Secretul nu este ca timpul sa aiba rabdare cu oamenii, “ci ca oamenii sa aiba rabdare cu timpul, sa ne temperam dorinta de a ne construi un destin demn sa devina subiect de romane si sa ne bucuram de frumoasele banalitati ale vietii, una cate una, fara sa cerem, fara sa asteptam, fara sa ne grabim”, cum spunea Marin Preda.
In schimb, omul modern isi pierde incet dar sigur adaptarea la mediu, munceste mult, mananca pe fuga, si impins de la spate face lucruri care nu-i fac placere. Apartinem unei societati pentru care “normal” a devenit “nesanatos”, si nu ne deranjeaza, pentru ca nu avem timp sa ne deranjeze. Familia este importanta in mod declarativ, dar timpul de calitate petrecut in cadrul familiei este din ce in ce mai putin.
Studiile Framingham ne arata, ca daca trei dintre prieteni tai cei mai buni sunt obezi exista 50 la suta sanse ca si tu sa devii supraponderal. Asa ca, daca te inconjori de oameni “nesanatosi”, acest lucru va avea un impact important asupra ta in timp. In schimb, daca ideea prietenilor tai despre petrecerea timpului liber coincide cu cea de activitate fizica – mers cu bicicleta, gradinarit etc. – daca prietenii tai beau – dar nu prea mult –, si mananca sanatos, daca sunt saritori, increzatori si de incredere, acest lucru va avea un impact pozitiv considerbil in timp.
Dietele nu functioneaza pe termen lung. Nici o dieta din istorie nu a functionat pentru mai mult de 2% din populatie, iar acest lucru este dovedit si de faptul ca 1 european din 5 tine o dieta odata la 2 ani.
O comunitate a oamenilor sanatosi se contruieste prin schimbarea perspectivei fiecaruia dintre noi asupra sanatatii si stilului de viata, prin informare si educare corecta. Nu trebuie sa asteptam ca sistemul sa faca primul pas, sanatatea individuala este inainte de toate o responsabilitate personala.
Mancam mai mult sau mai putin, mai bine sau mai putin bine, obisnuit sau rafinat, dar ceea ce ne diferentiaza intr-adevar este perspectiva asupra propriei vieti, si implicit asupra modului in care ne alimentam. Cei mai periculosi 2 ani din viata unui roman, sunt anul in care s-a nascut – din cauza ratei crescute a mortalitatii infantile – si anul in care s-a pensionat – din cauza pierderii motivatiei de a se trezi dimineata.
In ziua de astazi suntem bombardati cu informatii din toate directiile, ceea ce duce la multa confuzie cu privire la ce anume ne ajuta cu adevarat sa traim mai sanatosi, mai mult si mai bine. E mai bine sa alergam la maraton sau sa facem yoga? Trebuie sa mancam carne organic, sau tofu, mai bine? Daca vine vorba de suplimente nutritive, e bine sa consumam, sau nu? Dar cum e cu hormonii de crestere sau cu resveratrolul? Sa mergem zilnic la sala, sau miscarea trebuie sa devina un mod de viata? Sa devenim vegani sau sa manacam carne in continuare? Cine ne ajuta mai mult: medicina alopata sau cea complementara?
Ce trebuie insa sa stim cu totii, este faptul ca nu exista solutie la minut – cum ar fi o pilula magica, diete miraculoase si leacuri universale.
Cand vorbim de activitate fizica, majoritatea romanilor inteleg prin aceasta “mers la sala” – activitate pentru care nu exista niciodata timp – sau “alergat” – de cele mai multe ori in mijlocul noxelor orasului in care traim. De cele mai multe ori alergam pe asfalt, fara sa stim daca aceasta practica ne afecteaza articulatiile, sau daca alergatul reprezinta intr-adevar tipul de activitate fizica potrivit constitutiei noastre fizice. Daca insa reusim in sfarsit sa ajungem la sala, nu este usor sa gasim un trainer ca sa stie sa adapteze nivelul antrenamentului la starea noastra de sanatate.
Cum putem totusi beneficia de un plan de fitness si miscare intocmai adaptat nevoilor organismului nostru?
Am intalnit-o la Londra pe Andreea Tina, o romanca pentru care miscarea si gimnastica au insemnat totul, chiar daca parintii aveau alte planuri pentru ea. Si-a luat licenta in economie si masterul in marketing, dar inima ei a ramas tot la gimnastica si la modul in care ii poate ajuta pe altii sa fie sanatosi si sa arate bine.
Mersul la sala este util, dar cum stim sa alegem sala sau instructorul potrivit pentru noi? Cum face omul normal diferenta intre tinerii aratosi care sunt traineri in salile de sport din Romania?
Diferenta consta in primul rand in capacitatea instructorului de a se adapta fiecarei persoane in parte, si de a construi un plan adaptat nevoilor fiecaruia. In mod corect si eficient, acest plan se realizeaza de catre echipa formata din Consultant Personal de Sanatate si Fitness Coach, pentru ca sa nu uitam, activitatea fizica in exces poate fi la fel de daunatoare precum sedentarismul, prin acumularea de radicali liberi, fortarea articulatiilor si a sistemului cardiovascular.
Pe langa faptul ca Andreea reprezinta un exemplu personal de urmat, a inteles ca nu poate ajuta oamenii decat daca intelege ea insasi ce inseamna fiziologia si anatomia organismului, nutritia functionala si importanta stilului de viata. Nu voi enumera aici cursurile facute de ea la unele dintre cele mai prestigioase scoli din Europa, pentru ca o sa ni le spuna chiar ea in cadrul urmatorului curs al Scolii pentru Sanatate si Longevitate – “Miscare naturala si concept modern de wellness”, 13 mai 2015.
Cel mai important lucru insa, il reprezinta pasiunea ei pentru performanta, dedicata oamenilor ca voi. Nici nu va inchipuiti cat e de simplu sa fim sanatosi miscandu-ne fiziologic, constant si zilnic!
Si ce ati spune daca v-as zice ca se poate, aici in Romania, si incepand de astazi? Iar pentru a pune in practica aceasta, nu trebuie sa emigram, sa ne schimbam religia sau locul de munca, sa vindem tot si sa ne mutam la tara!
Andreea Tina a acceptat invitatia mea de a veni in Romania si de a ne povesti experienta ei de viata si vasta sa experienta ca trainer, in cadrul cursurilor Scolii pentru Sanatate si Longevitate.
Orice necunoscut este un prieten pe care nu l-am intalnit inca, iar astazi am aflat cate ceva despre Andreea, iar impreuna vom face echipa pentru a construi comunitatea oamenilor care vor sa fie si sa ramana sanatosi.