Skip to main content

În ianuarie, toţi îşi trec pe lista planurilor slăbitul. Fie cuprinşi de vină pentru toate sărmăluţele, jumările şi cozonacii devoraţi, fie pentru că odată cu începutul de an au elanul să facă schimbări, „dietele” sunt în mod cert preocuparea principală a tuturor, iar la sălile de sport se fac acum cele mai multe abonamente. Puţini, însă, reuşesc să-şi ducă demersul până la capăt. Se demoralizează când rezultatele nu apar rapid, li se pare prea greu, fac greşeli, îşi pierd motivaţia. Vă regăsiţi în acest scenariu? Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina stilului de viață, are pentru voi câteva sfaturi importante.

Găsiţi-vă o motivaţie puternică!

„Majoritatea oamenilor vor să slăbească pentru a arăta bine, «slab» este asociat cu aspectul plăcut, cu libertatea de a purta un anumit stil vestimentar. Dar de la dorinţă la faptă este drum lung pentru că sănătatea sau aspectul plăcut nu apar de la sine, ci necesită efort pe care puţini sunt dispuşi să-l facă. Nu e uşor, iar acest lucru vi-l spune un fost obez”, mărturiseşte Florin Ioan Bălănică. Specialistul susţine că e nevoie de motivaţie reală pentru a reuşi. „Până nu apare motivaţia nu mişcăm un deget. Motivant poate fi un exemplu de reuşită din anturajul nostru, sau, în cazuri nefericite, apariţia unei probleme de sănătate care ne sperie. Am observat că majoritatea celor care se adresează clinicii sunt motivaţi de frica apariţiei unei boli şi nu ar trebui să lăsăm să se ajungă acolo”, dezvăluie medicul, care are o putere incredibilă de a-şi motiva pacienţii prin energia sa, prin faptul că găseşte soluţia la orice. „Până să apuce omul să spună problema, eu am soluţia. Şi e diferit pentru fiecare în parte, adaptat, personalizat. Ideea de bază: nu există probleme, există soluţii”.

Atenţie la greşeli!

Dornici să daţi repede jos kilogramele acumulare de sărbători, cuprinşi de vină sau de panică, abordaţi diete prea restrictive. Ori vă înfometaţi, ori căutaţi soluţii rapide precum pilulele de slăbit şi shake-urile de tot felul. Foarte greşit, atrage atenţia Dr. Bălănică! „Toate acestea nu sunt soluţii pe termen lung, ci doar o aparentă rezolvare pe termen scurt a kilogramelor în plus acumulate. E nevoie de o strategie, de răbdare, de conştiinciozitate”, susţine medicul care a tratat în cei 22 de ani de carieră peste 50.000 de pacienți. O altă greşeală este să vă faceţi abonamente la sală şi să faceţi sport după ureche. Doctorul Florin Ioan Bălănică a întâlnit foarte mulţi pacienţi care s-au ales cu rupturi musculare, afectări articulare de diverse grade, unele ireversibile, în urma unor exerciţii la sală. Mişcarea trebuie făcută sub supravegherea unui specialist, adaptată nevoilor şi particularităţilor fiecăruia în parte. “Sportul făcut nepotrivit sau neadaptat este la fel de dăunător ca şi lipsa acestuia”, susţine Dr. Bălănică.

Orientaţi-vă spre nutrienţi, nu spre calorii!

Ştiţi cu toţii că orice dietă presupune scăderea numărului de calorii, astfel că, probabil, vă concentraţi zi de zi pe numărarea caloriilor, măsuraţi, cântăriţi, calculaţi. [Vedeți și 5 greșeli care vă sabotează programul de slăbit.] Devine obositor şi inutil. “În nutriţia modernă, caloriile nu mai reprezintă un focus, pentru că omul modern nu reuşeşte să cântărească porţii sau să contabilizeze calorii. Dacă reducem numărul caloriilor slăbim, dar numărarea lor nu e o soluţie pe termen lung pentru că nu avem un control al alimentaţiei. Cheia stă în echilibrul nutrienţilor, adică proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale. Sugerez pacienţilor mei să identifice nutrientul principal conţinut în alimentele pe care le consumă, de exemplu, pentru carne – proteina, pentru gălbenuş – colesterolul, pentru broccoli – vitaminele şi mineralele etc. O alimentaţie echilibrată presupune toţi nutrienţii, bazându-ne pe vitamine, minerale şi proteine de bună calitate, echilibrând cantitatea şi tipul de grăsime şi reducând cantitatea de carbohidraţi”, mai spune dr. Florin Ioan Bălănică.

Ce e bine să mâncaţi

Cei care au început un program de slăbire sau pur şi simplu vor să aibă un stil alimentar sănătos [vedeți și 5 mituri despre slăbit] e bine să mănânce legume de culoare verde, bogate în antioxidanţi, fibre sărace în zaharuri, proteine uşoare de origine animală (cum ar fi peştele slab, fructele de mare şi curcanul), lactate degresate (iaurt şi brânză slabă), cereale integrale (orz, ovăz sau hrişcă), pâine integrală, grăsimi de origine vegetală (uleiuri presate la rece), fructe sărace în zaharuri (ananas, măr verde, kiwi, fructe de pădure), iar la coada listei ar trebui să fie carnea roşie şi legumele colorate.

Leave a Reply