EXPERIMENT RISCANT: 60 DE ZILE DOAR CU SUCURI

Subcategorii:

28 iunie 2016,

www.digi24.ro

Mai multă energie și sănătate, mai puține toxine și kilograme. Asta promit programele de detoxifiere, fie că vorbim despre cele bazate pe sucuri naturale sau de cele cu ceaiuri, tincturi și alte produse care curăță colonul, ficatul sau rinichii. În esență toate sunt sănătoase, dar asta nu înseamnă că vor avea efecte miraculoase peste noapte și nici că vă vor face bine dacă le consumați în exces.

Două luni doar cu sucuri de fructe și legume. Așa a trăit australianul Joe Cross, protagonistul documentarului „Gras, bolnav şi aproape mort”, în anul 2010. Suferea de o boală cronică şi de obezitate morbidă, așa că a vrut să vadă ce efect ar avea o cură cu sucuri. Pe toată perioada experimentului, starea lui de sănătate a fost mereu monitorizată de un medic.

-Ce s-a întâmplat după cele 60 de zile?

-După 60 de zile în care am băut doar sucuri şi 90 de zile în care am mâncat doar vegetale am scăpat de toate medicamentele şi am ajuns la 100 de kilograme.

Povestea lui Joe Cross a făcut carieră pe internet. Documentarele sale au strâns 25 de milioane de vizualizări. Oameni din toată lumea au început să-l imite. Asta deși australianul recomandă cât mai multe vegetale în alimentație, şi nu o cură drastică bazată doar pe sucuri. Faceţi ce spune Cross, nu ce face Cross, pare a fi sloganul lui.

Joe Cross, realizatorul documentarelor „Fat, sick and nearly dead”: „ Nu sunt un expert, în fiecare zi încerc să fiu mai sănătos, fiecare zi este o provocare, pentru că este atât de multă mâncare tentantă: ciocolată, pâine, tort, îngheţată şi toate au un gust bun! Aşa că trebuie să câştigăm această bătălie zilnic, este o luptă continuă să găseşti modalităţi prin care să ai multe fructe şi legume în alimentaţie.”

Mimi Kirk are 78 de ani. Arată și se simte excelent datorită alimentației. În ceea ce privește consumul unor sucuri cu rol în detoxifiere, susține că fiecare ar trebui să fie atent la ce îi cere organismul.

Mimi Kirk, bucătar specializat în preparate fără foc: „Depinde de fiecare dacă vrea să încerce timp de o săptămână, alţii vor două săptămâni, cunosc persoane care au băut sucuri timp de 90 de zile, e alegerea fiecăruia. Dacă o să întrebi un medic o să spună că eşti nebun dacă faci aşa ceva. Îmi pare rău, medicii sunt buni în anumite situaţii, însă nu şi pentru prevenţie. Când mi s-a spus că tensiunea arterială şi colesterolul sunt mărite, medicul nu mi-a spus să îmi schimb dieta. Mi-a spus doar să iau medicamente. Când m-am întors la el, după ce mă vindecasem (cu ajutorul alimentaţiei), l-am întrebat de ce nu mi-a recomandat să îmi schimb alimentaţia şi mi-a spus că majoritatea oamenilor preferă comoditatea, preferă să ia o pastilă şi că datoria lui este să ţină oamenii în viaţă şi asta face.”

Până la urmă ce rău pot face niște sucuri de legume și fructe? Să analizăm mai întâi compoziția unor sucuri care pot fi comandate pe internet.

Dr. Doina Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, medic primar medicină internă: „Sunt niște combinații care vizează un conținut mai mare de nutrienți, sunt, să le zicem așa, niște cocktailuri, niște amestecuri care întrunesc mai multe condiții și care evident pot fi cum spune americanul „meal replacement”, să țină locul unei gustări. Nu am nimic împotriva lor, dar nu făcute să bei doar aceste amestecuri timp de 5 zile, de dimineața până seara.”

Asta pentru că pot apărea probleme de sănătate.

