Skip to main content

Dr. Florin Ioan Bălănică despre importanța centralizării problemelor medicale și cum medicii pot și trebuie să coopereze pentru binele pacientului

Ați fost obișnuiți ca dacă aveți probleme cu tensiunea să mergeți la cardiolog, daca aveți diabet să mergeți la diabetolog, cu alergie ajungeți la alergolog și așa mai departe. Fiecare medic lucrează pe bucățica lui și vă dă câte o rețetă. Până aici, ați zice că e normal și corect. Dar cine ține o evidență generală asupra tuturor acestor recomandări și probleme de sănătate, în cazul în care vă confruntați cu mai multe în aceeași perioadă a vieții? Cine le pune pe toate cap la cap și vă evaluează organismul în ansamblu, pentru a vă putea recomanda nu doar pastile, ci și o alimentație adecvată? Din păcate, nimeni. Sau prea puțini. În România, conceptul de „medicina stilului de viață” nu e foarte cunoscut. Medicul Florin Ioan Bălănică trage un semnal de alarmă și spune că medicii trebuie să își dea mâna atunci când tratează un pacient. Specialistul are o metodă revoluționară la noi în țară și o abordare modernă ce pune pe primul loc omul, nu diagnosticul.

Dr. Bălănică: „Eu fac echipă cu medicul de specialitate”

Imaginați-vă un pacient care ajunge pentru o consultație la cardiolog. Acesta îi dă pe rețetă un tratament stufos, preponderent medicamentos, iar la final o recomandare mică pe un rând, legată de stilul alimentar și de mișcare. De fapt, toată esența stă în acel mic rând. Pentru a înțelege mai bine, medicul Bălănică ne dă ca exemplu un pacient de-al său, în vârstă de 80 de ani, cu insuficiență cardiacă, insuficiență circulatorie periferică, dependent de diuretice, fost deținut politic cu care viața nu a fost tocmai blândă. „S-a dus la control la un cardiolog excepțional care i-a dat o rețetă cu 16 medicamente. Între timp, a venit și la mine. Abia se putea ține pe picioare. Am reușit să-l motivez, i-am arătat calea, i-am resetat metabolismul prin alimentație și mișcare. După trei luni, s-a întors la cardiolog pentru control, iar acesta, încântat de rezultat, l-a felicitat că a urmat tratamentul. Pacientul i-a mulțumit, precizând, totuși, că nu a luat niciunul din cele 16 medicamente prescrise. Totul s-a reglat din alimentație și mișcare. Acum zburdă, a plecat într-o croazieră”, povestește medicul care a tratat până acum peste 45.000 de pacienți.

Majoritatea bolnavilor din România urmează rețeta primită, iau toate medicamentele prescrise. Probabil e și mult mai ușor să înghită niște pastile decât să-și schimbe stilul de viață. E mai ușor, dar nu și mai sănătos. Dr. Florin Ioan Bălănică se declară a fi liantul între medicul de specialitate și pacient. „Ce pot să fac eu? Să îmbrățișez atât medicul, cât și pacientul. Să nu mă adresez unui diagnostic, cum se întâmplă în ziua de azi, ci să-i resetez modul de viață – cum mănâncă pacientul, cum se mișcă, fac managementul stresului și al mâncatului compulsiv și așa mai departe. Chiar dacă din lista de 16 medicamente de pe rețetă mai are nevoie doar de două, pacientul se va întoarce la cardiolog sănătos sau cu problema ameliorată. Eu înconjor medicul de specialitate și îl ajut. Ideea este de parteneriat”, explică dr. Bălănică. Ortopedia este, de asemenea, o specialitate cu care colaborează îndeaproape. „Spre exemplu, un pacient trebuie să se opereze la genunchi sau la șold, dar el e obez. Medicul ar trebui să-i recomande întâi să slăbească pentru că degeaba îl operează. În afara faptului că se vindecă foarte greu, genunchiul nu va reuși apoi să susțină greutatea respectivă. Ortopedul îl trimite la mine și eu îl scad în greutate, îi corectez postura, îi corectez centrul de greutate, îi întăresc articulațiile, deci el va fi mult mai pregătit pentru o recuperare mai rapidă. Sunt lucruri foarte serioase”, atrage atenția specialistul în medicina stilului de viață.

