De multe ori pacienţii îmi spun că mănâncă sănătos şi nu-şi explică de ce se îngraşă: „Domnule doctor, mănânc numai salate, dar nu dau jos 1 gram!”
Întrebaţi atunci ce conţine salata, răspunsul este: porumb, crutoane, ton, sos şi câteva frunze de salată!
Salatele nu au rolul să slăbeasca. Rolul lor este de a asigura organismului aportul necesar de vitamine şi minerale.
Salatele nu reprezintă combinaţii de orice altceva decât vegetale, chiar dacă le putem îmbunătăţi cu carne slabă, ou sau brânză slabă. Combinaţiile alimentare sunt esenţiale pentru o nutriţie sănătoasă, iar echilibrul dintre nutrienţi este cel care asigură necesarul corect de energie.
Salatele este bine să fie compuse din frunze şi legume de culoare verde, asezonate cu dressinguri sănătoase dar slab calorice, cum ar fi cele cu muştar fără zahăr, chili sau iaurt slab (2% grăsime).