În ziua de azi, serviciile medicale sunt construite de prea multe ori pe acelaşi calapod. O măsură universală, menită să se potrivească tuturor, în ciuda nevoilor diferite ale pacienţilor. În domeniul vestimentar, găsim rapid soluţia: mergem la croitor. Dar ce putem face atunci când serviciile de sănătate nu ni se potrivesc?
Răspunsul îl reprezintă medicina de precizie, ştiinţa care pune accentul pe buna cunoaştere a individului şi care foloseşte cele mai noi soluţii tehnice pentru a-i oferi pacientului tratamente unice, personalizate, perfect adaptate profilului său. La fel ca un „croitor”, îi ia toate măsurătorile, îl analizează din cap până-n picioare, descoperă de ce are nevoie şi abia apoi îi propune o soluţie potrivită cerinţelor sale.
Medicina viitorului
Considerată medicina viitorului şi adoptată de tot mai mulţi specialişti, medicina de precizie are la bază un principiu foarte simplu: cel al „bolii unice”. Asta înseamnă că fiecare pacient este diferit şi că reacţionează într-un mod cu totul unic la bolile pe care medicina le-a reunit convenabil sub diverse denumiri generice. De exemplu, dacă vorbim de „cancer de colon”, aceeaşi boală se va manifesta diferit în cazul unui tânăr de 25 ani sau a unei femei aflate la menopauză, cu antecedente de cancer în familie.
Pornind de la o cunoaştere aprofundată a profilului medical al pacientului, medicina de precizie îşi propune un model de lucru inovator. Ea implică analize genetice detaliate, menite să scoată la iveală predispoziţia pacientului pentru diferite afecţiuni şi presupune utilizarea biologiei sistemice pentru identificarea cauzei bolii pacientului la nivel molecular. După stabilirea diagnosticului corect, resursele tehnologice de ultimă generaţie sunt folosite pentru oferirea unor tratamente mult mai bine targetate, care să ţină cont de toate nevoile şi restricţiile medicale impuse de profilul pacientului.
Diagnostice exacte
Observăm, deci, că medicina de precizie are scopul de a oferi diagnostice mult mai exacte şi individualizate, pe baza unor dovezi concrete şi bine corelate, cu scopul de a spori exponenţial eficienţa tratamentului. În acelaşi timp, ea îşi propune să pună tehnologia în slujba pacientului, pentru a crea soluţii personalizate, inovatoare şi eficiente, adaptabile în funcţie de reacţia organismului său la tratament.
Se ştie că inovaţia şi progresul au avut la bază, de multe ori, principii simple. Iar principiul care stă la baza medicinei viitorului este „personalizarea”. Serviciile prestabilite, emise pe bandă rulantă, nu mai fac faţă de mult nevoilor pacientului din secolul XXI, motiv pentru care se impune personalizarea investigaţiilor medicale, a diagnosticelor puse şi a tratamentelor oferite.
Anul 2014 este cel în care facem paşi importanţi în direcţia medicinei de precizie, prin introducerea ei către publicul din România. De acum, pacienţii români au accesul la un nou model de servicii de sănătate: unice, individualizate, targetate şi eficiente.
Dacă vrei să testezi şi tu serviciile medicinei de precizie, contactează-mă cu încredere.
Dr. Florin Ioan Bălănică