Skip to main content

Traim vremuri in care parca ne este greu sa credem oamenii de stiinta, in schimb credem politicienii, vindecatorii, liderii religiosi etc. si ii urmam irational. Ma intreb, e normal? E normal sa urmam orice ne incanta urechea la un moment dat, orice promisiune desarta, in locul unor dovezi pe care stiinta ni le furnizeaza? Oare nu se intampla ca si in muzica: daca ascultatotul este afon si Mozart suna la fel? Daca cercetatorii explica doar in limbaj stiintific si raportat la propriul bagaj de cunostinte, oamenii fara studii de specialitate nu inteleg.

Nu depinde oare intelegerea mesajului de catre receptor de carisma si puterea de convingere a vorbitorului? Un mar stricat il vinzi mai repede decat unul sanatos, daca-l impachetezi frumos. De ce ne lasam orbiti de ambalaj? De unde superficialitatea aceasta urmata pana la sacrificarea sanatatii? Evolutia mintii noastre neaga orice poate insemna o amenintare asupra obiceiurilor impamantenite. Iar intelegerea si nivelul de asimilare al mesajului sunt direct proportionale cu ifluenta pe care emitatorul o are in randul populatiei.

Sa luam de exemplu medicii, cei mai multi dintre ei credibili. Sunt de ajuns studiile parcurse si expertiza anilor de practica, daca mesajul transmis nu este pe intelesul pacientului? Este suficient faptul ca au absolvit 6 ani de facultate si minim 4 de specializare, daca nu au deschidere care metode terapeutice noi, fie ele alopate sau complementare? Nu, evident ca nu! Iar toate astea ne imping catre eroare, catre interpretari personale si limitate propriei specializari profesionale, intr-un final la un impact grav asupra sanatatii colective. Caci suntem cu totii interconectati –  fie ca ne convine acest aspect, fie ca nu; fie ca vrem sa acceptam, fie ca nu. Iar aceasta conectare face ca multe destine sa se intersecteze pe parcursul ciclului vietii.

Cat timp nu vom lua in calcul ‘mariajul’ dintre credinta si stiinta, fie vom termina viata inainte ‘sa ne saturam a o trai’, fie vom realiza mult prea tarziu ca am trait degeaba, ca fara suflet si emotii viata nu merita traita!

Leave a Reply