D. Doina Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, medic primar medicină internă: „Pierzi masă musculară, devii apatic, amețit, ți-e foame, pentru că tu ești obișnuit să mănânci, organismul cere. Și mai există o problemă: dacă consumul de lichide e foarte mare nici asta nu e bine: poate duce la schimbări de pH cu afectarea funcției renale.”

Bolnavii de diabet riscă să facă hipoglicemie dacă țin o cură cu sucuri. În plus, persoanele care au afecțiuni mai vechi le pot agrava dacă urmează un regim drastic. Este și cazul Anei Cristina Călin, prezentatoare la Digi Sport, care a ținut două cure de detoxifiere cu sucuri.

Ana Cristina Călin, prezentator: „Eu am avut o ușoară gastrită înainte și s-a accentuat după aceste sucuri naturale. Am învățat din toată experiența asta că nu poți să combați un exces cu un alt exces. Adică am mâncat în exces, foarte multe dulciuri și acum vreau să slăbesc și trec în extremă cealaltă: fac detox 5 zile cu sucuri naturale. În cazul meu nu a fost ok.”

Dr. Doina Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, medic primar medicină internă: „Mai sunt alte cure în care intră substanțe cu rol excitant. Dacă se întâmplă să ai o problemă de glandă tiroidă cu hiperfuncție tiroidiană. Sigur o să ai probleme cardiace sau de altă natură și nu sunt plăcute.”

Medicii recomanda să consumăm mai degrabă fructele, iar sucurile cu moderație.

Dr. Doina Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, medic primar medicină internă: „Daca nu poți și n-ai putere să le mesteci, nu e rău. O sursă de vitamine din fructe și legume este necesară. Dar să nu uităm că sunt calorigene, deci nici cantitățile mari nu sunt recomandate. Dacă cu aceste sucuri vii peste un consum alimentar riști să depășești numărul de calorii și să te îngrași.”

În plus, în cazul în care vă decideți să urmați o cură doar cu sucuri, este nevoie de o pregătire a organismului, pentru a nu-l da peste cap. Ar fi bine să fie făcută sub îndrumarea unui medic.

Mimi Kirk, bucătar specializat în preparate fără foc: „Ar fi bine să micșorezi cantitatea de produse care știi că nu fac bine, nu să începi direct o cură de detoxifiere, pentru că în mod sigur organismul nu va reacționa bine.”

Cristela Georgescu, coach specializat în sănătate și nutriție holistică: „Eu am urmat o cură de detoxifiere la un moment dat. Doctorul sub a cărui supraveghere am urmat această dietă avea în schema de tratament 3 zile de sucuri. Avem priză de 250 ml la 2 ore și jumătate. Între aceste sucuri era ceai renal sau ceai sudoripar pentru piele și făceam alte terapii gen băi de abur să ajutăm pielea să elimine și ea sau hidroterapie sau reflexoterapie. Nu mă apuc de sucuri și atât!”

Asta pentru că rolul rinichilor și al pielii este esențial în procesul de detoxifiere. Practic, sunt că niște „porți” de eliminare a toxinelor, care trebuie pregătite înainte.

Dr. Doina Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, medic primar medicină internă: „Nu produsul în sine este problema, ci cantitatea lui și scopul. Dacă este o persoană cu tendințe de constipație sau care are scaune rare de când se știe, de 2 ori pe săptămâna de exemplu, atunci e o problemă să intre dintr-o dată cu o cantitate mare de fibre. Putem asista la așa-numitele pseudo-ocluzii intestinale.”

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată, nutriție și nutrigenomică: „Atat ficatul, cât și colonul sunt două organe importante care nu pot fi tratate separat, nu pot fi scoase din context. Noi în momentul în care ne adresăm fiziologiei organismului și fiecărei persoane în parte nu ne putem adresa doar ficatului sau doar colonului.”

Așadar, alegeți produse pentru detoxifierea organelor doar la recomandarea medicului.

Sursa: www.digi24.ro / 28.08.2016