Skip to main content

În lupta cu bolile, suntem deseori tentaţi să căutăm ajutor în exterior, fără a ne da seama că, de multe ori, soluţiile se află chiar în interiorul propriului organism. Celulele stem reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse pe care ni le oferă corpul uman şi sunt folosite în tratarea a zeci de afecţiuni severe, acute sau cronice, ca diabetul, cancerul, bolile Alzheimer, Parkinson, dar şi în tratamente revoluţionare de înfrumuseţare.

Celulele stem au luat un avânt extraordinar în ultimii ani, iar progresele medicale ne-au adus în punctul în care putem recolta celule stem şi de la adulţi, nu doar de la bebeluşi, crescând astfel simţitor şansele de aplicare a tratamentelor la maturitate. Recent s-a descoperit că organismul adult conţine resurse mai mari de celule stem decât se credea iniţial, iar specialiştii în medicină au găsit metode ingenioase de a le exploata la maximum. De exemplu, ştiai că, dacă decizi să faci o lipoaspiraţie, grăsimea rezultată poate fi folosită la recoltarea de celule stem? Sau că cercetătorii japonezi au reuşit, pentru prima dată, să extragă celule stem din molarii de minte?

Yannis Karipsidias (Grecia), Specialist în Bănci de Celule şi Aplicabilitatea Terapiilor cu Celule Stem, ne povesteşte despre câteva dintre rolurile acestor celule în medicină.

În primul rând, trebuie spus că celulele stem reprezintă un tip de celule cu o capacitate unică de a se transforma într-o varietate de celule diferenţiate, putând astfel să refacă ţesuturile afectate din diferite organe şi să sprijine regenerarea corpului nostru. Ele sunt recoltate în principal din sângele şi ţesutul cordonului ombilical al bebeluşului, imediat după naştere, dar pot fi recoltate şi din organismul adult.

Celulele stem recoltate de la adulţi

Reprezintă un important pas înainte pentru medicină, deschizând calea spre tratamente de ultimă generaţie şi pacienţilor care nu au beneficiat de recoltarea celulelor stem la naştere. Ele pot fi găsite în măduvă, sânge sau grăsimea din organism şi reprezintă resurse preţioase în tratarea diferitelor tipuri de cancer, în ortopedie, chirurgia plastică, tratamentul căderii părului, operaţii de reconstrucţie sau cosmetica personalizată şi în multiple aplicaţii ale medicinei regenerative.

Celulele stem recoltate de la bebeluşi

Sunt obţinute prin intermediul unei proceduri simple şi nedureroase, deci prin recoltare din cordonul ombilical, apoi sunt stocate în cadrul unei bănci de celule stem până la maturitate. Astfel, oricând va fi nevoie, celulele stem vor putea fi folosite în tratarea unui număr mare de boli ale sângelui, ca diabetul tip 1, anemia aplastică, atacul ischemic, bolile autoimune sau leziuni ale coloanei vertebrale, dar şi în medicina regenerativă, în caz de infarct miocardic sau de leziuni, pentru regenerarea oaselor, a ţesuturilor sau a părului.

Exemplele din acest articol sunt doar începutul. Celulele stem stau la baza unui domeniu cu un potenţial extraordinar de extindere şi perfecţionare, iar lista cu aplicaţii medicale se completează de la o zi la alta. Tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că stocăm din timp aceste resurse valoroase, pentru a putea profita de tratamentele nou-apărute din clipa în care avem nevoie.

Leave a Reply