Practicat incorect, sportul vă poate face mai mult rău
Vă apucați de sport când vreți să slăbiți, sau când treceți printr-o perioadă mai dificilă, știind că mișcarea e bună pentru psihic, ori pur și simplu pentru că vreți să fiți sănătoși. Sportul are, pe bună dreptate, numeroase beneficii, însă atâta timp cât e practicat corect. Contează încălzirea, tipul de mișcare, folosirea corespunzătoare a aparatelor la sală, durata antrenamentului, chiar și momentul zilei ori alimentația dinainte și după. Medicul Florin Ioan Bălănică atrage atenția că sportul e o întreagă știință pe care o puteți folosi în avantajul vostru. În caz contrar, vă poate face mai mult rău.
Greșeli care se fac la sală
Foarte multe greșeli se fac în luna ianuarie, la sală. Cuprinși de remușcări pentru cât de mult au mâncat de sărbători, hotărâți să mai dea jos câteva kilograme, oamenii își fac abonamente și iau cu asalt sălile de sport. Acolo, fie fac mișcare după ureche, fie intră programe de grup prea avansate care îi complexează. Mulți abandonează, alții, mai grav, se accidentează. „În ultimul timp se adresează clinicii noastre un număr mare de pacienți interesați de sănătate care înainte au fost la diverse săli de sport unde, în urma programelor neadaptate, au experimentat rupturi musculare, afectări articulare de diverse grade și care, pe termen lung, devin ireversibile. Avertizez asupra faptului că mișcarea este o știință. Ea trebuie adaptată sexului, vârstei, nivelului de pregătire fizică și eventualei patologii existente. Scopul mișcării este funcționalitatea individului, raportul optim de mușchi și grăsime, adică sănătatea, nu etalarea musculaturii sau a cunoștințelor îndoielnice ale antrenorilor”, explică medicul Florin Ioan Bălănică, cel care a dezvoltat în România o metodă unică de antrenament, numită „mișcare funcțională”.
Ce este „mișcarea funcțională”
„Rețeta” de mișcare a medicului combină inteligent gimnastica, fiziokinetoterapia, mișcarea cu greutatea propriului corp și mișcarea cu aparate. Aceasta se face într-un cadru organizat, adaptat nevoilor fiecărui pacient, chiar la clinică. „Știu că persoanele supraponderale, duse la sală, forțate de un antrenor, se timorează, moment în care le-ai pierdut. Aici, relaxat, fără nicio problemă că e gras sau slab, fără să fie comparat sau să se simtă frustrat de ceva, fiecare face o mișcare adaptată lui, în etape. Mișcarea funcțională mai are un avantaj – timpul redus alocat zilnic acestei activități, versus beneficiu. Omul modern nu poate aloca ore din zi pentru sport și atunci are nevoie de o soluție optimă și la-ndemână, dar în același timp eficientă”, adaugă specialistul.
Momentul din zi optim pentru sport
Când e cel mai bine să faceți mișcare? Dimineața, sau în mijlocul zilei, ori seara, după serviciu? Potrivit medicului Florin Ioan Bălănică, momentul ideal e dimineața: „Sugerez pacienților mei să își programeze activitatea fizică în prima parte a zilei, pentru că este mult mai eficient. Tot atunci, secreția de testosteron, hormon răspunzător de masa musculară, este maximă, scăzând spre partea a doua a zilei. Nu recomand activitatea fizică seara, în special după ora 19-20, deoarece atunci metabolismul își încetinește motoarele și se pregătește de culcare”.
Ce e bine să mâncați înainte și după sport
Sportul are efectele dorite dacă e combinat cu o alimentație corectă, care să cuprindă toți nutrienții: proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale. Masa trebuie luată cu 1-2 ore înainte de activitatea fizică și poate cuprinde: carne de curcan cu broccoli și două felii de pâine integrală prăjită, sau iaurt slab cu un baton proteic, sau omletă din albușuri cu spanac și două felii de pâine prăjită, ori mușchi de vită cu 2-3 linguri de orez integral și salată verde. Alimentația trebuie adaptată tipului de exerciții și gradului lor de dificultate. După sport, dr. Florin Ioan Bălănică recomandă să consumați un lapte fermentat cu maximum 2% grăsime, sau un sandviș dintr-o felie de pâine integrală cu ardei gras și curcan sau un shake proteic. „Totul se adaptează individului și trebuie să fie în concordanță cu vârsta, gradul de pregătire fizică și eventualele patologii asociate”, mai spune medicul.
Așadar, domeniul este complex și vast. Sportul, ca și dieta, nu se „copiază” de la colegul la care pare că dă rezultate. Trebuie adaptat nevoilor și particularităților fiecăruia. Pentru a beneficia la maximum de efectele sale, lăsați-vă ghidați de un specialist. Spor și sănătate!