Centralizarea tututor bolilor

Și nu s-a interpus doar între pacient și un singur medic, ci între pacient și toți medicii care îi tratează probleme diferite de sănătate: cardiologul, internistul, oncologul, chirurgul, medicul de familie. „Din păcate, cardiologul nu vorbește cu gastroenterologul. Medicul ți-a dat o hârtie, dar nu ți-a rezolvat cu adevărat problema. Iar când pacientul are o chestie complexă, mai multe diagnostice, aleargă de la un cabinet la altul, dar nimeni nu le pune pe toate cap la cap. Eu sunt acel integrator care ia hârtiile și le pune pe toate cap la cap”, adaugă dr. Florin Ioan Bălănică.

„Medicina stilului de viață” începe să fie tot mai cunoscută și apreciată

Mulți medici nu abordează pacientul ca pe un tot unitar pentru că nu au nici timp, nici pregătire. „De la medicul de familie până la cel mai cunoscut chirurg, toți văd pacienți pe bandă rulantă și repetă mecanic aceeași activitate. Chirurgul face bucățica lui impecabil. Ce e după, nu-l interesează, nu stăpânește. Dar degeaba a operat el impecabil dacă pacientul nu și-a rezolvat definitiv problema”, mărturisește dr. Bălănică, atrăgând atenția că e nevoie de o nouă specialitate medicală – „Medicina stilului de viață”! „Eu mă zbat să fie predată în Facultatea de Medicină și să fim pionieri în așa ceva. În prezent, la Medicină se predă doar puțină nutriție. Este mult mai simplu un proces de tratare a unei singure boli decât de abordare complexă și completă a unui pacient, pentru că asta presupune timp. Pentru prima dată acum doi ani, Societatea Americană de Cardiologie a recunoscut „Medicina stilului de viață” și implicit schimbarea stilului de viață în sine ca formă de terapie pentru prima fază a hipertensiunii arteriale. Modul de viață e absolut definitoriu”.

A format un întreg sistem medical paralel

Da, e nevoie de timp și de cunoștințe pentru ca un pacient să-și rezolve corect și definitiv problemele de sănătate. E nevoie de o echipă de medici care să-și dea mâna, să acționeze în echipă, să aibă încredere unul în celălalt, iar pacientul în toți la un loc. „Să vă mai dau un exemplu: dacă un medic de la o anumită specialitate îi spune pacientului să consulte și un nutriționist, el va merge acasă, va căuta pe internet și va alege la întâmplare. Evident, pe principiu financiar și atât. Pentru că omul așa gândește, la ofertă. Nu înțelege că sănătatea nu poate fi niciodată la ofertă. Mai mult decât atât, trebuie știut că nu doar nutrița în sine rezolvă lucrurile, ci abordarea integratoare holistică, fizică și emoțională”, mai spune specialistul care își tratează pacienții printr-o metodă complexă, numită MetodaDrBălănică. Mai mult decât atât, cei care au nevoie de controale suplimentare în spitale, sunt îndrumați spre medici bine pregătiți. În timp, dr. Bălănică și-a format o rețea de colegi care au înțeles importanța stilului de viață. „La nevoie, eu am și cardiologul potrivit, și ginecologul potrivit, și gastroenterologul potrivit, centralizez toate, discut cu ei… Nu i-am căutat pe internet pentru tine și acum i-am găsit, ci lucrez cu ei de 20 de ani. E o structură integratoare, un fel de sistem medical paralel sistemului clasic, dar care funcționează. Toți medicii aceștia din jurul meu au înțeles și ei treaba asta”.

„Vrem un parteneriat între medici, pornind de la interesul pacientului si cu respect ptr actul medical!”

Organismul uman nu funcționează după tipare. Nutriția, sportul, stilul de viață, tratamentele, toate acestea trebuie adaptate de la individ la individ. Nu e ușor și, tocmai de aceea, medicii trebuie să-și dea mâna. „Ceea ce vrem noi să facem este să propunem un parteneriat între medici în așa fel încât pacientul să fie beneficiarul. Pentru că de la el pornești. Eu nu tratez diagnosticul, eu abordez omul. Pentru că hipertensiunea mea și hipertensiunea ta nu sunt la fel, mâncatul meu compulsiv și mâncatul tău compulsiv nu sunt la fel. Lucrurile sunt fundamental diferite și trebuie tratate diferit. Pentru că altfel nu se poate”, concluzionează medicul.

Leave a Reply