Skip to main content

A venit primăvara! Chiar dacă nu mai putem experimenta cu adevărat anotimpurile din cauza trecerii bruște de la cald la rece, sunt semne că este primăvară. Corpul uman are nevoie de timp pentru a se obișnui cu diferențele de temperatură, așa cum noi, românii am avut nevoie de timp să “stricăm” structura digestivă și metabolismul, prin trecerea de la mâncarea tradițional românească la fast food. Era și normal, ne-am comportat precum câinii scăpați din lanț când am simțit mirosul de burger și cartofi prăjiți și ne-am umplut mațul; că doar libertatea ne-a adus fast food! În fapt, este rezultatul firesc al lipsei de educație pentru nutriție sănătoasă, iar când un popor needucat a fost lăsat să aleagă, a ales în defavoarea lui.

Nevoia de detoxifiere a omului modern

Să trecem la primăvară și la alte “erori” la modă în acest sezon. Fiziologia corpului uman înseamnă știință și mai puțin modă. Faptul că nu ne luăm răgazul să ne cunoaștem și mai apoi să acționăm în consecință, trăind așa cum vedem în jur, este o cauză a lipsei noastre de sănătate. Iar atunci când nu ne ajută nici vremea, pentru că avem nevoie de aproximativ 3 săptămâni pentru a ne adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, am eșuat complet în boală. Imunitatea variază cu temperatura, iar acest lucru se vede la coada groasă din fața farmaciilor și a spitalelor de urgență. Iar investitorii urmează comportamentul de consum, pentru că este mult mai ușor să trăiești “prost” decât să schimbi modul de viață. Întotdeauna este mai ușor să cauți să schimbi contextul decât pe tine! Aici am o veste mai puțin bună, contextul schimbă datele problemei, nu noi pe el!

Așa că, într-un mediu/context obezogen, noi am ales să mergem cu turma și ne scăldăm ori în mici, cârnați și bere, ori consumăm cu delicatețe diverse alimente de care doar am auzit și al căror nume nici nu îl înțelegem foarte bine. Iar apoi, ca o soluție extremă, apelăm la sucurile de fructe detoxifiante, indicate pentru curățarea organismului, care ne fac mai mult rău decât bine. Mai mult, acele sucuri de fructe, recomandate des pentru diete de detoxifiere, sunt bombe calorice. Ca urmare, cei care le consumă pot dezvolta probleme de glicemie sau metabolismul glucozei. Nu este nimic rău să experimentăm, dar cheia stă în cunoașterea individuală a organismului. Iată că bunicii noștri prindeau 100 de ani și nu aveau cunoștințe de nutriție sau mișcare, dar aveau bunul simț al omului care știa să se adapteze mediului și să trăiască ca atare. Omul modern a pierdut adaptarea la mediu, trăiește pe fugă între mediul controlat de acasă, mașină, job, mall și cârciumă, apoi apelează la “curățarea“ de primăvară.

Ce este de fapt detoxifierea?

Detoxifierea nu există în sensul în care o înțelegem și practicăm noi, întrucât corpul uman are organe care se ocupă cu asta: plămânii, rinichii, ficatul și pielea! Trebuie doar să înțelegem cum funcționăm și să trăim simplu, raportat acestei fiziologii. Nu complicat și scump este bun, ci adaptat și la îndemână. Stilul de viață și obiceiurile reprezintă “pilula” modernă, cea mai bună formă de medicină. Dar aceste lucruri se învață alături de un specialist, dacă avem răgazul să acordăm corpului nostru timp și înțelegere. Sănătatea înseamnă echilibru între minte, trup și suflet.

Cum arată un plan de „detoxifiere”?

Ce este potrivit să facem la trecerea de la iarnă la primăvară, adică la trecerea de la rece la cald, din perspectiva celor 4 piloni ai metodei mele medicale, #MetodaDrBălănică:

  1. Consumați legume de culoare verde, găsiți din plin în sezonul de primăvară. Sunt bogate în fibre și antioxidanți, plăcute gustului, chiar dacă nu sunt dulci. Haideți să ne obișnuim, atât noi cât și copiii noștri, cu nutrientul și mai apoi cu gustul. Oamenii moderni caută gustul, care este dat de cele mai multe ori de stabilizatori și conservanți, nu de natură.
  2. Hidratați-vă cu o cantitate optimă de lichide, 1,5-2 litri/zi. Luați în considerare că beneficiem și de apă din fructele și legumele de primăvară.
  3. Stați cât mai mult în aer liber și astfel o să vă adaptați mai bine la mediul înconjurător. Aceste schimbări ale vremii, cu diferențe mari de temperatură de dimineața până seara, utilizează organismul nostru și este nevoie de adaptare.
  4. Consumați probiotice, adică lactate fermentate! Sunt plăcute, gustoase, nu utilizează pancreasul și, în general, tractul digestiv. Discutăm despre iaurt, chefir, sana, lapte bătut și brânză de vaci, nu despre laptele dulce.
  5. Consumați alimente ușor prelucrate prin foc și numai ocazional pe cele procesate, preambalate, “ready to eat”. Sugerez pacienților mei prepararea mâncării prin fierbere ușoară sau la abur.
  6. Faceți mișcare functională, adică adaptată nevoilor și fiziologiei individuale, câte 20-30 min/zi. Nu căutați performanța, căutați funcționalitatea și starea de bine. Recomand zilnic și optim, nu mult și istovitor.
  7. Consumați albuș de ou, este standard proteic și se prepară ușor. Din ce în ce mai multe restaurante fac omleta din albuș, atât la micul dejun, cât și fel principal. Noi consumăm albușurile sub formă de omletă, posate sau la cuptor, cu legume de culoare verde și mirodenii.
  8. Consumați carne de culoare albă slabă, cum ar fi peștele și curcanul. Peștele este o proteină ușoară, cel mai gras fiind însoțit de grăsimi de foarte bună calitate, iar curcanul este bogat în triptofan, aminoacid responsabil pentru buna desfășurare a proceselor mentale și a creierului, în special.
  9. Consumați fructe sărace în zaharuri, cum ar fi fructele de pădure, mărul verde, kiwi și ananas. Putem consuma și citricele de sezon, dar numai punctual și în prima parte a zilei.
  10. Țineți post, indiferent că este cel religios sau se numește “fasting intermittent”, postul ținut corect susține atât trupul, cât și spiritul.

După cei peste 20 de ani de practică medicală, vă spun că sănătatea este o decizie individuală. Ține de modul în care înțelegem să ne trăim viața, pentru că nicio cură de detoxifiere nu funcționează pe termen lung și nici nu oferă rezultatele dorite. Nimeni nu vine să ne aducă sănătate, iar sintagma “să-ți dea Dumnezeu sănătate” nu trebuie percepută în sensul așteptării, ci al acțiunii. Suntem singurii responsabili de starea noastră fizică și emoțională, iar sănătatea se obține prin educația generațiilor. Gena obezității se transmite peste 4 generații, așa că fiți voi primii care opriți această trasabilitate fatidică!

Leave a Reply