrarea in grupul social sanatos
 1. Tratamentul complicatiilor:
 • Diabet zaharat
 • Hipertensiune arteriala
 • Boala de reflux
 • Dislipidemie
 • Hiperuricemie
 • Infertilitate
 • Patologii emotionale si mentale
 • Patologii osteoarticulare
 • Etc

Cum stabilizam rezultatele?

Echilibrarea metabolica, a greutatii si a complicatiilor obezitatii trebuie stabilizate in timp, in asa fel incat noul stil de viata sa devina noua obisnuinta. Altfel, orice scadere in greutate este o dieta mai bine sau mai putin bine facuta, iar revenirea la starea de boala initiala este certa. Nici o dieta din lume nu functioneaza pe termen lung, solutia care se adreseaza cauzei este “Schimbarea Stilului de Viata”!

Da, nu este usor, da, noi cautam varianta simpla, o pilula miracol sau o “scamatorie” care sa ne salveze de grasimea de pe burta, dar asa ceva nu exista. Toti cautam rezolvarea in exteriorul nostru, ceva care sa faca sau sa  munceasca in locul nostrum, chiar si ceva invaziv cum ar fi operatia estetica, doar sa nu facem noi vreun efort.

Stabilizarea dureaza, conform studiilor clinice, intre 1-3 ani de la terminarea programului de scadere in greutate, functie de gradul obezitatii si patologiile associate. Intre 1-2 ani pentru stabilizarea metabolica a persoanelor care scad in greutate si au complicatii altele decat Diabetul Zaharat, iar 3 ani pentru persoanele cu Diabet Zaharat.

Concluzie: Stilul de Viata este responsabil pentru 70-80% din bolile de care suferim si sfarsim, restul fiind accidente sau patologii cu etiologie genetic! Schimbarea stilului de viata reprezinta pilula simpla si la indemana care se adreseaza cauzei si nu efectului.

“Cuvantul dieta trebuie scos din dictionar si inlocuit cu stil de viata!”

#MetodaDrBalanica este singura metoda medicala din Romania pentru preventia proactiva, reversarea bolilor cornice si managementul greutatii prin schimbarea stilului de viata, inregistrata, certificata international si supusa cercetarii stiintifice, cu cea mai mare rata de succes, 95%!