Felul în care fiecare dintre noi alege să trăiască se oglindește peste ani, când alegerea și consecința ei nu par să aibă legătură directă. De multe ori, noi românii ne cedăm puterea de decizie și responsabilitățile în fața unui destin implacabil care se împarte între „Așa a vrut Dumnezeu!” și „Așa a fost să fie”.
De aceea, îmi place să spun că drumul recuperării sănătății pierdute e drumul recuperării capacității de decizie și asumarea responsabilității. E drumul de la Vreau să…, la Pot să… Și mai mult decât orice, e educație. Despre biologia umană, dar și despre firea umană. Despre legăturile studiate și demonstrate dintre microbiotă, hormoni și neuroni, dar și despre legăturile intuite dintre felul în care ni s-a vorbit în copilărie și felul în care vorbim noi azi. Despre cum ni s-a dat de mâncare în copilărie și cum le dăm azi copiilor noștri să mănânce. Despre cum s-au uitat alții la noi și cum ne uităm la noi în oglindă.
E despre medicină, dar și despre psihologie. E despre nutriție, dar și despre felul în care se mișcă corpul uman. Pentru că kilogramele în plus nu sunt doar numere pe cântar, ci o ghiulea pe care o purtăm de colo colo și care roade în fiecare zi la calitatea vieții noastre, fizice, emoționale, relaționale.
Cum reluăm frâiele asupra propriei vieți? Cum ne schimbăm atitudinea și comportamentele și ne recuperăm sănătatea? Cum ne așezăm pe noi la locul potrivit și pe Dumnezeu la locul potrivit?
Despre asta am discutat vineri, 27 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța – în cadrul unui eveniment medical caritabil.
Alături de mine au fost:
Psiholog Alina Ciufu – psihologie clinică
Kinetoterapeut Andrei Burlacu – mișcare funcțională și postură
Dr. Ana Niscoveanu – neurolog clinician, expert în neuroștiințe
Am fost educați să ne preocupe sănătatea noastră doar atunci când o pierdem. Mulțumesc celor mai bine de 500 de persoane care au venit să afle ce pot face înainte să se întâmple asta!