Skip to main content
Nutriție

Cum scăpăm de zahăr în 30 de zile: cât de dăunător este și cum renunțăm la el

By 8 septembrie 2020No Comments

Zahărul poate fi considerat „drogul” societății moderne. Poate nu realizați sau vi se pare exagerat, însă el chiar dă dependență. Potrivit studiilor, atunci când mâncați ceva dulce, în corp se secretă serotonină și dopamină, hormoni responsabili cu starea de bine, care activează în creier aceiași centri precum heroina sau cocaina. Din păcate, fericirea aceasta se plătește, pentru că, odată cu mâncatul dulciurilor, nevoia tot crește. Zahărul are extrem de multe efecte negative asupra sănătății. Tocmai de aceea medicul Florin Ioan Bălănică a dezvoltat un program de 30 de zile care să vă ajute să renunțați la zahăr.

Cât de periculos e zahărul

Atunci când mâncăm o prăjitură sau niște delicioase bomboane de ciocolată, în corpul nostru se secretă insulină, hormon necesar metabolizării glucidelor. Pe lângă acest rol, insulina vine și cu dezavantaje: atenuează hormonii de creștere, inhibă folosirea pe post de energie a grăsimii stocate de către organism și favorizează cancerul. Apoi scade la fel de brusc pe cum a crescut, ba chiar scade sub nivelul de bază, moment în care vrem din nou dulce. Este calea sigură spre îngrășare, avertizează medicul Bălănică: „Din zahăr facem grăsime. Noi nu putem să depozităm zahăr. Singura formă de depozit a zaharurilor este glicogenul care rămâne la nivelul mușchilor și ficatului pe o perioadă limitată de timp și apoi, dacă nu e folosită, se transformă în grăsime care se depune în principal pe organele interne”. Consumat în exces și pe termen lung, zahărul duce la multe alte probleme de sănătate: boli de inimă, ficat gras, diabet, probleme cu dinții, obezitate și chiar cancer. Tenul are și el de suferit. „Zahărul, prin fenomenul de glicare, rupe fibra de colagen și elastină din structura pielii și de aici aspectul neplăcut. O femeie care își dorește să arate bine și investește în aspect prin proceduri de înfrumusețare o face degeaba dacă mănâncă mult zahăr. Bărbații se predispun la ficat gras, boli metabolice și cardiovasculare, tulburări de dinamică sexuală”, precizează specialistul.

Zahărul se găsește în majoritatea alimentelor

Un adult ar trebui să consume maximum 4-5 lingurițe de zahăr pe zi. Pare mult, dar nu e, în condițiile în care toate alimentele, inclusiv cele care nu se regăsesc la rubrica „desert” (covrigei, ketchup, pâine, condimente, sosuri, „ronțănele” sărate, mezeluri), conțin zahăr. E bine să citiți de fiecare dată eticheta produselor și să faceți un calcul al consumului zilnic. Ați fi uimiți să constatați cu cât depășiți cantitatea recomandată. “Dacă luați un carnețel sau notați în telefonul mobil ceea ce ați consumat într-o zi, veți avea deseori surpriza să constatați că ați consumat cel puțin dublul cantității optime”, avertizează medicul Florin Ioan Bălănică, cel care tratează zilnic pacienți cu exces ponderal. Ca să vă faceți o idee despre cantități, aflați că o doză de Coca Cola conține peste 8 lingurițe de zahăr, o gogoașă 3,5 lingurițe și o tabletă de ciocolată cu lapte (100 g) 12 lingurițe. Iar dacă vorbim de calorii, luați aminte: 4 pe gram. Fructele trebuie și ele luate în calcul căci conțin fructoză, tot o formă de zahăr. Astfel, la o porție de 100 g, strugurii conțin 18 g de zahăr, bananele bine coapte 15,5 g, mango 15 g, perele 10 g. Atenție la miere, la sucurile de fructe care, chiar dacă sunt naturale, conțin fructoză. Zahărul se mai ascunde în siropuri de tuse, în dropsuri pentru durerile în gât și în multe alte suplimente alimentare.

Puteți primi ajutor de specialitate

Este greu, pentru mulți chiar imposibil să renunțe la acest drog. Au nevoie de o motivație puternică, dar și de ajutor de specialitate. După mai bine de 20 de ani de experiență și peste 50.000 de pacienți tratați, medicul Florin Ioan Bălănică cunoaște foarte bine situația. Tocmai de aceea vă propune un program de 30 de zile prin care să scapați de dependența de zahăr. „Programul cuprinde o consultație inițială de 45-60 de minute, anamneza, în urma căreia identificăm cauza consumului compulsiv de dulciuri, recomandăm investigațiile necesare și stabilim programul adaptat. Apoi, pornim la drum și în decursul celor 30 de zile, persoana decisă să renunțe la consumul de zahăr experimentează în fiecare săptămână o consultație de nutriție, o ședință de coaching și o ședință de mișcare funcțională.”

Ce se întâmplă în corpul vostru după 30 de zile fără zahăr

Primul efect vizibil este scăderea în greutate. În afară de acumularea de grăsimi de care se face vinovat, zahărul suprimă un hormon numit leptină, responsabil cu instalarea senzației de sațietate. Astfel, după o lună fără zahăr, vi se va regla pofta de mâncare, pofta de dulce și veți consuma mai puțin la masă. În plus, veți simți mai intens gustul celorlalte alimente. Apoi ficatul vostru se va simți mai bine, căci zahărul are asupra lui același efect negativ ca și alcoolul. Digestia va fi și ea îmbunătățită, pielea va avea un aspect mai plăcut, mai scade colesterolul, tensiunea arterială va reveni la normal, veți avea mai multă energie pe timpul zilei și un somn mai bun pe timpul nopții. În concluzie, viața va fi mai dulce, fără zahăr!
Nu credeți? Faceți primul pas și renunțați timp de o lună la zahăr. Nu va fi ușor, dar merită. E o investiție în sănătatea voastră și un start pentru stil alimentar mai sănătos. Încercați #MetodaDrBălănică și urmați programul de 30 de zile conceput de specialist – pentru detalii despre plata și amănuntele programului vă rugăm să ne sunați la 0725062974 sau sa ne scrieți la programari@doctorbalanica.ro. Vom face echipă cu voi!

Leave a Reply