Skip to main content

Orice boală reprezintă, de fapt, o convenție medicală care consideră și denumește cumulul unor simptome, și nu numai. După 22 de ani de practică medicală și peste 60,000 de oameni lângă care am fost când au avut nevoie, vă pot spune că toate bolile au o componentă fizică și una emoțională. Boala este un dezechilibru, 80% din cauza modului în care alegem să trăim viața și 20% din cauza genei sau al accidentelor. Așa că, modul de viață este definitoriu în ceea ce privește calitatea vieții și prezența patologiilor.

Infectarea cu COVID-19 este o dublă provocare pentru persoanele cu diabet. Este deja cunoscut faptul că diabetul este un factor de risc pentru severitatea bolii și, în același timp, pacienții trebuie să-și controleze glucoza într-o situație cu un aport alimentar scăzut și mai variabil.

În același timp, numărul comorbidităților este un predictor al mortalității în COVID-19. Pe lângă diabet, celelalte comorbidități comune au fost hipertensiunea, bolile cardiovasculare și cele pulmonare. Într-adevăr, persoanele cu diabet sunt un grup cu risc ridicat pentru boli grave. Diabetul a fost, de asemenea, un factor de risc pentru forme severe și mortalitate, și în episoadele anterioare de SARS (Sindrom respirator acut sever), infecția cu coronavirus MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și pandemia de gripă severă A H1N1 din 2009.

De ce persoanele care experimentează diabetul zaharat au fost predispuse contactării COVID-19 și complicațiilor?

Diabetul zaharat este o patologie serioasă, care presupune faptul că organismul nu poate să metabolizeze în mod corect glucoza, aceasta rămânând în sânge și afectând toate țesuturile, prin intermediul vaselor de sânge și a nervilor. Sunt cinci forme de diabet zaharat, nu doar două – insulinodependent și noninsulinodependent. Două forme de diabet zaharat, cea a seniorului și cea a obezului, sunt reversibile integral. Celula grasă nu primește insulină, și implicit, nici glucoză, adică este „noninsulin friendly”. Astfel, “cuplul” glucoză-insulină nu poate pătrunde în celulă, iar glucoza nu poate fi folosită ca și combustibil principal celular.

Astfel, pe românește vorbind, țesuturile sunt „scăldate” în glucoză, nervii și vasele de sânge sunt afectate,  și implicit toate organele interne. Un diabetic vindecă greu orice afecțiune, de la o tăietură simplă sau o răceală, până la patologii serioase. Astfel, echilibrarea glicemiei devine necesară, aceasta se face prin nutriție, mișcare funcțională adaptată și tratament. Acum cred că ați înțeles de ce un diabetic contactează mai ușor un virus sau orice boală acută, și face complicații – organele lui interne nefuncționând la capacitate maximă, existând riscul să-și piardă viața în urma unui episod de acest fel. O infecție virală este ca un brânci pe care îl primește diabeticul, aflat pe buza unei prăpastii care se numește “viața sa“!

În concluzie, atunci când persoanele cu diabet dezvoltă o infecție virală, poate fi mai greu de tratat din cauza fluctuațiilor nivelului de glucoză din sânge și, eventual, prezenței complicațiilor diabetului. Mulți pacienți cu diabet de tip 2 sunt obezi, iar obezitatea este, de asemenea, un factor de risc pentru infecții severe; mai exact, obezitatea abdominală metabolică este asociată cu un risc mai mare. În cele din urmă, complicațiile ulterioare, cum ar fi bolile de rinichi diabetice și bolile ischemice, pot complica situația persoanelor cu diabet zaharat, ceea ce le face mai fragile.

Ce ar trebui să știe și să facă persoanele cu diabet?

Pentru cei cu diabet zaharat, este important să luați măsuri de precauție pentru evitarea virusului! Recomandările făcute publicului larg sunt dublu importante pentru diabetici și pentru oricine este în contact strâns cu aceștia.

Alimentația sănătoasă este o componentă esențială a managementului diabetului. Pentru a-și menține nivelul glicemiei stabile și pentru a-și îmbunătăți sistemul imunitar, este important ca diabeticii să mănânce variat și echilibrat. Se recomandă consumul alimentelor cu un indice glicemic scăzut (de exemplu, legume verzi, paste făinoase integrale / tăiței) și al proteinelor slabe (pește, carne slabă, ouă, lapte, fasole, după ce sunt gătite complet). De asemenea, trebuie să limiteze consumul preparatelor bogate în zahăr, carbohidrați și grăsimi, și să evite consumul excesiv de alimente prăjite. Activitatea fizică regulată este de mare ajutor, pentru toată lumea, în general, și chiar mai mult pentru persoanele care trăiesc cu diabet. Antrenorii de mișcare funcțională ai clinicii dr Bălănică pot recomanda exerciții zilnice care pot fi efectuate acasă.

Ce trebuiau diabeticii să facă până acum? Să mănânce adaptat, să facă mișcare, să controleze glicemia, să se odihnească, să facă managementul stresului și să se integreze în grupuri interesate de sănătate și mai puțin de mâncat abundent! Așadar, te așteptăm să faci acum primul pas în reversarea diabetului zaharat, prin #MetodaDrBalanica, rata de succes este de 95%!

Leave a Reply