Studiul PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie, arată că diabetul este o afecțiune cronică de care suferă 11% dintre români, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că până în anul 2030 numărul persoanelor cu diabet se va dubla.
Tipuri de diabet
Tipul I apare când organismul nu produce insulină, iar tipul 2, atunci când consumul excesiv de alimente cu conținut ridicat de zahăr “inundă” sângele cu glucoză, reducând astfel producția și eficiența insulinei. Persoanele cu prediabet pot reduce riscul diabetului prin exerciții regulate și o dietă echilibrată, cu conținut scăzut de zahăr.
Diabetul de tip 1, cunoscut sub numele de diabet juvenil, apare atunci când organismul nu reușește să producă insulină, persoanele afectate devenind dependente de aceasta. În prezent, nu se cunoaște nici o modalitate de-a preveni diabetul zaharat de tip 1, însă poate fi tratat dacă se respectă indicațiile specialiștilor în ceea ce privește adoptarea unui mod de viață adecvat. Astfel, persoanele afectate de acest tip au șansa de-a trăi o viață lungă și sănătoasă.
Diabetul de tip 2 este semnalat de setea excesivă, urinare frecventă, extenuare sau răni care se vindecă greu. Este o condiție prezentă pe tot parcursul vieții care poate afecta activitatea de zi cu zi, crescând riscul de complicații cu ochii, vasele de sânge sau sistemul nervos. Dezvoltarea acestui tip de diabet este adesea legată de supraponderabilitate sau lipsa activității fizice.
În fapt, studiile recente au arătat că există 5 tipuri de diabet, dintre care 2 forme sunt ușor reversibile, cel al seniorului și cel al vârstnicului.
Există și un al treilea tip de diabet, cel gestațional, numit și „diabet de sarcină”. Reprezintă o condiție temporară și apare la aproximativ 2-10% dintre femeile însărcinate, ca un rezultat al modificărilor hormonale. Ulterior, aceste modificări pot favoriza rezistența la insulină.
Dacă ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, este timpul să regândești, alături de un specialist, planul nutrițional și lista de alimente recomandate. Pe lângă asta, evaluarea nivelul de activitate fizică de care ai nevoie și modalității de-a face față stresului, sunt esențiale.
Cum apar problemele de insulină
Medicii nu cunosc cauzele exacte ale diabetului de tip I, dar se știe că genele joacă un rol important. Diabetul de tip 2, cunoscut și ca rezistența la insulină, are cauze mai clare. Insulina permite glucidelor provenite din alimentație să acceseze celulele din corp pentru a furniza energie. Astfel, rezistența la insulină este de obicei rezultatul unui anumit ciclu.
Dacă o persoană are un stil de viață prin care nu face față cantității de glucide pe care o consumă, organismul încearcă să producă insulină suplimentară pentru a procesa excesul de glucoză din sânge. În același timp, pancreasul nu poate ține pasul cu cerințele crescute, iar zahărul din sânge în exces începe să circule, provocând daune. În timp, insulina devine mai puțin eficientă la introducerea glucozei în celule, iar nivelurile de zahăr din sânge continuă să crească.
În cazul diabetului de tip 2, rezistența la insulină are loc treptat. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă adesea schimbarea stilului de viață, în încercarea de-a încetini sau inversa acest ciclu.
Când insulina este “prea mult“
Insulina ajută persoanele cu diabet zaharat să trăiască un stil de viață activ. Cu toate acestea, poate duce la efecte secundare grave, mai ales dacă o persoană administrează prea mult. Administrată excesiv, poate provoca hiperglicemie (nivelul de zahăr din sânge este mare) sau hipoglicemie (nivelul de zahăr din sânge este mare), ducând la greață, transpirație și tremurat. Totodată, insulina favorizează creșterea și dezvoltarea celulelor pretumorale. Obezitatea este atât cauză cât și efect al diabetului.
Este esențial ca oamenii să aibă o nutriție adaptată care echilibrează cât mai mult posibil nivelurile de zahăr din sânge.
Se poate reversa diabetul zaharat de tip 2?
Deși nu există nici un tratament pentru diabetul de tip 2, studiile arată că este posibilă reversarea acestuia. Printr-o nutriție adaptată și atingerea unei greutăți sănătoase, puteți obține și menține nivelurile normale de zahăr din sânge fără medicamente. Uneori, pierzând surplusul de kilograme vă poate ajuta să trăiți fără diabet – mai ales dacă ați avut boala doar de câțiva ani și nu ați avut nevoie de insulină. De asemenea, combinarea alimentației corecte cu mai multă activitate fizică și managementul stresului vă poate aduce pe calea spre reversare.
„De la programarea din 07 ianuarie 2019 la consultația inițială cu echipa dr. Florin Ioan Bălănică și până azi, 15 mai 2019, par doar câteva luni obișnuite care s-au derulat în viața mea. În fapt, am debutat anul într-o stare avansată de hiperglicemie și în tot acest timp, săptămână de săptămână, alături de echipa dr. Florin Ioan Bălănică am reușit aproape imposibilul și am eliminat insulina din tratament printr-o alimentație sănătoasă gestionată de consultațiile de nutriție.
Pentru prima dată, după mulți ani am făcut ceva pentru mine!”
Trăim într-o lume nebună, nebună, în care nu avem timp de sport, suntem stresați și foarte obosiți, în timp ce anumite schimbări de stil de viață sunt esențiale pentru echilibrarea diabetului zaharat și nu numai. Termenul de „inversare” este folosit atunci când oamenii pot merge off medicație, dar încă mai trebuie să se angajeze într-un program de stil de viață, în scopul de a sta fără medicamente. Greutatea și stilul tău de viață sunt lucruri pe care le poți schimba și sunt părți importante ale sănătății tale generale. Un specialist în medicina stilului de viață te poate ajuta să duci un stil de viață activ, echilibrat și să ții sub control această afecțiune cronică.