Skip to main content

Școala pentru Sănătate și Longevitate și-a deschis ieri porțile pentru un număr mare de doritori de cunoaștere prezenți în sala de curs și un număr îmbucurător de mare de participanți care ne-au urmărit online din provincie și străinătate. A sosit momentul în care am conștientizat care este de fapt cea mai importantă resursă a omului modern: perspectiva proprie asupra vieții.

Prima temă abordată, „Tu, Genomica și Modul de Viață“, a răspuns multor întrebări care ne preocupă pe toți cei care ne dorim o viață lungă în sănătate: Ce este mai important: bagajul genetic sau modul de viață?, Care sunt elementele care definesc modul de viață, și ce înseamnă un stil de viață sănătos?, Ce pot face eu concret pentru a duce un mod de viață sănătos?, Dar țara în care trăiesc, unde se plasează din punct de vedere al sănătății cetățeanului, în comparație cu alte state?.

Aceste dileme ale oamenilor pentru care sănătatea contează, și multe altele, au fost ieri rezolvate  prin prezentarea și explicarea unor informații de specialitate, într-un mod concis, onest și pe înțelesul tuturor celor care nu trebuie sa fie medici pentru a face mangementul propriei lor stări de sănătate. Studii importante cu recunoaștere internațională asupra geneticii, statistici medicale de ultimă oră, și nu în ultimul rând, descrierea modului de viață a celor mai longevive popoare din lume – de la ce și cum mănâncă, la modul în care abordează viața – au oferit participanților un tablou colorat asupra vieții lungi în sănătate, pe care fiecare și-l poate așeza acum pe unul dintre pereții propriei existențe.

Interesul participanților a fost mare, astfel încât finalul primului curs a fost marcat de întrebări și dezbateri.  Pe principiul, cu cât cunosc mai multe, cu atât întreb mai multe, sesiunea de dezbateri de la finalul primului curs a adus în lumină noi subiecte interesante, despre care vom vorbi în următoarele cursuri ale Școlii pentru Sănătate și Longevitate.

La plecare, fiecare cursant a primit o Diplomă de Participare la primul curs, iar aceștia au înmânat reprezentanților școlii răspunsurile lor la întrebările din chestionarul pe care l-au găsit în mape. La finalul întregului Modul 1 (primelor 12 cursuri), pe baza răspunsurilor la întrebările din chestionar, va avea loc o dezbatere interesantă asupra a ceea ce  cred persoanele pentru care sănătatea contează, cu privire la: ce este prevenția; cine trebuie să facă ceva pentru sănătatea noastră; care dintre tipurile de medicina, medicina alopată (clasică), sau cea complementară (acupunctura, homeopatia, osteopatia etc.) ne ajută mai mult și de ce; ce sunt defapt sănătatea și bogăția.

Am conștientizat că sănătatea este resursa noastră de bază, iar cum știm și care este modul de viață pe care il putem construi dacă ne dorim să ajungem străbunici sănătoși și energici, care să povestească nepoților cum s-au bucurat din plin de fiecare moment al vieții. Cu alte cuvinte, am știut care este scopul nostru, iar acum știm și cum arată, mai lipsește doar să aflăm care sunt mijloacele prin care ne putem atinge țelul – prin care ne putem construi stilul de viață dorit –, iar toate acestea vor fi dezvăluite în următoarele cursuri ale Scolii pentru Sanatate si Longevitate. Te-ai săturat să fii tratat ca o statistică medicală, dorești ca toate deciziile legate de sănătatea ta să le iei în cunoștință de cauză alături de specialiști, iar cunoașterea ta să se bazeze pe informații corecte, explicate ție și adaptate la nevoile tale, atunci participă în continuare la cursurile Școlii pentru Sănătate și Longevitate.

Leave a Reply