Iată o întrebare al cărei răspuns ar trebui să-l caute orice persoană interesată de un stil de viaţă sănătos – „De ce e bine să cerem sfatul specialistului în nutriţie?”. La baza modului în care funcţionăm, evoluăm şi ne simţim stă combustibilul pe care îl oferim zi de zi organismului nostru. Evident că trebuie să fie unul de calitate, pentru ca energia de care ne bucurăm să fie la fel.
Dar ce înseamnă „de calitate”? Doamna doctor Simona Tivadar, medic specializat în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, ne explică în ce fel ne poate ajuta experienţa unui nutriţionist în alegerea unui meniu perfect adaptat nevoilor organismului nostru:
Corpul nostru este o uriaşă uzină de transformat hrana în celulele vii care ne alcătuiesc şi de eliminat deşeurile, prin structuri specializate. Evident, atunci când hrana nu conţine ”cărămizile” necesare, întreaga structură va fi foarte şubredă şi, în loc să ne bucurăm de sănătate, vom avea un trup fragil, expus infecţiilor, maladiilor cronice, atacului oncogenelor, ultravioletelor, poluanţilor şi tuturor factorilor agresivi ai mediului. Îmbătrânirea va fi mai rapidă.
Deci suntem cu toţii de acord că trebuie să mâncăm “sănătos”, dar şi “personalizat”, în acord cu cerinţele organismului fiecăruia. Dar ştim ce înseamna asta? Ne informăm de pe site-uri şi din presă despre ce înseamnă efectele acidităţii fără să ştim însă cum se menţine echilibrul acidobazic al organismului şi că există o analiză de sânge – buletinul ASTRUP – care arată exact parametrii acizi şi bazici. Medicul specialist ştie.
Ne informăm din presă şi de pe site-uri despre surse proteice fără să ştim diferenţele între proteinele vegetale şi cele animale sau între aminoacizii esenţiali şi cei neesenţiali. Medicul specialist însă ştie.
Mâncăm doar alimentele ”sănătoase” şi totuşi ne îngrăşăm; pentru că noţiunea de “sănătos” nu este echivalentă cu cea de neîngrăşător sau cu cea de necesar. Medicul specialist va face diferenţa.
Cea mai frecventă întrebare care mi se pune este: ”dar alimentul X este bun?” Îi rog pe pacienţi să definească termenul “bun” şi se deschide un lung şir de discuţii. Ceea ce este “bun” pentru un copil poate să nu fie “bun” pentru un bătrân, iar ceea ce este necesar unei femei însărcinate poate fi insuficient pentru un sportiv sau pentru un soldat.
De aceea, nutriţia se face personalizat. Şi tot de aceea, trebuie să întrebăm medicul specialist: pentru că ştie biochimie, anatomie, fiziologie şi patologie. Este singurul care vă poate sfatui în mod corect. Şi este singurul care îşi asumă responsabilitatea; blogurile de pe internet şi articolele din presă, nu.
Dacă ne dorim să ne hrăim sănătos, e important să stăm de vorbă cu un specialist. Un plan de nutriţie corect trebuie să ţină cont de toate particularităţile persoanei noastre: bagajul genetic, istoricul medical, mediul de viaţă, preocupările şi hobby-urile pe care le avem, pentru a putea identifica nevoile noastre de nutriţie şi a veni în întâmpinarea lor cu soluţii personalizate şi eficiente.