Skip to main content

Infectarea cu COVID-19 este o dublă provocare pentru persoanele cu diabet. Este deja cunoscut faptul că diabetul este un factor de risc pentru severitatea bolii și, în același timp, pacienții trebuie să-și controleze glucoza într-o situație cu un aport alimentar scăzut și mai variabil.

În același timp, numărul comorbidităților este un predictor al mortalității în COVID-19. Pe lângă diabet, celelalte comorbidități comune au fost hipertensiunea, bolile cardiovasculare și cele pulmonare. Într-adevăr, persoanele cu diabet sunt un grup cu risc ridicat pentru boli grave. Diabetul a fost, de asemenea, un factor de risc pentru forme severe și mortalitate și în episoadele anterioare de SARS (Sindrom respirator acut sever), infecția cu coronavirus MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și pandemia de gripă severă A H1N1 din 2009.

De ce persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse contactării COVID-19 și complicațiilor?

Diabetul zaharat este o patologie serioasă, care presupune că organismul nu poate să metabolizeze în mod corect glucoza, aceasta rămânând în sânge și afectând toate țesuturile, prin intermediul vaselor de sânge și a nervilor. Sunt cinci forme de diabet zaharat, nu doar două – insulinodependent și noninsulinodependent. Două forme de diabet zaharat, cea a seniorului și cea a obezului, sunt reversibile integral. Celula grasă nu primește insulină, și implicit, nici glucoză, adică este „noninsulin friendly”. Astfel, “cuplul” glucoză-insulină nu poate pătrunde în celulă, iar glucoza nu poate fi folosită ca și combustibil principal celular.

Astfel, pe românește, țesuturile sunt „scăldate” în glucoză, nervii și vasele de sânge sunt afectate și implicit toate organele interne. Un diabetic vindecă greu orice afecțiune, de la o tăietură simplă sau o răceală, până la patologii serioase. Astfel, echilibrarea glicemiei devine necesară, iar asta se face prin nutriție, mișcare funcțională adaptată și tratament. Acum cred că ați înțeles de ce un diabetic contactează mai ușor un virus sau orice boală acută și face complicații, organele lui interne nefuncționând la capacitate maximă, existând riscul să-și piardă viața în urma unui episod de acest fel.

În concluzie, atunci când persoanele cu diabet dezvoltă o infecție virală, poate fi mai greu de tratat din cauza fluctuațiilor nivelului de glucoză din sânge și, eventual, prezenței complicațiilor diabetului. Mulți pacienți cu diabet de tip 2 sunt obezi, iar obezitatea este, de asemenea, un factor de risc pentru infecții severe; mai exact, obezitatea abdominală metabolică este asociată cu un risc mai mare. În cele din urmă, complicațiile ulterioare, cum ar fi bolile de rinichi diabetice și bolile ischemice, pot complica situația persoanelor cu diabet zaharat, ceea ce le face mai fragile.

Ce ar trebui să știe și să facă persoanele cu diabet?

Pentru cei cu diabet zaharat, este important să luați măsuri de precauție pentru evitarea virusului! Recomandările făcute publicului larg sunt dublu importante pentru diabetici și pentru oricine este în contact strâns cu aceștia.

Alimentația sănătoasă este o componentă esențială a managementului diabetului. Pentru a-și menține nivelul glicemiei stabile și pentru a-și îmbunătăți sistemul imunitar, este important ca diabeticii să mănânce variat și echilibrat. Se recomandă consumul alimentelor cu un indice glicemic scăzut (de exemplu, legume verzi, paste făinoase integrale) și al proteinelor slabe (pește, carne slabă, ouă, lapte, fasole, după ce sunt gătite complet). De asemenea, trebuie să limiteze consumul preparatelor bogate în zahăr, carbohidrați și grăsimi și să evite consumul excesiv de alimente prăjite. Activitatea fizică regulată este de mare ajutor, pentru toată lumea, în general, și chiar mai mult pentru persoanele care trăiesc cu diabet.

Leave a Reply